Anunt de la Cotroceni: Mai multe tari UE, pe drumul Marii Britanii - cum vor fi afectati imigrantii romani

Marti, 01 Martie 2016, ora 19:45
8542 citiri
Anunt de la Cotroceni: Mai multe tari UE, pe drumul Marii Britanii - cum vor fi afectati imigrantii romani
Foto: Facebook/Leonard Orban

Consilierul prezidential Leonard Orban a declarat ca exista mai multe tari din Vestul Europei care analizeaza posibilitatea implementarii unor masuri similare celor din Marea Britanie privind prestatiile sociale si libera circulatie, precum Germania, Austria si Danemarca.

"Ideea de a mai restrange libera circulatie a persoanelor nu le apartine doar britanicilor. Ea este larg sustinuta de alte state membre din Vestul Europei. De altfel, mecanismul de indexare a alocatiilor pentru copii, dupa ce va fi adoptata legislatia europeana corespunzatoare, este posibil sa fie aplicat de un numar de alte state membre.

Danemarca deja a anuntat ca va aplica o asemenea legislatie. Germania a zis ca analizeaza oportunitatea introducerii unei asemenea masuri. Alte state membre au spus ca se gandesc foarte serios la introducerea unei asemenea masuri, de exemplu Austria", a spus Leonard Orban intr-un interviu acordat News.ro.

Primarul Londrei, sfat pentru Cameron: Imigrantii talentati nu trebuie opriti sa vina in Marea Britanie

Orban da asigurari ca, "deocamdata", nu exista semnale ca decizii similare vor fi luate in tari precum Italia sau Spania, unde lucreaza un numar semnificativ de romani.

"Dar, pana in 2020, se pot intampla multe", a spus Orban, referindu-se la momentul in care restrictiile privind alocatiile vor intra in vigoare.

Consilierul prezidential pe Afaceri Europene sustine ca statele europene vor analiza aceasta chestiune in detaliu, insa nu este o masura simplu de aplicat. Orban spune ca statele vor trebui sa faca o raportare intre costurile administrative si suma pe care o vor economisi.

Leonard Orban a explicat ca, in cea mai mare parte, muncitorii romani care se afla in Marea Britanie in acest moment nu vor fi afectati de prevederile acordului, ci doar cei care vor incepe de acum incolo sa vina in Regatul Unit. In ceea ce priveste indexarea alocatiilor, Orban sustine ca numarul celor afectati va fi, oricum, redus.

"In Marea Britanie, din cifrele pe care le avem noi, vorbim doar de aproximativ 420 de copii care sunt in aceasta situatie. Daca aceasta masura va fi aplicata de alte state, vom vorbi de un numar mult mai mare de copii care sunt in situatia respectiva", spune consilierul prezidential.

Mai mult, mecanismul de salvgardare se refera la beneficii sociale specifice Marii Britanii (asa-numitele in-work benefits), care se acorda doar lucratorilor din Marea Britanie care au un nivel salarial scazut.

"Li se acorda o suma astfel incat sa ajunga la un nivel de decenta din punct de vedere al salariilor. In general, de aceste prestatii sociale beneficiaza lucratorii cu calificari mai scazute si foarte scazute. Lucratorii de la o calificare medie in sus nu sunt afectati", a explicat Leonard Orban.

Citește și:
Deputații au mărit lefurile primarilor însă nu și pe cele ale parlamentarilor. USR anunță că atacă legea la CCR
Deputații au mărit lefurile primarilor însă nu și pe cele ale parlamentarilor. USR anunță că atacă legea la CCR
Camera Deputaților a adoptat marți, 27 septembrie, proiectul de lege privind majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene, cu 168 de...
Circ în Parlament: aleșii, la un pas să se ia la bătaie când discutau despre majorarea salariilor. George Simion a stins lumina în sală
Circ în Parlament: aleșii, la un pas să se ia la bătaie când discutau despre majorarea salariilor. George Simion a stins lumina în sală
Parlamentarii din Comisia de Muncă s-au certat marți, 27 septembrie, și mai aveau puțin și se luau la bătaie în timp ce se discuta despre mărirea salariilor primarilor, viceprimarilor și...