Ministerul Afacerilor Europene, aprobat de Parlament

Marti, 20 Septembrie 2011, ora 15:01
4259 citiri
Ministerul Afacerilor Europene, aprobat de Parlament

Parlamentul a aprobat infiintarea Ministerului Afacerilor Europene, care va fi condus de Leonard Orban.

245 de parlamentari au votat pentru infiintarea acestui minister, iar parlamentarii Opozitiei s-au abtinut la vot.

Leonard Orban a multumit pentru increderea acordata, dar a spus ca il asteapta o misiunea grea, in conditiile in care Romania trebuie sa absoarba macar 1,9 miliarde de euro in 2012 si 6,7 miliarde in 2013.

"As dori sa va multumesc pentru increderea pe care mi-ati acordat-o. Vreau sa va spun ca voi incerca sa fac tot ce depinde de mine sa gestionez cele doua aspecte importante - pe de o parte, de coordonator al afacerilor europene, intr-un context din ce in ce mai dificil, in al doilea rand, voi face tot ce depinde de mine pentru a imbunatati rata de absorbtie a fondurilor comunitare.

S-a discutat ca acest minister are atributii limitate - vreau sa va spun ca prin actele normative aprobate in scurt timp vom incerca sa definim cat mai bine atributiile ministerului si rolului ministerului. (...)Pana la sfarsitul lui 2012, Romania va trebui sa cheltuiasca minim 1,9 mld. euro ca sa nu aiba dezangajare de fonduri europene, si pana la sfarsitul lui 2013, un plus de 6,7 mld euro", a spus Orban in discursul de dupa aprobarea infiintarii ministerului pe care il va conduce.

"Daca nu se intreprind actiuni acum, imediat, riscurile cele mai mari vor fi in 2013, cu toate consecintele legate de dezvoltarea economica a Romaniei. Voi incerca sa duc la bun capat aceasta misiune", a mai adaugat el.

Noul ministru a subliniat ca intotdeauna l-a calauzit interesul national, in activitatea sa.

Boc acuza Opozitia

Premierul Emil Boc a acuzat, dupa aprobarea infiintarii noului minister, ca Opozitia este populista si nu a oferit sprijinul pentru nicio masura de lupta anticriza a Puterii.

"Opozitia nu a reusit nici astazi sa se ridice la nivelul unei Opozitii democratice. Suntem singura tara din UE care n-a beneficiat de suportul Opozitiei pe nicio masura", a spus seful Guvernului.

El a multumit coalitiei guvernamentale pentru sprijinul oferit si i-a asigurat ca reformele facute de actuala Putere ii deschid calea spre continuarea guvernarii si din anul 2012.

Nu se inscrie in partid

Noul ministru al Afacerilor Europene s-a aratat increzator in sansele sale, mai ales ca nu a existat niciun vot impotriva sa. Leonard Orban le-a spus jurnalistilor care l-au inconjurat pe holul Parlamentului ca este decis sa actioneze in interes "global" si ca "toata lumea" va beneficia de activitatea sa, indiferent de culoarea politica a administratiilor locale.

Leonard Orban a reamintit ca nu este inregimentat politic si nici nu intentioneaza acest lucru. "Voi fi membru al guvernului Boc. Daca reusesc, va fi in interesul tuturor, nu numai al unuia sau altuia. Sunt optimist ca voi reusi", a mai spus aceasta.

Noul ministru a mai precizat ca se va ocupa de aspectele "pe orizontala" referitoare la absorbtia fondurilor europene, cum ar fi achizitiile publice, capacitatea administrativa sau negocierile ce se vor purta cu Bruxelles-ul, dar si ca nu ii vor fi transferate toate reusitele sau succesele, ministerele ramanand cu atributii importante.

Eveniment Quarterly Report

Cătălin Predoiu, atac la USR în plenul Parlamentului: „Aţi plecat de la guvernare cu pantalonii murdari, la prima bătălie”
Cătălin Predoiu, atac la USR în plenul Parlamentului: „Aţi plecat de la guvernare cu pantalonii murdari, la prima bătălie”
Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a lansat marţi, 3 octombrie, în plenul Camerei Deputaţilor, un atac la adresa USR despre care spune că s-a retras de la guvernare „cu pantalonii...
”Nu îţi ia nimeni cash-ul din buzunar!” Cum abordează PSD decizia privind limitarea plăților cu bani lichizi la 5.000 de lei/zi
”Nu îţi ia nimeni cash-ul din buzunar!” Cum abordează PSD decizia privind limitarea plăților cu bani lichizi la 5.000 de lei/zi
Social-democraţii precizează că o persoană va putea să îşi cumpere în continuare frigider, televizor, cauciucuri de iarnă sau orice altceva în limita a 5.000 de lei cash pe zi, aceasta...
#Minister Afaceri Europene aprobat, #minister fonduri europene parlament , #ministru Afaceri Europene