Orban, propus la Curtea de Conturi dupa retragerea candidaturii lui Mircea Popescu

Marti, 02 Octombrie 2012, ora 10:12
2606 citiri
Orban, propus la Curtea de Conturi dupa retragerea candidaturii lui Mircea Popescu

Leonard Orban a fost nominalizat pentru Curtea Europeana de Conturi dupa retragerea candidaturii lui Mircea Vasile Popescu, vicepresedinte al Curtii de Conturi, potrivit Comisiei de Control Bugetar a Parlamentului European.

"Propunerea Romaniei ca Leonard Orban sa se alaturi Curtii Europene de Audit a fost respinsa miercuri (n.r. - 26 septembrie) de Comisia de Control Bugetar a Parlamentului. 12 voturi au fost pentru si 14 impotriva, votul fiind secret. Cu toate acestea, candidatura domnului Orban va fi supusa la vot in plenul Parlamentului, in octombrie. Domnul Orban a fost nominalizat dupa ce autoritatile romane au retras candidatura domnului Mircea Vasile Popescu", se precizeaza pe pagina de web a Comisiei de Control Bugetar.

Leonard Orban a primit un aviz negativ, desi raportorul Ines Ayala Sender a propus, dupa audieri, un aviz favorabil. Mai multi europarlamentari PDL au inlocuit membri permanenti ai Comisiei si au votat impotriva lui Orban. Argumentul lor a fost ca Leonard Orban nu are experienta ca auditor, motiv pentru care propunerea sa pentru calitatea de membru al Curtii Europene de Conturi incalca articolul 286 din Tratat. Ulterior, purtatorul de cuvant al Curtii Europene de Audit, Aidas Palubinskas, a precizat pentru NewsIn ca experienta ca auditor a unui candidat nu este o cerinta obligatorie, iar acest lucru nu este stipulat nici in Tratatul UE, astfel ca Romania nu a incalcat Tratatul propunandu-l pe Orban.

Eurodeputatul PSD Catalin Ivan a declarat pentru NewsIn ca pedelistii au votat impotriva lui Leonard Orban pentru functia de membru al Curtii Europene de Conturi deoarece premierul Victor Ponta a retras propunerea lui Mihai Razvan Ungureanu pentru acest post, Mircea Vasile Popescu, vicepresedinte al Curtii de Conturi.

Intrebat joi care ar putea fi motivele avizului negativ dat de Comisia de Control Bugetar, consilierul prezidential Cristian Diaconescu a precizat ca ar putea fi considerente de natura personala. "De regula, in momentele in care se promoveaza o candidatura de acest gen gradul de risc de a nu fi acceptat e redus la minimum, deci tocmai aici e ideea de a face demersuri si de a avea asigurarile necesare tocmai pentru a nu trece printr-o situatie relativ exceptionala, pentru ca de regula ce se cunoaste a fi candidat pana la urma devine si cel nominalizat. Este un post care revine Romaniei, deci probail ca au avut in vedere in special considerente de natura personala", a precizat consilierul prezidential.

Cristian Diaconescu a negat ca fostul premier Mihai-Razvan Ungureanu ar fi facut o alta nominalizare pentru postul de membru al Curtii Europene de Conturi.

Votul in plenul PE este programat la 23 octombrie, dar avizul este consultativ, ca si cel al Comisiei de Control Bugetar. Decizia finala apartine Consiliului European, care poate aproba numirea lui Leonard Orban, chiar si in cazul unui aviz negativ al Parlamentului European.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Leonard Orban Curtea Conturi, #Leonard Orban aviz negativ , #ministru Afaceri Europene