Letonia închide ultimul post de televiziune rusesc pentru că ar fi difuzat un conţinut care susţine războiul din Ucraina

Marti, 06 Decembrie 2022, ora 17:32
2163 citiri
Letonia închide ultimul post de televiziune rusesc pentru că ar fi difuzat un conţinut care susţine războiul din Ucraina
Postul de televiziune în limba rusă a fost închis

Ultimul canal de televiziune independent al Rusiei, TV Rain, a fost închis în Letonia după mai puţin de cinci luni de emisie, deoarece ar fi difuzat un conţinut care susţine războiul Moscovei împotriva Kievului, potrivit BBC.

Canalul, cunoscut sub numele de Dozhd în limba rusă, a fost acuzat că afişează conţinut care susţine invazia Moscovei lansată în Ucraina. TV Rain a numit acuzaţiile ”nedrepte şi absurde” într-o postare publicată pe reţelele sociale. A fost ordonată oprirea difuzării pe 8 decembrie.

TV Rain a anunţat că se va supune ordinului, dar îşi va continua activitatea pe YouTube, unde cea mai mare parte a audienţei sale urmăreşte postările sale. Cu toate acestea, nu va mai putea difuza la televiziunea prin cablu pe teritoriul Letoniei, care are o populaţie rusă numeroasă.

National Electronic Media Council (NEPLP), autoritatea de reglementare a presei din Letonia, a precizat că decizia de revocare a licenţei a fost luată ”în legătură cu ameninţările la adresa securităţii naţionale şi a ordinii publice”.

La începutul lunii decembrie, NEPLP a amendat canalul cu 10.000 de euro în urma afişării unei hărţi în care Peninsula Crimeea era afişată ca parte a teritoriului Rusiei.

De asemenea, canalul a fost condamnat pentru că a numit armata rusă ”armata noastră” într-un articol despre cum să le furnizeze echipamente recruţilor. Drept urmare, unul dintre prezentatori, Alexei Korosteliov, a fost concediat.

Decizia a fost criticată de mulţi opozanţi ruşi, care susţin că TV Rain este o sursă importantă de informaţii independente cu privire la război pentru vorbitorii de rusă.

”Retragerea licenţei îl ajută doar pe Putin”

Există Putin, care a început războiul. Există TV Rain, care spune adevărul despre Putin şi despre război. Retragerea licenţei canalului TV Rain îl ajută doar pe Putin", a declarat Kira Iarmish, purtătorul de cuvânt al liderului opoziţiei întemniţat Aleksei Navalnîi.

Organizaţia Reporteri fără Frontiere a numit decizia drept o ”lovitură gravă adusă libertăţii de informare”.

Canalul, care a fost mult timp critic la adresa lui Vladimir Putin şi a guvernului rus, a fost blocat în Rusia la începutul lunii martie, la doar câteva zile după ce Moscova a invadat Ucraina. Mulţi angajaţi au fugit apoi din Rusia, iar mai târziu au început să lucreze la reconstruirea Dozhd-ului în străinătate. Aceasta era una dintre numeroasele instituţii media independente care şi-au mutat operaţiunile din Rusia sau le-au suspendat de la începutul invaziei.

Serviciul de Securitate de Stat (VDD) a investigat incidentul şi a precizat că a avertizat în mod repetat cu privire la ”diversele riscuri emanate de aşa-numita mass-media independentă a Rusiei, care îşi relocalizează activitatea în Letonia”.

VDD a menţionat că aceste riscuri includ posibilele conexiuni ale reprezentanţilor presei cu serviciile ruse de informaţii şi securitate, precum şi pericolul reprezentat în cazul în care Moscova încearcă să vizeze Letonia ca parte a măsurilor de influenţare a opiniei publice online şi în alte medii.

Comentând decizia sa de a retrage licenţa de difuzare a TV Rain, NEPLP a adăugat că ”este convins că cei din conducerea TV Rain nu înţeleg natura şi gravitatea fiecărei încălcări individuale a normelor şi nici a oricărui set de încălcări”.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că ”unele persoane cred întotdeauna că există un loc mai bun decât acasă, că există întotdeauna mai multă libertate decât acasă. Acesta este unul dintre cele mai clare exemple care arată sunt iluzii greşite”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Miniștrii de Externe din UE se feresc să promită livrarea de sisteme Patriot către Ucraina. România deține și ea această armă dorită de Kiev
Miniștrii de Externe din UE se feresc să promită livrarea de sisteme Patriot către Ucraina. România deține și ea această armă dorită de Kiev
Miniştrii de Externe din UE, reuniţi la Luxemburg, au declarat luni, 22 aprilie, că analizează de urgenţă cum să ofere mai multe sisteme de apărare aeriană Ucrainei, dar nu au făcut...
Șeful GUR, despre situația dificilă cu care se va confrunta Ucraina din mai: ”Nu va fi un Armaghedon, așa cum spun mulți”
Șeful GUR, despre situația dificilă cu care se va confrunta Ucraina din mai: ”Nu va fi un Armaghedon, așa cum spun mulți”
Ucraina se va confrunta cu o situație "dificilă", dar "nu catastrofală" pe front în viitorul apropiat, începând cu jumătatea lunii mai, a declarat șeful serviciilor de informații militare...
#letoni, #post TV, #inchidere, #razboi Ucraina , #invazie ucraina