Leonard Orban, respins de PE pentru postul la Curtea Europeana de Conturi

Marti, 23 Octombrie 2012, ora 19:29
5909 citiri
Leonard Orban, respins de PE pentru postul la Curtea Europeana de Conturi

Candidatura lui Leonard Orban pentru Curtea Europeana de Conturi a fost respinsa, marti seara, in Parlamentul European.

Ministrul roman al Afacerilor Europene candida pentru un loc de membru al Curtii Europene de Conturi. Candidatura sa a fost luata in discutie marti, la Strasbourg, intr-o sedinta plenara.

Desi votului din plenul PE ii urmeaza si o validare din partea Consiliului European, cel mai probabil Ludovic Orban nu mai are sanse la pozitia dorita in Curtea Europeana de Conturi, deoarece Consiliul va respecta cel mai probabil votul parlamentarilor europeni, asa cum a facut de fiecare data.

Votul de marti seara a avut loc loc in conditiile in care Comisia pentru control bugetar (CONT) a acordat la 26 septembrie un aviz negativ pentru numirea fostului comisar european, cu un vot de 14 la 12.

Leonard Orban a declarat dupa vot ca nu s-a asteptat la un astfel de rezultat. Acesta a confirmat, ulterior, ca nu a renuntat la candidatura pentru functia de la Curtea Europeana de Conturi, aratand ca poarta in continuare consultari cu "foarte multi actori" privind votul din PE.

Leonard Orban, la Curtea Europeana de Conturi - marti se da votul final

"Nu e o decizie pe care o iau singur, ci ma consult cu foarte multi actori, pentru ca eu nu sunt doar o persoana individuala care este nominalizata, ci sunt nominalizarea Romaniei. Sunt si fost comisar european, daca ati vazut audierile, ati vazut ca unii mi-au atras atentia ca s-ar putea din postura de fost comisar european sa ajut Comisia Europeana. Deci este o decizie pe care nu pot sa o iau singur, daca as fi putut sa o iau singur, as fi luat-o mai repede cu siguranta", a declarat Orban atunci.

Premierul Victor Ponta a afirmat, la 28 septembrie, la Bruxelles, dupa intalnirea cu presedintele PE, Martin Schulz, ca decizia finala in cazul candidaturii lui Leonard Orban pentru o functie la Curtea Europeana de Conturi apartine plenului PE.

Intrebat daca ia in calcul alta candidatura dupa respingerea lui Leonard Orban, Ponta a raspuns ca decizia in cazul acestuia o ia plenul Parlamentului European.

Ponta a mai spus ca Orban a fost "o victima inocenta" a unor dispute politice.

Curtea Europeana de Conturi are cate un membru din cele 27 de state UE. Rolul institutiei este sa controleze pe teren modul in care sunt administrate fondurile europene, sa elaboreze rapoarte cu privire la verificarile efectuate, si sa inainteze PE si Consiliului UE un raport anual de descarcare de gestiune pentru modul in care Comisia Europeana a gestionat bugetul.

Membrii Curtii sunt desemnati pentru sase ani. In prezent, Romania este reprezentata, incepand din 2007, de judecatorul Ovidiu Ispir.

Dupa respingerea candidaturii lui Leonard Orban, Romania nu pierde postul, insa trebuie sa reia procedura de nominalizare.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Leonard Orban respins Curtea Conturi Europeana, #Leonard Orban respins PE , #ministru Afaceri Europene