Orban: Romania a dublat absorbtia de fonduri, din 2011 - vezi ce mai riscam

Marti, 20 Martie 2012, ora 18:27
3495 citiri
Orban: Romania a dublat absorbtia de fonduri, din 2011 - vezi ce mai riscam

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat ca Romania si-a dublat absorbtia de fonduri europene de coeziune, reusind sa atraga, de la crearea institutiei, in mai putin de 6 luni, cat absorbise in aproape 5 ani.

Orban spune insa, pentru Ziare.com, ca guvernul de la Bucuresti trebuie sa rezolve pana la sfarsitul lunii iunie unele conditionalitari pentru fonduri europene, altfel riscam suspendarea a patru programe majore.

Dublu, dar tot putin

Leonard Orban a afirmat si ca, desi procentul de absorbtie al fondurilor a crescut de la 3,7% la 7,4%, acesta e inca mic si ar trebui crescut simtitor.

"Ne uitam doar la banii care sunt deja aprobati de Comisia Europeana si rambursati in Romania. In momentul de fata, procentul (de absorbtie a fondurilor -n.red) a ajuns la 7,4%, e o dublare fata de septembrie 2011, cand s-a creat Ministerul Afacerilor Europene. Procentul nu e deloc mare, dar se vede ca e o imbunatatire si exista perspective de a ne atinge acel obieciv, de minimum 20% la sfarsitul lui 2012.

Vorbim strict de obiectivul de coeziune, nu vorbim aici de Agricultura, acolo procentele sunt semnificativ mai mari. Acolo e 100% pe plati directe si peste 30% pe Dezvoltare Rurala (...)inseamna 19,2 miliarde de euro", a mai precizat Orban pentru Ziare.com.

Acesta a spus si ca, desi procentul e exact dublu, Guvernul vrea mult mai mult.

"E ce avem in total, din ianuarie 2007. Atunci cand am venit noi, procentul e de 3,7% si acum e 7,4, exact dublu.

Din pacate, procentul e in continuare foarte scazut, din motivul acesta nu e o mare satisfactie, important e sa urgentam cat mai repede absorbtia. Mesajul e ca e o chestiune, e un pas inainte, dar ne-am propus pasi mai ambitiosi", a explicat ministrul.

Riscam blocare

Ministrul Afacerilor Europene spune ca Romania, desi a deblocat fondurile europene la sfarsitul lui 2011, risca sa-i fie blocate 4 programe operationale mari, daca nu isi rezolva problemele, pana in iunie 2012.

"Acea deblocare a fondurilor s-a facut in decembrie anul trecut si care reprezinta una din marile povesti de succes a Ministerului Afacerilor Europene s-a facut cu indeplinirea unor conditii, cu niste angajamente de indeplinit in cursul anului 2012. Se pune problema ca aceste conditionalitati sa fie indeplinite pana la sfarsitul lunii iunie, cel tarziu.

Daca sunt indeplinite, nu numai ca nu o sa mai existe risc de suspendare de fonduri, dar si corectiile financiare preventive care ni se aplica acum, banii aia, pot sa fie returnati.

Daca nu se rezolva problemele pana in iunie, exista posibilitatea suspendarii a 4 programe operationale majore. Insa, asa cum evolueaza lucrurile, avem increderea ca le vom rezolva cat mai repede. Cele 4 sunt: Transport, Mediu, Programul Operational si Competitivitatea Economica. Pana la sfarsitul lui iunie trebuie sa se indeplineasca anumite conditii, Autoritate de Audit sa consemneze indeplinirea acestor conditii, sa informeze Comisia Europeana, si nu numai ca nu va mai fi niciun fel de problema, ci sa ne si recuperam acele corectii financiare preventive", ne-a mai declarat Orban.

Avem corectii financiare de 100 de milioane

Leonard Orban a vorbit si despre corectiile financiare aplicate Romaniei de Comisia Europeana, incepand din decembrie.

"Ele se aplica inca din decembrie - pentru 3 programe 10% si 25% pentru programul de Mediu. Vorbim de peste 100 si ceva de milioane de euro. Nu sunt bani pierduti, ar putea fi recuperati. Sunt bani retinuti din cei transmisi ca cereri de rambursare. Noi le-am oprit, nu le-am transmis Bruxelles-ului", a mai precizat Orban.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Leonard Orban fonduri europene, #Leonard Orban fonduri Romania, #absorbtie fonduri Romania , #ministru Afaceri Europene