Pensiile speciale si razboiul din fisete

Vineri, 28 Aprilie 2017, ora 15:18
11614 citiri
Pensiile speciale si razboiul din fisete

Dupa ce au anuntat ca salariilor muritorilor de rand se vor mari treptat pana in anul 2021, iata ca liderii PSD ne fac cunoscut cum se vor mari salariile primarilor si altora ca ei cu care suntem egali in fata legii: toate de la 1 aprilie anul acesta si cu banii gramada: 30% din salariu imediat.

Unii imediat si altii esalonat? Parca eram toti egali in fata legii? Ciuciu! Unii asteapta infrigurati votarea legii in Parlament, promulgarea, publicarea in Monitorul Oficial si aplicarea poate de la 1 iulie incolo, iar ceilalti nu numai ca nu asteapta la rand, dar vor primi retroactiv super-majorari, de la 1 aprilie. Brava!

Poate ca sa mai atenueze socul, doamna Lia Olguta Vasilescu trece rapid la alta categorie de votanti ai PSD: "imediat ce terminam cu legea salarizarii, intram si in sistemul de pensii".

Corect. Mai intai salariatii, ca sa stie de pe acum ce face partidul pentru ei, iar apoi pensionarii, aflati oricum cu trup si suflet alaturi de PSD.

Ai zice ca, daca-i multumeste si pe pensionari, asa cum crede ca i-a multumit pe salariati, partidul i-a cucerit pe toti. Suta la suta.

Pardon. Suta la suta e numai aparent. Practic, nu sunt numai salariati in tara. Mai sunt inca multe categorii, tot in grija statului, un stat care insa se face ca ploua, cand e vorba de ei. Ati auzit de veterani? Sunt acei supravietuitori datorita carora existam noi ca stat si care au scapat cu viata, facandu-si datoria dupa ce au rezistat carnagiului de la Cotul Donului, unde 200.000 camarazi de ai lor n-au avut sansa sa ramana in viata.

Tot ei au eliberat intreg Ardealul, s-au sacrificat langa Debretin si au fost decorati in muntii Tatra. Astazi au ramas putini. Cei mai "tineri" sunt nonogenari, iar restul centenari, daca mai exista.

Statutul lor nu este nici de salariat, nici de pensionar. Primesc o indemnizatie, instituita de guvernele trecute, si majorata din cand in cand.

Pana acum, n-am auzit-o nici pe doamna Olguta Vasilescu, nici pe altcineva din Guvern rostind vreo vorba despre majorarea respectivelor indemnizatii, iar programul Dragnea nici nu aminteste de ele. Veteranii sunt ca si cum nici n-ar fi.

Acestor eroi in sensul militar al cuvantului, trecuti la propriu prin foc si sabie, oameni care au vazut moartea cu ochii, care au trait atrocitatile razboiului, au suferit in spitalele de campanie, uneori au indurat prizonieratul, iar alteori s-au intors mutilati la vetrele lor, statul le-a oferit, cum spuneam, o indemnizatie modesta. In opinia mea, chiar una foarte modesta.

Indemnizatii asemanatoare, adica la fel de modeste, primesc astazi si alte categorii uitate de soarta: victimele din "trenul mortii" (1941), cei inchisi in lagare, cei deportati sau dizlocati din regiunile cedate unor state vecine: Cadrilater, Basarabia, Bucovina, Ardealul de nord si alte cateva categorii.

Uitandu-i complet pe oropsitii soartei de altadata, doamna Olguta observa pe buna dreptate privilegiatii soartei de astazi.

In opinia mea, multi din ei sunt militari care n-au vazut moartea cu ochii, n-au trait atrocitatile razboiului, n-au suferit in spitalele de campanie, n-au indurat prizonieratul si n-au avut de unde sa se intoarca la vetrele lor.

N-au vazut decat grade, functii si decoratii obtinute in bataliile inclestate din birouri, in luptele nimicitoare din fisete si in razboiul necrutator din sertare. La sfarsit de cariera, privilegiatii au mai vazut si pensii speciale, ceva cam de pe la 10.000 de lei in sus.

In opinia mea, este strigator la cer sa auzi, pe de o parte, de pensii speciale pentru eroii care nici n-au tras cu arma, nici nu s-au pitit in transee, iar pe de alta parte de mici indemnizatii pentru supravietuitorii unui razboi adevarat si sangeros.

Nu le poti taia nimic celor dintai fara sa incalci legea, nu le poti da nimic celorlalti pentru ca n-ai de unde, dupa ce ai tot impartit regeste.

Cred ca si doamna minisru al Muncii a simtit aceasta discrepanta, cand a hotarat fara prea multe explicatii ca - deocamdata cel putin - "vom ingheta toate pensiile speciale".

Numai ca am rezerve cu privire la reusita operatiunii. De pensiile speciale nu beneficiaza numai militari. Mai sunt si parlamentari, procurori, judecatori, personal civil navigant din aviatia civila, auditori publici externi ai Curtii de Conturi, personal diplomatic si consular, personalul auxiliar din parchete si instante. Oho!

Cine se leaga de ei a sfeclit-o. Ma indoiesc ca s-a nascut persoana in stare sa le inghete pensiile acestor ghiftuiti, oricare ar fi ei. Pun pariu ca nici nu apuca doamna ministru sa le inghete si ne pomenim cu ele deja dezghetate si incalzite, numai bune de servit.

Parca mi se pare mai realista inghetarea indemnizatiilor veteranilor si ale altora ca ei. Nu de alta, dar sunt deja inghetate demult.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Inghetarea pensiilor speciale, #Lia Olguta Vasilescu ministrul Muncii, #trenul mortii, #veterani de razboi, #indemnizatii veterani , #ministrul Muncii