In ciuda numeroaselor semnale de alarma trase, Olguta Vasilescu nu renunta la cresterile salariale. Cand vor fi primele majorari

Joi, 30 Martie 2017, ora 08:18
13729 citiri
In ciuda numeroaselor semnale de alarma trase, Olguta Vasilescu nu renunta la cresterile salariale. Cand vor fi primele majorari
Foto: Facebook/Lia Olguta Vasilescu

Primele majorari salariale se vor face de la 1 iulie, a anuntat ministrul Muncii Olguta Vasilescu, precizand ca salariul minim va creste cu 100 de lei pe an.

"Programul de guvenrare este foarte clar. Se vor majora salariile treptat pana in urmatorii patru ani, iar media cresterilor va fi de 56%. Toate salariile vor creste cu un anume coeficient pe o perioada de patru ani. Am luat in calcul estimarile Comisiei de Prognoza.

Stim cat va creste salariul minim pe economie. Acesta va creste cu 100 lei pe an. In 2018 salariul minim va ajunge la 1.550 de lei. De la 1 iulie 2017 se vor majora primele salarii. Acum discutam procentul cu Ministerul de Finante", a declarat Olguta Vasilescu, miercuri seara, la Romania Tv.

Potrivit acesteia, cea mai mare crestere si impactul bugetar cel mai mare va fi anul viitor. Ministrul Muncii a subliniat, din nou, ca salariile medicilor vor ajunge pana la 3.600 de euro.

"Sanatatea creste cu tot sectorul de la 1 ianuarie 2018. Vrem sa stopam exodul medicilor. Au plecat 14.000 de medici din Romania. Singura solutie este sa aducem salarizarea la 70 din indemnizatia medicului din UE. Salariile medicilor vor fi cuprinse intre 1.200 de euro si 3.600 de euro.

De asemenea, un inspector din Politie va ajunge la 5.000 de lei, iar un invatator va ajunge la 4.000 lei", a precizat Olguta Vasilescu.

Ministrul Muncii a mai afirmat ca legea salarizarii unitare este la aceasta ora intr-o ultima citire.

"Legea la ora actuala este intr-o ultima citire. Ea este rodul mai multor randuri de discutii cu sindicatele. Am incercat sa respectam cat mai multe principii in noul proiect legislativ. Principiul muncii egale si a salariului aferent, principiul ierarhiei. De exemplu, seful institutiei nu avea si cel mai mare salariu. Am cercetat toata legislatia din 1974 pana in prezent ca sa pricepem de unde s-a plecat", a declarat Olguta Vasilescu.

Ea a mai precizat ca dupa legea salarizarii vor avea multe corectii la legea pensiilor.

FMI a tras de urechi Guvernul pentru taierile de taxe si cresterile de salarii

Ministrul Muncii insista cu majorarile salariale, desi FMI a atras recent atentia ca in urma acestora cresterea economica poate fi afectata.

"Taierile succesive de taxe, cresterile salariale si limitarea investitiilor ameninta sa afecteze aceasta crestere. Trebuie intarite reformele structurale, mai ales in zona prioritizarii absorbtiei de fonduri UE si sustinerii luptei impotriva coruptiei", a spus in 17 martie eful misiunii FMI in Romania, Reza Baqir.

"Taieri de taxe si masuri de crestere a salariilor si pensiilor, cu costul investitiilor publice, au facut ca bugetul sa fie mai putin flexibil si risca sa nu faca fata socurilor care ar putea veni.

Este mai usor sa scazi taxele, foarte greu sa le cresti. Este mai usor sa cresti salariile si foarte greu sa le scazi. Nu mai e loc de alte taieri de taxe, daca scopul este de a pastra flexibilitatea bugetului", a subliniat Baqir.

Si comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Cretu, a avertizat ca, daca Guvernul Romaniei nu va dovedi Comisiei Europene ca poate sustine majorarile salariilor si pensiilor si ca deficitul bugetar va fi respectat, tara noastra ar putea intra in procedura de infringment.

Citeste si ce alte semnale de alarma au fost trase in urma majorarilor salariale anuntate de guvern:

Citește și:
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
PNL și PSD se află în mijlocul mai multor tensiuni, atât din cauza legilor Educației criticate în spațiul public de mai mulți social-democrați, dar și a taxei de solidaritate față de...
George Simion despre candidatura la prezidențiale: ”Nu aş putea să vă dau un răspuns”
George Simion despre candidatura la prezidențiale: ”Nu aş putea să vă dau un răspuns”
Liderul PSD George Simion a declarat, marţi, în emisiunea Proiect de Ţară România de la Prima News TV, despre o candidatură la prezidenţiale, că mai demult excludea dar acum nu exclude în...
Comentarii
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
Poza LUPTAdeCLASA
LUPTAdeCLASA
rank 5
Cei 100 de lei au fost deja inghititi de inflatie.