Noua lege: dispar pensiile minime, care devin prestatii sociale; nu creste varsta de pensionare

Duminica, 01 Octombrie 2017, ora 22:48
50294 citiri
Noua lege: dispar pensiile minime, care devin prestatii sociale; nu creste varsta de pensionare
Foto: Facebook Olguta Vasilescu

Autoritatile nu au intentia de a egaliza varsta de pensionare a femeilor cu cea a barbatilor in noua Lege a pensiilor, deoarece in Romania nu exista acelasi standard si aceeasi medie de viata ca in Uniunea Europeana, unde tendinta de iesire la pensie este spre 70 de ani, a declarat, duminica, ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, la Romania TV.

"S-a tot discutat in aceasta perioada ca vrem sa intervenim la varsta de pensionare. Parerea mea este ca noi nu avem acelasi standard de viata si aceeasi medie de viata ca in Uniunea Europeana ca sa ne ducem dupa ei la 67 de ani, chiar tendinta este spre 70 de ani de iesire la pensie, si de egalizat femeile cu barbatii.

Practic, ajungi sa cotizezi toata viata si te mai bucuri de pensie un an sau doi, daca mai apuci sa te bucuri de pensie. Din punctul acesta de vedere, noi nu avem de gand sa facem asta. Exista o directiva a Uniunii Europene care obliga Romania ca pana in 2030 varstele de pensionare sa fie egalizate la barbati si la femei, dar mai avem destul de mult pana in 2030 si vom mai vedea ce va mai fi pana atunci. Nu ne-am propus sa facem si nici in Programul de Guvernare nu figureaza asta", a precizat Vasilescu intr-o interventie la postul de televiziune.

Intrebata care vor fi categoriile ce vor beneficia de pensionare anticipata in noua Lege a pensiilor, ministrul Muncii a precizat ca in Programul de Guvernare se prevede o scadere cu sase ani a varstei de pensionare pentru femeile care au peste trei copii. De asemenea, ministrul a anuntat ca actualele pensii minime vor trece ca prestatii sociale in noua lege si se vor mari de la 520 de lei, la 640 de lei in 2018.

"Noi avem in Programul de Guvernare ca femeile cu peste trei copii sa aiba sase ani in minus la pensie. Sigur ca, de cand am inceput sa comunicam acest lucru, in spatiul public au aparut tot felul de idei: nu ar mai fi mai bine sa fie un an pentru femeile cu un copil, doi ani pentru femeile cu doi copii etc. Sunt tot felul de dezbateri pe subiectul respectiv, dar eu va spun cum va aparea in lege si cum este in programul nostru de guvernare.

Nu vor mai fi acele pensii minime despre care sa discutam in legislatia de pensii, vor trece ca si prestatie sociala. Ele vor ramane, chiar se vor mari de anul viitor. Asa numita acum pensie minima, care este de 520 de lei, va ajunge la 640 de lei, dar nu va mai fi categorisita ca si pensie, ci ca o prestatie sociala. Am avut stupefactia sa observam ca, dupa ce am crescut indemnizatia sociala minima de la 400 la 520 de lei, sunt foarte multi pensionari cu 520 de lei, care au cotizat, care au muncit, si este clar ca va trebui sa corectam sistemul", a explicat Vasilescu.

In opinia acesteia, noua Lege a pensiilor va fi mult mai corecta si va putea fi si mai predictibila pentru Ministerul Finantelor, daca nu se mai modifica o perioada indelungata de timp, pentru ca astfel se va sti anual cat are de pus in contul bugetului de pensii.

"Noi am lucrat cu specialistii de la Casa Nationala de Pensii si cu oameni din Ministerul Muncii dar si din afara sistemului, finantisti, care la ora actuala fac tot felul de calcule. Este vorba de o alta formula de calcul pe care noi o vom aplica in aceasta lege", a explicat Olguta Vasilescu.

Totodata, ministrul Muncii sustine ca, pana la sfarsitul anului viitor, prin toate masurile care vor fi luate se va ajunge la o echilibrare a bugetului asigurari sociale.

"Pana la sfarsitul anului viitor, prin toate masurile pe care le vom lua anul acesta si anul viitor, vom ajunge la o echilibrare a bugetului asigurarilor sociale. Anul trecut a fost un deficit de 15 miliarde de lei. Ca sa intelegem de unde plecam. Nicio pensie nu va scadea, conform Legii pensiilor. Ce a fost de corectat in partea de pensii speciale s-a cam corectat, in sensul ca nu mai pot sa depaseasca salariul net si nu se mai actualizeaza cu salariile aflate in plata.

In ceea ce priveste pensiile, se va respecta programul de guvernare cu cresteri anuale. Aceasta lege se refera la partea de contributivitate. De altfel, Casa Nationala Pensii este in subordinea Ministerului Muncii, iar pentru pensiile militare sunt doua case impartite, una la Ministerul Apararii si una la Ministerul de Interne, care ar trebui sa lucreze pe legislatia proprie. Aici exista o singura referire la pensiile speciale si aceea ca nu se mai pot cumula doua pensii speciale sau o pensie speciala cu salariul la stat", a adaugat ministrul Muncii.

In ce priveste momentul adoptarii Legii si intrarii ei in vigoare, Olguta Vasilescu a spus ca "Legea pensiilor este gata, este scrisa, acum se fac calculele cu impactul pe urmatorii ani, la Ministerul Finantelor si la Casa de Pensii.

Dupa care o prezentam din nou coalitiei, pentru a decide modalitatea in care va fi adoptata: semnata de parlamentari si trimisa comisiilor de specialitate sau trimiterea in dezbatre publica o luna, apoi adoptat proiectul de lege de catre guvern si apoi trimisa in parlament", a explicat Vasilescu la Antena 3.

Ea a mai adaugat ca, desigur, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat ca va fi adoptata pana la 1 ianuarie 2018, "dar nu stii niciodata cat dureaza dezbaterea parlamentara".

In final, Olguta Vasilescu a dat asigurari ca "nu vor exista pensionari care sa fie nemultumiti, pentru ca nicio pensie nu va scadea. Chiar daca in urma calculului va fi in minus, acestia raman cu pensia care este acum in plata".

Citește și:
Întoarcerea fiilor risipitori. Cine sunt liberalii care l-au abandonat pe Ludovic Orban și au revenit în PNL
Întoarcerea fiilor risipitori. Cine sunt liberalii care l-au abandonat pe Ludovic Orban și au revenit în PNL
După ce la finalul anului trecut PNL suferea o lovitură importantă ca urmare a ruperii lui Ludovic Orban și a mai multor parlamentari, rolurile par cum că s-au întors, iar liberalii...
Primăria, afacere de familie. Fiul deputatului suspectat de relații cu minori a ajuns primar în locul tatălui
Primăria, afacere de familie. Fiul deputatului suspectat de relații cu minori a ajuns primar în locul tatălui
Fiul deputatului PSD de Argeș Aurel Bălășoiu, Victor, este primarul comunei Rociu, cea pe care tatăl său a condus-o timp de 16 ani, între 2004 și 2020. Deputatul Aurel Bălășoiu a fost...