Romania, ajutata sa absoarba fondurile europene de Banca Mondiala si BEI

Marti, 27 Martie 2012, ora 14:32
1809 citiri
Romania, ajutata sa absoarba fondurile europene de Banca Mondiala si BEI

Guvernul Romaniei va beneficia de asistenta tehnica din partea Bancii Mondiale si a Bancii Europene de Investitii (BEI) in privinta absorbtiei fondurilor europene structurale si de coeziune, atat pentru perioada 2007 - 2013, cat si pentru 2014 - 2020.

"Cerintele vor creste foarte mult, banii vor fi mult mai dificil de absorbit decat pe actuala perioada de programare", a precizat Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, in urma sedintei de guvern de marti.

Dupa intrarea in vigoare a celor doua hotarari de guvern aprobate in sedinta de marti, ministerele vizate vor semna acordurile de servicii pentru fiecare din domeniile specifice identificate ca avand nevoie de asistenta, a spus Orban.

Cu Banca Mondiala, se vizeaza modernizarea modelului cadastral, rationalizarea investitiilor publice, analiza economica drept instrument de dezvoltare a politicilor publice, dezvoltarea unor strategii pentru regiunile defavorizate si pentru combatarea saraciei si a somajului, printre altele.

BEI va ajuta Romania in implementarea proiectelor pe zona mediului, unde, potrivit ministrului Afacerilor Europene, avem cea mai mare nevoie de sprijin. De asemenea, vor fi identificate domeniile pe care pot fi utilizate instrumentele de inginerie financiara, avand in vedere ca va fi mai dificil sa absorbim fondurile europene in perioada 2014 - 2020.

"Cu Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare suntem in negociere si speram ca in aprilie sa ajungem la un acord cu asistenta pe care ne-o va furniza", a adaugat Orban.

"S-a decis, intr-o prima etapa, constituirea unui task-force, format din echipe operative de experti in domenii precum mediu, transporturi, achizitii publice, care sa acorde asistenta tehnica beneficiarilor, in scopul accelerarii absorbtiei fondurilor europene. Proiectul va fi realizat in cadrul facilitatii de asistenta tehnica, sub forma a doua contracte subsecvente, vizand proiectele de mediu si cele privind infrastructura rutiera", a subliniat ministrul.

Cele doua contracte vor fi lansate pana la finele acestei luni si vor fi contractate in cursul lunii mai. Acestea vor avea ca o durata de 6 saptamani si un buget estimat de circa 85.000 euro, respectiv 72.000 euro fara TVA.

Intr-o a doua etapa, in termen de sase luni, Ministerul Afacerilor Europene va incheia un acord-cadru de servicii cu operatorii economici care implementeaza proiecte mari. Acest acord va fi incheiat pe o perioada de doi ani, grupat in functie de tipul de proiecte si tipul de activitati de sprijin.

Activitatile de acordare a asistentei tehnice vor viza consultanta in managementul achizitiilor publice, verificarea rapoartelor si facturilor prestatorilor de servicii si lucrari, intocmirea dosarului cererii de rambursare, indrumarea, rezolvarea unor probleme juridice, etc. Ministrul Leonard Orban a estimat ca suma estimata pentru finantarea acordului-cadru va fi de aproximativ 4,6 milioane de euro, pentru un sprijin destinat celor 100 de proiecte, sprijinite cu pana la 150 de zile de asistenta tehnica.

Citeste si:
Declarația controversată a unui deputat UDMR despre 1 Decembrie: „Pentru comunitatea maghiară din România este zi de doliu”
Declarația controversată a unui deputat UDMR despre 1 Decembrie: „Pentru comunitatea maghiară din România este zi de doliu”
Deputatul UDMR Jose-Gyorghy Kulcsar, președinte al Partidului Civic Maghiar organizația Covasna, a transmis un mesaj controversat cu ocazia Zilei Naționale a României. Într-un interviu pentru...
Un gând, de Ziua Națională a României. Cum ar arăta Programul (ideal) politic de finalizare a edificării națiunii române
Un gând, de Ziua Națională a României. Cum ar arăta Programul (ideal) politic de finalizare a edificării națiunii române
Poporul român s-ar putea desăvârși ca națiune printr-un proiect de națiune. Cum ar fi Programul politic de finalizare a edificării națiunii române, care să cuprindă: Perspective (de...