Curtea Supremă a Rusiei a scos în afara legii mișcarea LGBT calificând-o drept ”extremistă”

Joi, 30 Noiembrie 2023, ora 19:12
2079 citiri
Curtea Supremă a Rusiei a scos în afara legii mișcarea LGBT calificând-o drept ”extremistă”
Activiștii LGBT, scoși în afara legii în Rusia FOTO / Pixabay

Curtea Supremă a Rusiei a hotărât joi, 30 noiembrie, că activiştii LGBT trebuie să fie desemnaţi drept extremişti, într-o decizie de care reprezentanţii homosexualilor şi transsexualilor se tem că va duce la arestări şi urmăriri penale, relatează Reuters.

Instanţa a anunţat că a aprobat o cerere a Ministerului Justiţiei de a recunoaşte drept extremistă ceea ce a numit "mişcarea socială internaţională LGBT" şi de a-i interzice activităţile.

Măsura face parte dintr-o serie de restricţii tot mai mari în Rusia privind exprimarea orientării sexuale şi a identităţii de gen, inclusiv prin legi care interzic promovarea relaţiilor sexuale "netradiţionale" şi care interzic schimbarea legală sau medicală a sexului.

Preşedintele Vladimir Putin, care ar trebui să anunţe în curând că va candida pentru un nou mandat de şase ani la alegerile din martie, a încercat mult timp să promoveze o imagine a Rusiei de gardian al valorilor morale tradiţionale în contrast cu un Occident decadent.

Într-un discurs susţinut anul trecut, el a declarat că Occidentul n-are decât să adopte "tendinţe destul de ciudate, noi şi ciudate, cum ar fi zeci de genuri şi paradele gay", dar nu are dreptul să le impună altor ţări.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor, înainte de anunţarea deciziei instanţei, că Kremlinul "nu urmăreşte" cazul şi că nu are niciun comentariu de făcut pe marginea acestuia.

Curtea Supremă a avut nevoie de aproximativ cinci ore pentru a se pronunţa, după ce şi-a deschis şedinţa la ora locală 10.00 (şi a României). Procedurile au fost închise pentru presă, dar reporterilor li s-a permis accesul pentru a asculta decizia finală.

Activiştii LGBT consideraseră decizia ca fiind inevitabilă după solicitarea din 17 noiembrie a Ministerului Justiţiei, care a afirmat - fără a da exemple - că "diverse semne şi manifestări de orientare extremistă, inclusiv incitarea la discordie socială şi religioasă" au fost identificate în activităţile mişcării LGBT din Rusia.

"Bineînţeles că este foarte alarmant şi nu-mi amintesc ca ameninţarea să fi fost vreodată atât de serioasă şi reală", a declarat Aleksei Sergheev, un activist LGBT din Sankt Petersburg, într-un interviu acordat Reuters TV la începutul acestei luni.

Mai mult de 100 de grupuri sunt deja interzise în Rusia ca fiind "extremiste". Deciziile anterioare, de exemplu interzicerea mişcării religioase Martorii lui Iehova şi a organizaţiilor fondate de politicianul de opoziţie Aleksei Navalnîi, au servit drept pretext pentru arestări.

Sergheev a declarat că activităţi precum sprijinul psihologic şi juridic sau chiar "întâlniri la care poţi doar să stai şi să bei un ceai" vor fi scoase în afara legii, ceea ce va priva multe persoane LGBT de sprijin. "Acestea fie se vor sinucide, fie vor fi pur şi simplu într-o stare teribilă - viaţa lor va fi scurtată şi sănătatea lor se va deteriora, vor bea şi vor fuma mai mult şi aşa mai departe, încercând cumva să scape de această realitate", a explicat Sergheev.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

O nouă moarte neașteptată la Kremlin: Viaceslav Lebedev, omul care a făcut din justiția rusă o ”cârpă la picioarele lui Putin”
O nouă moarte neașteptată la Kremlin: Viaceslav Lebedev, omul care a făcut din justiția rusă o ”cârpă la picioarele lui Putin”
Seria morților misterioase la vârful elitei politice a Rusiei continuă. Pe 24 februarie, președintele Curții Supreme a Federației Ruse, Viaceslav Lebedev, a murit. Moartea lui a fost...
Cea mai mare fabrică de oțel din Rusia este în flăcări. Drone necunoscute au atacat noaptea gigantul industrial VIDEO
Cea mai mare fabrică de oțel din Rusia este în flăcări. Drone necunoscute au atacat noaptea gigantul industrial VIDEO
În noaptea de 24 februarie, la Lipețk, localitate situată în vestul Rusiei aproape de granița cu Ucraina, s-au auzit explozii puternice. Mai multe drone au lovit Uzina Metalurgică...
#lgbt, #Rusia, #extremist, #curte suprema , #Rusia