Lupta pe banii UE: Leonard Orban, despre cum e Romania ajutata de un blocaj

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 15:37
2637 citiri
Lupta pe banii UE: Leonard Orban, despre cum e Romania ajutata de un blocaj

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, considera ca negocierile pentru viitorul buget al Uniunii Europene se vor duce pana in ultima clipa si ca exista posibilitatea ca acesta sa nu fie adoptat pentru intrarea in vigoare in 2014.

"Va fi o lupta extrem de dura. Nu e cazul sa anticipam, dar va fi extrem de complicat sa ajungem la un acord", a spus Orban, pentru Ziare.com.

Intrebat ce se intampla daca nu se ajunge la un acord, dat fiind ca propunerea Comisiei Europene prevede pastrarea aceluiasi buget (sprijinita de cele 14 state, printre care si Romania, care alcatuiesc "Prietenii coeziunii"), al presedintiei cipriote taierea cu 50 de miliarde si a statelor net contributoare - cu pana la 200 de miliarde, Orban a raspuns ca se va folosi acelasi buget din ultimul an al acestui exercitiu bugetar, adica 2013.

"Teoretic, in cazul in care nu se ajunge la un acord, se va transpune bugetul pe 2013, asta e formula teoretica. E o posibilitate, mai sunt si altele", a explicat Orban.

In aceasta situatie, Romania ar fi, teoretic, avantajata, intrucat ar insemna ca se pastreaza aceiasi bani, asa cum isi doreste.

Orban admite insa ca unele taieri sunt foarte posibile: "E dificil de spus, dar sunt pareri ca fara asemenea taieri nu vom avea un acord".

El considera insa ca formulele pe baza carora se desfasoara negocierile sunt favorabile pentru Romania.

Propunerea presedintei cipriote, inacceptabila

Leonard Orban a declarat, intr-o dezbatere organizata de Centrul Roman pentru Politici Europene, ca Romania nu poate fi de acord cu propunerea de buget a presedintiei cipriote.

"Noi am facut o evaluare detaliata a acestei propuneri a Presedintiei cipriote si nu putem fi de acord cu ea, atat din punctul de vedere al alocarilor, nu putem accepta reducerea de 50 de miliarde propusa de Presedintia cipriota, dar cat si din punctul de vedere al echilibrelor care nu se mai regasesc asa cum ele se regaseau in propunerea CE", a precizat Orban.

El a subliniat ca solutia cipriota este "foarte stranie", intrucat presupune ca "de la statele sarace se iau bani mai multi si se iau bani mult mai putini de la statele mai bogate, deci cumva (este) o propunere care mai degraba favorizeaza statele mai bogate ale Uniunii Europene, chiar si Ciprul e dezavantajat", a spus Orban, potrivit Newsin.

Quarterly Report - Editia 4

Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Guvernul a aprobat joi, 30 mai, o ordonanță de urgență care prevede că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului poate iniţia şi desfăşura proceduri de expropriere pentru...
Sute de candidaţi la alegerile europarlamentare din iunie, verificați dacă au colaborat cu Securitatea. Concluziile CNAS
Sute de candidaţi la alegerile europarlamentare din iunie, verificați dacă au colaborat cu Securitatea. Concluziile CNAS
214 candidaţi la alegerile europarlamentare au fost verificați de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii și în cazul lor au fost emise adeverinţe că nu au colaborat cu...
#Leonard Orban Romania buget UE, #Orban negocieri buget UE , #ministru Afaceri Europene