Minister nou pentru banii de la UE - vezi care e rolul sau Tv Ziare.com

Joi, 15 Septembrie 2011, ora 17:11
1357 citiri
Minister nou pentru banii de la UE - vezi care e rolul sau Tv Ziare.com

Vicepresedintele comisiei pentru Afaceri Europene din Senat, Marian Rasaliu, a explicat, joi, la TV Ziare.com, ce rol va avea nou-infiintatul Minister pentru Afaceri Europene, dar si ce atributii va avea persoana care il va conduce - Leonard Orban.

Orban va fi audiat luni in comisia pentru Afaceri Europene, din Senat, urmand ca marti sa primeasca votul camerelor reunite ca sa preia conducerea noului minister.

"Acest minister va avea un rol extraordinar in economia tarii noastre tinandu-se cont de situatia actuala din Europa. Romania va trebui sa mearga pe doua canele - investitional si atragerea fondurilor si cheltuirea lor. Pe viitor fiecare minister isi va gestiona programele si proiectele legate de absorbtia fondurilor europene, dar un rol de coordonare il va avea noul minister, care va superviza, va accelera si urmari procesul", a declarat vicepresedintele comisiei pentru Afaceri Europene din Senat.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Marian Rasaliu

Marian Rasaliu a precizat ca Ministerul Afacerilor Europene nu va fi o supra-institutie care va sta "cu batul pe ministrii care nu isi fac treaba", ci doar va superviza. Despre Leonard Orban, acesta sustine ca va fi un interlocutor privilegiat cu institutiile europene, datorita experientei pe care o are in acest domeniu.

"Leonard Orban va fi interluctor privilegiat al Comisiei Europene si Parlamentului European datorita rolului de conducere al unui minister care are in atributii exclusiva relatia cu PE cu CE. In prima faza, ministerul va stabili care sunt canalele si procedurile legale de atragere accelerata a banilor europeni. Colaborarea cu celelalte ministere se va face printr-o interactiune clara, directa cu serviciile din ministere care se ocupa de atragere de fonduri. Noul minister va gestiona, de asemenea, institutiile care pun la dispozitie programe de finantare pana la cei care depun cereri de accesare de fonduri", a mai spus senatorul PDL.

Marian Rasaliu a precizat ca nu se stie suma exacta, dar cu siguranta nu va depasi sumele pe care le pierde momentan Romania neaccesand fondurile europene.

"Nu stiu bugetul care se va cheltui pentru infiintarea acestui minister, eventual acesta va fi facut public dupa ce ministrul isi va prelua portofoliul, care va face publica si organigrama. Cred insa ca cheltuielile vizavi de infiintare vor fi cu mult mai mici decat banii care se pierd din neaccesarea acestor fonduri. Angajatii noului minister vor merge pe criterii de performanta, iar utilitatea acestei noi institutii o vom vedea in maxim sase luni, iar intr-un an de zile vom putea evalua performantele. Sper ca noul minister sa treaca prin Parlament, avem o majoritate si ne bazam pe ea", a spus senatorul PDL.

Marian Rasaliu a precizat ca exista o baza legala pentru infiintarea noului minister.

"Premierul, pe baza articolului 85 din Constitutie alineat 2 si 3, a solicitat legislativului aprobarea unei sedinte comune pentru completarea Executivului. In 2007 acelasi lucru a fost facut de Calin Popescu Tariceanu cand prin iesirea PDL de la guvernare a preluat portofoliile, a comasat sau a infiintat alte ministere noi, deci baza legala pentru infiintarea noului minister exista. In prezent nu se poate aduce in discutie o lista a unor noi ministri sau program nou de guvernare", a conchis senatorul.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#minister afaceri europene, #atributii Leonard Orban ministru, #Marian Rasaliu , #ministru Afaceri Europene