Olguta Vasilescu anunta ca scade contributia la Pilonul II de pensii. Dragnea insista ca ar trebui sa putem opta

Joi, 26 Octombrie 2017, ora 16:55
11717 citiri
Olguta Vasilescu anunta ca scade contributia la Pilonul II de pensii. Dragnea insista ca ar trebui sa putem opta
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat, joi, la inceputul sedintei de guvern, ca propune adoptarea unei ordonante de urgenta care sa scada contributia angajatului la Pilonul II de pensii (fondurile private) de la 5,1% cat este in prezent la 3,7%, incepand cu 1 ianuarie 2018.

Vasilescu a subliniat ca aceasta masura este luata de Guvern in contextul in care, datorita transferului contributiilor de la angajator la angajat, toate salariile brute vor creste si, asadar, si contributia la pensie ar creste.

Guvernul urmareste, insa, ca suma data in contul contributiei la Pilonul II catre fondurile private de pensii sa ramana aceeasi, de aceea, scade procentul alocat acesteia.

"Aceste masuri vin la pachet cu reducerea procentului de plata catre Pilonul 2 de pensii, de la 5,1 la 3,7%, dar atentie! fara a fi afectata valoarea nominala din prezent. Mai precis, suma care este achitata azi catre administratorii Pilonului 2 va fi cel putin aceeasi la anul, dar scaderea procentului este necesara ca urmare a cresterii salariului brut cu 20%", a explicat ministrul Vasilescu.

UPDATE 16:55 Aflat la targul Indagra, Liviu Dragnea a fost intrebat de ce a fost luata aceasta decizie, dar s-a eschivat de la un raspuns limpede.

"E bine sa va raspunda Guvernul. Dupa ce va raspunde Guvernul, va spun si eu. Am fost la discutie, stiu ratiunea. Din punct de vedere al valorii nominale, suma e aceeasi pentru anul viitor, numai ca baza de impozitare la care se calculeaza contributia este mai mare", a declarat presedintele PSD.

Intrebat care vor fi efectele pentru omul de rand, Dragnea a spus ca el "nu va fi influentat cu nimic".

"Ceea ce va trebui sa se intample la un moment dat va fi sa ii dam posibilitatea pe care au avut-o ceilalti cetateni europeni din tarile de langa noi sa poata opta: daca vrea sa mearga la Pilonul 1 sau 2, dar doar dupa ce va fi fi bine informat", a spus el.

Liviu Dragnea a fost intrebat si ce le raspunde celor care sustin ca in aceste conditiile pensiile celor de la Pilonul 2 vor scadea. "Nu vreau sa ma antepronunt, dar din ce am vazut eu s-ar putea sa fie invers", a adaugat seful PSD.

Cum se calculeaza contributia la Pilonul II

In acest moment, din salariul brut al unui angajat, se retin 10,5% CAS - contributia la pensii, din care 5,4% se duc catre sistemul public, iar 5,1% catre fondurile private.

Citeste si ce arata un raport al misiunii Comisiei Europene in Romania referitor la intentiile Guvernului pentru Pilonul II.

Aproape 7 milioane de participanti la Pilonul II vor fi afectati de masurile Guvernului.

Citeste mai multe despre babilonia cu Pilonul II de pensii

Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#scade contributie pilon pensii private , #ministrul Muncii