Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Leonard Orban: Pe termen lung, Romania ar putea da bani pentru FMI

Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 18:38
494 citiri
Leonard Orban: Pe termen lung, Romania ar putea da bani pentru FMI

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, nu exclude posibilitatea ca pe termen lung Romania sa contribuie la catalizarea suplimentara a Fondului Monetar International, decisa la summitul UE din 8-9 decembrie.

Intr-un interviu acordat Agerpres, Orban a precizat ca nu ar fi logic ca Romania sa contribuie la capitalizarea de 200 de miliarde de euro convenita de statele Uniunii Europene, la Consiliul European din 8-9 decembrie, in conditiile in care Bucurestiul se afla deja intr-un acord stand-by cu FMI, dar ministrul a recunoscut ca, in acest moment, nu exista nimic semnat in acest sens.

"Ar fi ilogic ca unui stat care se afla intr-un program de asistenta macroeconomica financiara sa contribuie cu fonduri la aceasta institutie, in conditiile in care, chiar daca nu primeste fonduri, are cumva un acces in anumite conditii la fondurile acestei institutii. Dar, deocamdata, chestiunea aceasta nu apare nicaieri scrisa, dar din dialogul pe care l-am avut cu diferite institutii comunitare, nu se pune in momentul de fata problema ca Romania sa contribuie cu sume la FMI.

(...) Nu putem exclude acest lucru, pe termen scurt si pe termen mediu este improbabil, este foarte putin probabil. Pe termen lung, nu putem exclude aceasta participare cu fonduri la aceasta institutie internationala", a spus Leonard Orban.

De asemenea, Leonard Orban spune ca Uniunea Europeana ar mai putea lua o serie de masuri anticriza, in conditiile in care cele din prezent se vor dovedi insuficiente.

"In masura in care pietele financiare nu se vor calma, exista riscul sa fie necesara luarea unor masuri suplimentare pe termen scurt. Pentru ca pe termen mediu si pe termen lung, dupa parerea mea, deciziile care au fost luate la Consiliul European din 8 si 9 decembrie sunt foarte importante si vor asigura o schimbare radicala in ceea ce priveste modalitatea in care vor fi conduse politicile macroeconomice in statele membre si modul in care va functiona Uniunea ca un tot.

In ceea ce priveste masurile pe termen scurt, s-au luat anumite decizii, deci pe de-o parte, aceasta decizie de intrare in vigoare a mecanismului european de stabilitate mai devreme decat era prevazuta, la mijlocul anului 2012, de asemenea, asigurarea acelui plafon de 500 de miliarde de euro, care sa fie permanent asigurat astfel incat sa poata sa se recurga la el in situatia in care anumite state membre nu fac fata unor dificultati", a mai spus Leonard Orban.

Ministrul Afacerilor Europene spune ca acordul de guvernanta fiscala convenit de 26 de tari, printre care si Romania, nu prezinta riscuri, ci limitari pentru buget.

"Nu as vorbi de riscuri neaparat, ci de anumite limitari. In momentul de fata, in format 26, deci fara Marea Britanie, daca se va merge cu formula aceasta de acord interguvernamental, vor fi niste limitari din punct de vedere juridic si din punct de vedere al aplicarii diferitelor masuri. Va dau doua exemple...

In primul rand, pe acord interguvernamental nu vei putea folosi institutiile comunitare pentru urmarirea implementarii diferitelor masuri pe care le ai in acord si asigurarea rolului pe care il are Comisia Europeana, de gardian al Tratatelor. In al doilea rand, noi institutii. Chiar daca reduse, sub o forma sau alta, risti sa adaugi anumite structuri suplimentare la ceea ce exista in momentul de fata. Si ar putea sa existe o duplicare a eforturilor, o anumita competitie.

Si tocmai de aceea e de evitat acest scenariu, ar fi extrem de util ca Marea Britanie sa se alature acestui demers si, pana la urma, dintr-un acord interguvernamental, sa intram pe modificarea tratatelor Uniunii. In primul rand, la asta ma refer, ca limitari. Sigur ca se poate discuta de chestiunea ca, in momentul in care vei fi obligat sa ai un deficit structural de 0,5% sau surplus, anumite masuri va fi mai greu sa le iei si va trebui sa fii foarte atent asupra cheltuielilor pe care le ai in buget", s-a mai aratat de parere Leonard Orban.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Orban Romania bani FMI, #Leonard Orban masuri anticriza , #ministru Afaceri Europene
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
Mai sunt si politicieni romani inteligenti si preocupati de