Minciuna are picioare scurte la Ministerul Muncii si al Justitiei Sociale

Luni, 05 Februarie 2018, ora 07:57
8303 citiri
Minciuna are picioare scurte la Ministerul Muncii si al Justitiei Sociale

A trecut un an de guvernare, adica mai bine de un sfert din durata mandatului. Timp suficient, pentru ca PSD sa demonstreze ca programul de guvernare n-a fost o farsa, ca avem o economie predictibila si atragatoare, tocmai buna ca sa investesti in ea.

Predictibila si atragatoare? Sa fim seriosi! Balbele se tin lant chiar la capitolul care era calul de bataie al partidului in campania electorala: majorarea pensiilor si a salariilor. Chiar si astazi dl Dragnea, cand se fandoseste cu programul sau, bate saua numai pe salarii majorate si pensii crescute.

Despre pensii, nu prea observ ca ar sti sa ne mai spuna ceva nou, nici macar dna Olguta. Legea pensiilor, care trebuia sa fie gata asta toamna si aprobata la inceputul iernii, a ajuns la o etapa curat caragialeasca: "este admirabila, e sublima, putem zice, dar lipseste cu desavarsire".

Dar, daca despre legea care lipseste cu desavarsire nu putem discuta, despre salarii putem, iar factorii decidenti nu pierd nicio ocazie fara sa ne readuca aminte ca "ne-au dat" ce au promis. Programul de guvernare Grindeanu-Tudose 2017-2020 isi scria promisiunile la pag. 51 - capitolul, cu atractivul titlu "Salarii decente si motivante".

In programul Tudose-Dancila 2018-2020, nici capitolul, nici titlul nu mai exista. A ramas doar amintirea ca, in programul "vechi", salariul trebuia sa creasca de la 1 ianuarie cu 25%, iar acum vedem ca in programul nou creste abia-abia cu nici 4%, sau chiar mult mai putin.

Neavand deci baza de discutii in program, ma marginesc la unele declaratii ale factorilor decidenti in materie. Iata cateva dintre ele:

Lia Olguta Vasilescu, la 07.03.2017:

"pana la pragul de 4.000 lei salariile se dubleaza, dupa 4.000 lei este o crestere cu 45% a salariilor, iar dupa pragul de 7.000 de lei sunt cresteri, dar nu foarte mari"

Aceeasi, la 28.07.2017:

"Va garantez ca niciun salariu nu va scadea. La stat nici nu se pune problema, e o crestere de 25%, o crestere la brut, dar si la privat cresc salariile".

Aceeasi, la 31.07.2017:

"Eu pot sa garantez ca niciun salariu din Romania nu va scadea in momentul in care vom schimba sistemul de contributii".

Aceeasi, la 25.04.2017:

"De la 1 ianuarie (2018 - n.red.) absolut toate salariile vor creste cu 25%, dupa care ce este in plata in acel an si ce au in Legea salarizarii in casuta, pentru ca pe fiecare ocupatie este o casuta cu salariul la care trebuie sa ajunga in 2022, deci 2019, 2020, 2021 si 2022, se imparte cate o patrime in fiecare an" (sic!).

Liviu Dragnea, la 20.10.2017:

"Toata lumea stie ca salariul net nu are cum sa fie scazut si angajatorul nu plateste mai mult. (...) Este pentru prima data cand se maresc salariile intr-un mod serios pentru toata lumea, salariul minim e marit in fiecare an, cache-ul (sic!) pe care fiecare angajat il duce acasa este mai mare, contributia la pensie va creste de 2,5 ori, cel putin si apar nemultumiri".

Tot Lia Olguta Vasilescu, la 01.02.2018:

"Lucrurile acestea au insemnat ca la unii cresc salariile foarte mult (...), la altii raman pe loc, la altii vor scadea. Sunt foarte putini cei carora le scad salariile".

Bogdan Hossu, lider sindical, la 01.02.2018:

"Estimarea noastra e ca aproximativ 40% din salariatii bugetari vor avea scaderi substantiale la veniturile nete".

Parca suntem in Absurdistan. Iar ridicolul este si mai adanc daca bagam de seama ca sporul de salarii este pentru unii "negativ", adica ti se ia, in loc sa ti se dea. Pana la urma, cred ca si dl Dragnea a ramas debusolat, daca a ajuns sa afirme, ca mai sus:

 • Este pentru prima data cand se maresc salariile intr-un mod serios pentru toata lumea
 • salariul minim e marit in fiecare an
 • cache-ul (probabil s-a exprimat in franceza lui, dar a vrut sa spuna cash-ul) pe care fiecare angajat il duce acasa este mai mare
 • contributia la pensie va creste de 2,5 ori
 • (si totusi - n.red) apar nemultumiri

Aha, care va sa zica, nemultumitului i se ia darul. Corect, de-aia i se spune ministerului ca e si al justitiei sociale!

Ciolacu anunță semnarea unui acord cu următoarea Comisie Europeană pentru asumarea deficitului de 3%. „Asta arată că nimeni nu vrea majorarea vreunui impozit”
Ciolacu anunță semnarea unui acord cu următoarea Comisie Europeană pentru asumarea deficitului de 3%. „Asta arată că nimeni nu vrea majorarea vreunui impozit”
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat marți, 16 iulie, că România va semna cu următoarea Comisie Europeană un acord astfel încât într-o perioadă de şapte ani să ajungă la deficitul de 3%...
Marcel Ciolacu, ironic cu anunțurile făcute de viitorii „prezidențiabili” la Washington. „Mă abțin cu greu, închipuirea performanţei”
Marcel Ciolacu, ironic cu anunțurile făcute de viitorii „prezidențiabili” la Washington. „Mă abțin cu greu, închipuirea performanţei”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți, 16 iulie, că nu are o problemă ca preşedintele Klaus Iohannis să fie premier după alegerile din toamnă, singura problemă fiind că ”trebuie să...
#Lia Olguta Vasilescu salarii, #program guvernare PSD, #cresteri salarii 2018 , #ministrul Muncii
 1. Ciolacu anunță semnarea unui acord cu următoarea Comisie Europeană pentru asumarea deficitului de 3%. „Asta arată că nimeni nu vrea majorarea vreunui impozit”
 2. Marcel Ciolacu, ironic cu anunțurile făcute de viitorii „prezidențiabili” la Washington. „Mă abțin cu greu, închipuirea performanţei”
 3. Geoană dă noi indicii despre candidatura sa: „Nu cred că a fost ultimul meu summit NATO, dar din această poziție, sigur”
 4. Clotilde Armand nu renunță: a cerut anularea alegerilor locale din Sectorul 1. „Fraudă electorală”
 5. Un miliardar celebru va dona lunar 45 de milioane de dolari pentru campania lui Donald Trump
 6. Declarația pe care președintele Joe Biden o regretă acum. A fost făcută cu câteva zile înainte de tentativa de asasinat: "Este timpul să-l țintim pe Trump"
 7. Cum a ajuns Nicolae Ciucă să-și facă campanie printre liderii NATO: „Următoarele 4-6 săptămâni sunt decisive pentru candidatură”
 8. Elena Lasconi, atac discret la Nicolae Ciucă după ce și-a anunțat candidatura la prezidențiale. "Nu mă deranjează cu cine o să intru în turul 2"
 9. Nicolae Ciucă s-a decis. Candidează pentru funcția de președinte al României. Cine mai trebuie să-i dea aprobare
 10. Ordonanța care prevede restituirea permiselor dacă nu se primesc analizele în 72 de ore a fost publicată în Monitorul Oficial