Lupta pe banii UE: Leonard Orban, despre cum e Romania ajutata de un blocaj

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 15:37
2637 citiri
Lupta pe banii UE: Leonard Orban, despre cum e Romania ajutata de un blocaj

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, considera ca negocierile pentru viitorul buget al Uniunii Europene se vor duce pana in ultima clipa si ca exista posibilitatea ca acesta sa nu fie adoptat pentru intrarea in vigoare in 2014.

"Va fi o lupta extrem de dura. Nu e cazul sa anticipam, dar va fi extrem de complicat sa ajungem la un acord", a spus Orban, pentru Ziare.com.

Intrebat ce se intampla daca nu se ajunge la un acord, dat fiind ca propunerea Comisiei Europene prevede pastrarea aceluiasi buget (sprijinita de cele 14 state, printre care si Romania, care alcatuiesc "Prietenii coeziunii"), al presedintiei cipriote taierea cu 50 de miliarde si a statelor net contributoare - cu pana la 200 de miliarde, Orban a raspuns ca se va folosi acelasi buget din ultimul an al acestui exercitiu bugetar, adica 2013.

"Teoretic, in cazul in care nu se ajunge la un acord, se va transpune bugetul pe 2013, asta e formula teoretica. E o posibilitate, mai sunt si altele", a explicat Orban.

In aceasta situatie, Romania ar fi, teoretic, avantajata, intrucat ar insemna ca se pastreaza aceiasi bani, asa cum isi doreste.

Orban admite insa ca unele taieri sunt foarte posibile: "E dificil de spus, dar sunt pareri ca fara asemenea taieri nu vom avea un acord".

El considera insa ca formulele pe baza carora se desfasoara negocierile sunt favorabile pentru Romania.

Propunerea presedintei cipriote, inacceptabila

Leonard Orban a declarat, intr-o dezbatere organizata de Centrul Roman pentru Politici Europene, ca Romania nu poate fi de acord cu propunerea de buget a presedintiei cipriote.

"Noi am facut o evaluare detaliata a acestei propuneri a Presedintiei cipriote si nu putem fi de acord cu ea, atat din punctul de vedere al alocarilor, nu putem accepta reducerea de 50 de miliarde propusa de Presedintia cipriota, dar cat si din punctul de vedere al echilibrelor care nu se mai regasesc asa cum ele se regaseau in propunerea CE", a precizat Orban.

El a subliniat ca solutia cipriota este "foarte stranie", intrucat presupune ca "de la statele sarace se iau bani mai multi si se iau bani mult mai putini de la statele mai bogate, deci cumva (este) o propunere care mai degraba favorizeaza statele mai bogate ale Uniunii Europene, chiar si Ciprul e dezavantajat", a spus Orban, potrivit Newsin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Leonard Orban Romania buget UE, #Orban negocieri buget UE , #ministru Afaceri Europene