Leonard Orban promite sa fie independent la Curtea de Conturi

Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 17:12
1675 citiri
Leonard Orban promite sa fie independent la Curtea de Conturi

Ministrul MAEur, Leonard Orban, a raspuns la intrebarile Comisiei de Control Bugetar a PE, care il va audia miercuri pentru postul de la Curtea Europeana de Conturi, precizand ca isi va pastra independenta si nu va primi instructiuni din partea niciunui guvern, partid politic sau alta institutie.

"Sunt convins ca, fara o independenta reala, care exclude orice influenta exterioara, un membru al Curtii nu isi poate indeplini cu obiectivitate si eficacitate atributiile care ii revin.

Ca urmare, in cazul in care voi fi desemnat membru al Curtii de Conturi, voi respecta prevederile Codului de conduita aplicabil membrilor Curtii si dispozitiile din tratat referitoare la independenta, fara a solicita sau accepta instructiuni sau dispozitii din partea niciunui guvern, a institutiilor europene, a partidelor politice, a altor grupuri de interese sau a companiilor private.

De asemenea, voi respecta cu strictete valorile deontologice ale Curtii (independenta, obiectivitatea, impartialitatea, profesionalismul), liniile directoare ale Curtii in materie de etica aplicabile intregului personal si, in special, membrilor ei, regulamentul Curtii, procedurile si standardele de audit in vigoare.

Voi aduce la cunostinta conducerii Curtii orice situatie care ar putea atrage incompatibilitatea cu mandatul exercitat si ma voi abtine de la orice activitate contrara independentei de care trebuie sa se bucure un membru al Curtii. Precizez ca principiul independentei m-a calauzit de-a lungul intregii mele cariere", a raspuns Leonard Orban, intrebat cum va respecta principiul "deplinei independente", cerut membrilor Curtii de Conturi de la Luxemburg.

Intrebat cum ar proceda daca ar avea de gestionat un caz de frauda sau coruptie in care ar fi implicate persoane din Romania, Orban a spus ca l-ar informa pe presedintele Curtii si ar sesiza OLAF.

"Intr-o astfel de situatie l-as informa despre caz pe presedintele Curtii si as face demersuri pentru sesizarea OLAF, singura structura competenta pentru efectuarea de verificari pe aceasta linie", a punctat oficialul roman.

"Consider ca este primordial ca activitatea Curtii sa contribuie la intarirea transparentei si a responsabilitatii in cadrul UE. Colaborand strans cu OLAF pentru prevenirea fraudelor si iregularitatilor, Curtea contribuie la favorizarea unei bune gestiuni a fondurilor Uniunii.

Subliniez ca am promovat intotdeauna principiul aplicarii unui tratament echitabil si transparent tuturor cetatenilor europeni, precum si al aplicarii riguroase a legii atat la nivel national, cat si comunitar. (...) In cazul unor indicii de nereguli grave sau de frauda si/sau coruptie, voi trata acel caz aplicand procedurile Curtii, care garanteaza un tratament egal si corespunzator al tuturor cauzelor, independent de nationalitatea persoanelor implicate sau originea actorilor implicati", a mai spus Orban.

Ministrul MAEur le-a explicat membrilor Comisiei ca nu participa la activitati comerciale, nu detine actiuni la vreo societate comerciala si nu are alte angajamente care ar putea sa intre in conflict cu viitoarele sale atributii. Totodata, Orban a precizat ca nu este membru al niciunui partid politic.

Leonard Orban a raspuns afirmativ la intrebarea daca si-ar retrage candidatura in cazul unui aviz nefavorabil al Parlamentului cu privire la numirea sa ca membru al Curtii.

Audierile in Comisia de Control Bugetar vor incepe miercuri, la ora 16:40, ora Bruxellesului.

Quarterly Report - Editia 4

Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Guvernul a aprobat joi, 30 mai, o ordonanță de urgență care prevede că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului poate iniţia şi desfăşura proceduri de expropriere pentru...
Sute de candidaţi la alegerile europarlamentare din iunie, verificați dacă au colaborat cu Securitatea. Concluziile CNAS
Sute de candidaţi la alegerile europarlamentare din iunie, verificați dacă au colaborat cu Securitatea. Concluziile CNAS
214 candidaţi la alegerile europarlamentare au fost verificați de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii și în cazul lor au fost emise adeverinţe că nu au colaborat cu...
#Curte Conturi Leonard Orban, #Orban pleaca Curte Conturi , #ministru Afaceri Europene