Ministrul Orban, despre lupta pe bugetul UE si cat a crescut absorbtia fondurilor

Joi, 26 Aprilie 2012, ora 07:27
3564 citiri
Ministrul Orban, despre lupta pe bugetul UE si cat a crescut absorbtia fondurilor

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, spune ca negocierile dintre statele europene pentru bugetul comunitar in perioada 2014-2020 decurg foarte greu, intrucat mai multe state importante isi doresc reduceri importante.

Orban a spus, intr-o declaratie pentru Ziare.com, si ca absorbtia fondurilor europene a Romaniei a crescut pana la aproximativ 8,4%.

Ce vrea Romania la negocierile pe buget

"Mandatul si pozitia partii romane e sa se afle, in perioada 2014-2020 intr-o situatie bugetara mai favorabila decat cea din perioada 2007-2013. Tradus, inseamna ca facand diferenta intre sumele care vor fi virate la bugetul Romaniei si sumele pe care Romania le vireaza bugetului Uniunii, suma sa fie mai mare", ne-a declarat Leonard Orban.

El spune si ca, daca reducerile de buget cerute de statele net contributoare e adoptata, politica de coeziune va fi puternic afectata.

"Merg foarte greu, foarte complicat. Sunt statele net contributoare, care solicita nici mai mult, nici mai putin, o reducere semnificativa a alocarilor comparativ cu ceea ce a propus Comisia Europeana. Se doreste o reducere intre 100 si 130 de miliarde de euro, comparativ cu ce a propus Comisia Europeana, undeva la 1.025 de miliarde. Atunci e clar ca, in conditiile astea, politica de coeziune va fi puternic afectata. Dar, repet, e o negociere in plina desfasurare", a adaugat ministrul.

Absorbtia fondurilor, in crestere, dar tot scazuta

Leonard Orban estimeaza absorbtia fondurilor europene la 8,3-8,4%, din cele alocate pentru 2007-2014, mai mult decat dublul celei de la creare MAEur, in toamna, cand era la 3,7%.

"Acum am depasit 8, e undeva la 8,3-8,4%, dar in momentul de fata intervine o anumita dificultate de a o calcula foarte clar pentru ca exista o anumita intarziere de la momentul in care sunt trimise cereri de rambursare catre Comisia Europeana la momentul aprobarii si al virarii efective la bugetul national.

(...)eu sper ca vom putea sa atingem 20% la sfarsitul acestui an. Puteti constata ca din ce in ce mai mult se accelereaza aceasta absorbtie si, dupa ce au fost cateva luni de zile in care nu s-a putut lucra si s-a avansat foarte putin in ceea ce priveste rata de absorbtie, in momentul de fata lucrurile s-au miscat. Daca facem o comparatie cu ceea ce exista la momentul crearii Ministerului Afacerilor Europene, 3,72, e mai mult decat dublu si e in crestere", a mai precizat Orban pentru Ziare.com.

Cum s-a crescut absorbtia?

"S-au creat foarte multe lucruri, ar trebui sa vorbesc ore intregi pentru a va spune cate masuri au fost luate sau cate sunt in curs de a fi luate. Marea realizare e reluarea platilor pe programele operationale pe care platile fusesera intrerupte anul trecut, cat si in aprilie, pe Programul Operational Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane.

(...)regulile pe care l-am facut sunt valabile pentru toata lumea. Acum venim cu niste masuri menite sa asigure coerenta la nivelul tuturor structurilor care gestioneaza fonduri in ceea ce priveste politica de coeziune", a explicat Orban cresterea.

5 programe pe care trebuie sa fim atenti

Leonard Orban a vorbit si despre indeplinirea conditiiilor pe 5 programe de fonduri europene, aratandu-se optimist ca Romania va evita atat suspendarea platilor, cat si corectiile financiare.

"Conditiile reluarii platilor pentru programele operationale au fost ca pana la sfarsitul lunii iulie sa fie indeplinite niste conditii, care merg de la cadrul institutional la chestiunile legate de achizitiile publice pana la modul cum actioneaza si functioneaza acest sistem al corectiilor financiare. E o plaja larga de masuri care au fost avute in vedere si ni s-a dat termen pana la sfarsitul lunii iulie sa facem aceste modificari.

Pentru 4 programe operationale, aceste chestiuni vor trebui sa fie certificate de Autoritatea de Audit si aceasta reevaluare va trebui sa fie pozitiva. In masura in care se va intampla aceasta chestiune, Comisia va fi informata despre aceasta evolutie pozitiva si atunci vom putea, pana la sfarsitul lunii iunie, nu numai sa evitam suspendarea, dar in primul rand sa scapam de corectiile financiare preventive care sunt aplicate in momentul de fata.

Pentru POSDRU, lucrurile sunt un pic diferite. Aici reluarea platilor s-a facut in conditiile in care se va astepta pana la sfarsitul lunii iulie rezultatul misiunilor de audit - o misiune a fost luna asta, o misiune va fi luna viitoare. In functiile de rezultatele lor, se va lua o decizie daca se inlatura corectia financiara preventiva sau daca se va pune problema suspendarii. Pot spune ca avem motive de optimism si ca vor fi indeplinite conditiile nu numai sa se evite suspendarea platilor pe diferite programe operationale, dar inclusiv sa se inlature aceste corectii financiare preventive", a mai spus Orban.

Motive de satisfactie pentru aderare

Orban crede ca bilantul Romaniei in UE e pozitiv, chiar daca au fost si lucruri mai putin reusite.

"Imi amintesc acest moment, 25 aprilie 2005, cand s-a semnat tratatul. Inclusiv din punct de vedere personal pot sa va spun ca am amintiri placute, am fost unul din cei care au semnat tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana.

Per global, au fost si lucruri bune, si mai putin bune, dar avem motive de satisfactie. Poate unii s-ar fi asteptat la mai mult, dar simpla aderare la Uniunea Europeana nu ne rezolva toate problemele. Dupa aia, a intervenit si perioada asta de criza si de aici o scadere a entuziasmului vizavi de Uniunea Europeana. Dar, per global, putem vorbi de o realizare istorica, ne aflam alaturi de alte 26 de state membre in momentul de fata, care doresc sa consolideze aceasta integrare, sa aiba un continent unit, in care pacea si prosperitatea sa fie elemente definitorii", a conchis Orban.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Leonard Orban negocieri buget UE, #Orban Romania fonduri europene , #ministru Afaceri Europene