Ziare.com

Leonard Orban: O suspendare a fondurilor europene este posibila

Joi, 05 Iulie 2012, ora 09:01

   

Leonard Orban: O suspendare a fondurilor europene este posibila
Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, avertizeaza ca Romania ar putea ramane fara finantare europeana pe patru programe operationale de fonduri europene. In saptamanile urmatoare, Comisia Europeana va analiza daca tara noastra a indeplinit recomandarile facute in urma cu sase luni.

"E posibil orice, chiar si o suspendare a fondurilor europene. Comisia Europeana ne cere sa avem proceduri care sa identifice problemele. Pe perioada auditului (cateva saptamani) nu putem trimite facturi spre decontare catre CE. Orice fel de problema trebuie sanctionata, rata de eroare sa fie sub 2%, altfel vom sta sub presiunea suspendarii unui program operational sau a altuia", a declarat Leonard Orban, pentru Money.ro.

Romania a incheiat primele 6 luni ale anului cu o absorbtie efectiva de 700 de milioane de euro pe latura fondurilor europene, arata datele Ministerului Afacerilor Europene. Valoarea este departe de tinta asumata de toate cele 3 guverne pe care Romania le-a avut in acest an, de 3,5 miliarde de euro.

In luna iunie, platile intermediare de la Uniunea Europeana au scazut de patru ori fata de luna precedenta, la numai 75 de milioane de euro. Bilantul a ajuns la peste 1,7 miliarde de euro, adica nici a zecea parte din fondurile europene pe care Romania trebuie sa le atraga pana la sfarsitul anului viitor.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Ulterior, expertii de la Bruxelles vor decide daca se impune sau nu suspnedarea platilor pana la rezolvarea problemelor identificate. Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, afirma ca nu exista temeri privind cererile de rambursare, in contextul perioadei scurte de pauza.

Leonard Orban, despre revocari: Nu putem evalua care vor fi reactiile europene

Romania a atras fonduri europene de 695 de milioane de euro de la Uniunea Europeana in primele 6 luni ale anului. Valoarea reprezinta numai 20% din tinta anuala asumata, pe rand, de Guvernele Boc, Ungureanu si Ponta. Mai mult, in iunie, platile intermediare de la Uniunea Europeana au scazut de patru ori fata de luna precedenta, la 75 de milioane de euro.

In cadrul celui mai nou raport de evaluare, expertii FMI au avertizata ca exista riscuri serioase ca o parte din fondurile europene alocate Romaniei sa fie dezangajate anul viitor. Cu alte cuvinte, autoritatile ar putea pierde o parte din banii europeni daca nu accelereaza absorbtia, potrivit expertilor de la Washington.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1906 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

inca un succes

marca pictor vontaaaaaaaaaa!!!!!!!!
sa ne traiti tavorase, la cat mai multe impliniri! sa ne aduci ddin nou pe culmile gloriei si a bunastarii patriei noastre republica socialista romania!
uraaaaaaa!
uraaaaaaa!
uraaaaaaa!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor