Leonard Orban: Toate proiectele POSDRU verificate de CE contineau nereguli

Sambata, 07 Iulie 2012, ora 00:20
2523 citiri
Leonard Orban: Toate proiectele POSDRU verificate de CE contineau nereguli
Foto: Arhiva

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, vineri, la Mamaia, ca in toate proiectele verificate de Comisia Europeana din cadrul POSDRU au fost gasite nereguli, care nu fusesera depistate de autoritatile romane, astfel fiind pusa sub semnul intrebarii functionarea intregului sistem.

"Aceste chestiuni de sistem, care arata ca sistemul nu a functionat, au fost identificate nu de catre autoritatile romane, ci de Comisia Europeana. E normal ca in momentul de fata intreg sistemul sa fie pus sub semnul intrebarii. Comisia a verificat un numar important de proiecte, toate, fara exceptie, aveau probleme, mai mari sau mai mici", a declarat Leonard Orban.

El a prezentat si cateva probleme legate de Programul Operational Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU) si a precizat ca initial procedurile prevedereau niste reguli, dar treptat acestea au devenit din ce in ce mai flexibile.

"Sunt proiecte din care unele strategice, strategic insemnand peste cinci milioane de euro, in care ponderea salariilor a depasit 80 la suta, este ceva inimaginabil. Initial, procedurile prevedeau niste reguli, treptat, nu stiu cum s-a intamplat, de procedurile au devenit din ce in ce mai flexibile, au permis din ce in ce mai multe lucruri si s-a ajuns la situatia in care au fost acceptate la finantare o serie intreaga de proiecte", a explicat ministrul Afacerilor Externe.

El a mentionat ca au fost acceptate chiar si proiecte care nu ar fi trebuit finantate in cadrul acestui program.

"Ce facem cu proiectele care au fost finantate si care in mod normal nu ar fi trebuit sa fie finantate? Va dau un singur exemplu: au fost proiecte in baza carora unii din zona educationala, mai precis inspectorii scolari, au fost inclusi in asemenea proiecte, desi conform prevederilor legale ar fi trebuit sa fie organizate proceduri de achizitii publice, nu s-a facut asa, deci toate aceste proiecte sunt sub semnul intrebarii", a mai spus Leonard Orban.

Ministrul a explicat ca s-au facut si lucruri bune, dand ca exemplu proiecte destinate copiilor romi si ca lucrurile trebuie redresate cat mai rapid.

"Am vazut proiecte destinate copiilor romi extraordinare, dar am vazut si proiecte in care, in principal, s-a dorit o salarizare suplimentara din diferite zone si e pacat, proiecte de calificare profesionala care nu aveau niciun fel de justificare, erau doar sa fie cheltuiti banii. Acum suntem in momentul in care daca nu o sa facem aceste schimbari rapide punem sub semnul intrebarii si ce va fi din 2014 incolo. Sper sa putem redresa intr-un timp scurt ceea ce nu s-a facut intr-o perioada atat de lunga", a mai declarat ministrul Leonard Orban.

Leonard Orban a participat, vineri, la conferinta "Cresterea absortiei fondurilor structurale si de coeziune", desfasurata in Mamaia.

Quarterly Report - Editia 4

Platformele de comerț din China, Temu și Shein, sub investigația Uniunii Europene. Sunt aduse acuzații grave
Platformele de comerț din China, Temu și Shein, sub investigația Uniunii Europene. Sunt aduse acuzații grave
Platformele de comerț din China, precum Temu și Shein, sunt subiectul unor acuzații grave formulate de asociațiile europene de consumatori, care susțin că aceste magazine manipulează...
Blocurile vor putea fi izolate termic aproape gratis. 90% din bani vin din fonduri europene nerambursabile
Blocurile vor putea fi izolate termic aproape gratis. 90% din bani vin din fonduri europene nerambursabile
Președintele Klaus Iohannis a promulgat joi, 30 mai, legea care prevede că până la 90% dintre fondurile necesare reabilitării termice a blocurilor pot fi fonduri europene nerambursabile. 5%...
#Orban POSDRU, #Leonard Orban POSDRU, #Orban Comisia Europeana , #ministru Afaceri Europene