Ministrul Orban: Romania face tot posibilul sa fie in Uniunea Bancara. Vezi in ce conditii

Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 16:55
2070 citiri
Ministrul Orban: Romania face tot posibilul sa fie in Uniunea Bancara. Vezi in ce conditii

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat ca Romania isi doreste sa fie parte la viitoarea uniune bancara din interiorul UE, decisa la Consiliul European, insa doar daca va fi parte a procesului decizional.

"Fara indoiala, avand in vedere ca cea mai mare parte a bancilor din Romania sunt filiale ale unor banci din state europene, mecanismul va avea un efect important asupra Romaniei", a spus Orban pentru Ziare.com.

"Trebuie sa gasim toate optiunile sa fim membri ai acestui mecanism, dar nu in orice conditii. Fara acces adecvat la procesul decizional, va fi foarte greu", a adaugat ministrul.

Leonard Orban spune ca statele din zona euro trebuie sa se puna de acord cu cele din zona non-euro pentru ca acestea sa accepte acest mecanism.

"Vom avea o pozitie finala dupa ce vedem amendamentele. Suntem flexibili, am dori sa aderam, dar nu in orice conditii. Asteptam sa se raspunda la sensibilitatile statelor non-euro si vom lua o decizie", a precizat el.

Negocieri dure pentru bugetul UE

Leonard Orban spune ca statele net contributoare la bugetul UE vor sa reduca suma alocata pentru viitorul exercitiul financiar al Uniunii.

"Deocamdata avem propunerea Comisiei Europene. E o presiune foarte serioasa, statele net contributoare vor sa se scada sumele, vom vedea care va fi nivelul. Negocierile sunt foarte dure", a dezvalui Orban.

Acord pentru Uniunea Bancara

Liderii europeni au cazut de acord, in noaptea de joi spre vineri, in timpul Consiliului European de toamna, desfasurat in Bruxelles, sa introduca un organism unic pentru supravegherea sistemului bancar, in cursul anului viitor.

Cadrul legislativ ar trebui pus la punct pana pe 1 ianuarie 2013, iar Banca Centrala Europeana (BCE) va avea un rol esential, fiindu-i oferita reponsabilitatea monitorizarii, cu puterea de a interveni in politicile oricarei banci din zona euro.

Intelegerea pare sa fie un compromis intre Franta si Germania, care, anterior, aveau neintelegeri cu privire la momentul ales si numarul bancilor care ar trebui supravegheate de BCE. Negocierile cu celelalte state membre vor continua vineri, in a doua zi a summit-ului, cand ar trebui sa se si semneze tratatul in acest sens.

Noul sistem, care va rupe legatura dintre banci si guverne, considerandu-se ca aceasta sta la baza crizei financiare, ar putea include toate cele peste 6.000 de banci din zona euro, pana la 1 ianuarie 2014.

Quarterly Report - Editia 4

Cătălin Drulă, campanie electorală în diaspora. „Amenințarea pentru Ciolacu, Ciucă și marea mafie suntem noi”
Cătălin Drulă, campanie electorală în diaspora. „Amenințarea pentru Ciolacu, Ciucă și marea mafie suntem noi”
Liderul USR, Cătălin Drulă, a precizat sâmbătă, 25 mai, la Milano, la o întâlnire cu români stabiliţi în Italia, că mobilizarea la vot în 9 iunie este foarte importantă. Drulă nu a...
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 25 mai, că este convins că Rusia nu va ataca România. Declarațiile premierului vin la două zile după ce un român a fost arestat sub...
#Orban Romania Uniunea Bancara, #Orban Romania conditii Uniunea Bancara , #ministru Afaceri Europene