Leonard Orban: O suspendare a fondurilor europene este posibila

Joi, 05 Iulie 2012, ora 09:01
2239 citiri
Leonard Orban: O suspendare a fondurilor europene este posibila

Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, avertizeaza ca Romania ar putea ramane fara finantare europeana pe patru programe operationale de fonduri europene. In saptamanile urmatoare, Comisia Europeana va analiza daca tara noastra a indeplinit recomandarile facute in urma cu sase luni.

"E posibil orice, chiar si o suspendare a fondurilor europene. Comisia Europeana ne cere sa avem proceduri care sa identifice problemele. Pe perioada auditului (cateva saptamani) nu putem trimite facturi spre decontare catre CE. Orice fel de problema trebuie sanctionata, rata de eroare sa fie sub 2%, altfel vom sta sub presiunea suspendarii unui program operational sau a altuia", a declarat Leonard Orban, pentru Money.ro.

Romania a incheiat primele 6 luni ale anului cu o absorbtie efectiva de 700 de milioane de euro pe latura fondurilor europene, arata datele Ministerului Afacerilor Europene. Valoarea este departe de tinta asumata de toate cele 3 guverne pe care Romania le-a avut in acest an, de 3,5 miliarde de euro.

In luna iunie, platile intermediare de la Uniunea Europeana au scazut de patru ori fata de luna precedenta, la numai 75 de milioane de euro. Bilantul a ajuns la peste 1,7 miliarde de euro, adica nici a zecea parte din fondurile europene pe care Romania trebuie sa le atraga pana la sfarsitul anului viitor.

Ulterior, expertii de la Bruxelles vor decide daca se impune sau nu suspnedarea platilor pana la rezolvarea problemelor identificate. Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, afirma ca nu exista temeri privind cererile de rambursare, in contextul perioadei scurte de pauza.

Leonard Orban, despre revocari: Nu putem evalua care vor fi reactiile europene

Romania a atras fonduri europene de 695 de milioane de euro de la Uniunea Europeana in primele 6 luni ale anului. Valoarea reprezinta numai 20% din tinta anuala asumata, pe rand, de Guvernele Boc, Ungureanu si Ponta. Mai mult, in iunie, platile intermediare de la Uniunea Europeana au scazut de patru ori fata de luna precedenta, la 75 de milioane de euro.

In cadrul celui mai nou raport de evaluare, expertii FMI au avertizata ca exista riscuri serioase ca o parte din fondurile europene alocate Romaniei sa fie dezangajate anul viitor. Cu alte cuvinte, autoritatile ar putea pierde o parte din banii europeni daca nu accelereaza absorbtia, potrivit expertilor de la Washington.

Citeste si:
USR, critici îndreptate către Ciucă: ”Avem un premier care nu înțelege cum funcționează economia”
USR, critici îndreptate către Ciucă: ”Avem un premier care nu înțelege cum funcționează economia”
Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, l-a criticat, luni, pe premierul Nicolae Ciucă, despre care a afirmat că "nu arată că înţelege cum funcţionează economia", şi a solicitat...
Cîțu critică intenția de a modifica sistemul de taxare, anunțată de Ciolacu: ”Asta ar însemna mai puțini bani la buget”
Cîțu critică intenția de a modifica sistemul de taxare, anunțată de Ciolacu: ”Asta ar însemna mai puțini bani la buget”
Preşedintele Senatului, Florin Cîţu a afirmat, luni, despre anunţul liderului PSD Marcel Ciolacu că susţine în continuare introducerea impozitului progresiv, şi că se vor anunţa noi...