Olguta Vasilescu: Nu exista asa ceva, sa facem o noua rectificare bugetara

Marti, 04 Septembrie 2018, ora 22:12
9325 citiri
Olguta Vasilescu: Nu exista asa ceva, sa facem o noua rectificare bugetara

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat, marti seara, ca Guvernul nu va face o noua propunere de rectificare bugetara, intrucat au fost programate plati "necesare si urgente", iar avizul CSAT este unul consultativ.

Vasilescu a mentionat ca decizia va apartine juristilor, care discuta pentru a vedea cum se poate iesi din acest "impas".

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat, marti seara, intr-o interventie telefonica la Romania TV, ca presedintele Klaus Iohannis a recunoscut ca Guvernul are bani de salarii si pensii, dar ca problema ar fi bugetul SRI, despre care a spus ca este mai mare decat al altor ministere, precum cel al Energiei sau cel pentru Mediul de Afaceri.

Ea a mai spus ca Guvernul nu putea sa prevada inundatiile din primavara, pentru care a fost nevoie de bani, iar acum este necesara suplimentarea fondurilor pentru a se plati despagubiri pentru cei afectati de pesta porcina africana.

Intrebata daca se va face o noua propunere de rectificare bugetara, Vasilescu a afirmat: "Nu exista asa ceva, sa facem o noua rectificare bugetara, nu exista, pentru ca am programat toate aceste plati care sunt necesare si urgente. Facem acum o noua rectificare? Ne trimite acasa ca pe scolari, duceti-va si refaceti-va temele si veniti la mine si lasati-mi banii de la serviciile secrete si de la Administratia Prezidentiala in pace? Nu intelege ca nu e seful Guvernului, are alte atributii, iar acel aviz e consultativ. Foarte bine, nu s-au inteles in CSAT, iesea aviz negativ si maine puteam sa facem rectificarea bugetara".

Ministrul Muncii a spus ca se asteapta ca juristii sa se pronunte pentru a vedea care este iesirea din acest "impas".

"Asteptam ca juristii sa se pronunte (...) noi nu putem sa renuntam la ceea ce ne-am propus sa facem in aceasta rectificare bugetara. Este o decizie pe care o vor lua juristii, stiu ca la ora actuala se discuta ca sa vedem cum iesim din acest impas", a spus Vasilescu.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, marti, ca nu s-a putut obtine consens in CSAT pentru emiterea avizului necesar rectificarii bugetare si, prin urmare, intrucat considera ca este necesara rectificarea bugetara, a suspendat sedinta Consiliului, pentru a da timp Guvernului sa elaboreze un nou proiect.

Presedintele a explicat, intr-o declaratie de presa la Cotroceni, ca, avand in vedere faptul ca este vorba despre o rectificare pozitiva, este inexplicabila taierea bugetelor institutiilor din domeniul securitatii nationale.

Klaus Iohannis a precizat ca sefii respectivelor institutii au precizat ca, in aceste conditii, nu pot fi indeplinite obiectivele stabilite tot de CSAT.

Prin urmare, nu s-a putut obtine consensul necesar avizului CSAT, a anuntat presedintele, precizand ca, in aceste conditii, a decis suspendarea sedintei, pentru ca Guvernul sa elaboreze un nou proiect de rectificare si sa reia discutiile cu institutiile vizate.

Seful statului a subliniat ca nu este admisibil sa fie pusa in dificultate securitatea Romaniei, in conditiile in care rectificarea este una puternic pozitiva si nu exista niciun fel de motivatie pentru taieri bugetare intr-o zona atat de sensibila cum este cea a securitatii nationale.

"Romania este o tara sigura, romanii sunt bine aparati, dar aceste lucruri nu vin de la sine, aceste lucruri le avem pentru ca avem institutii, avem servicii performante, care garanteaza romanilor aceasta securitate, ea nu trebuie si nu poate fi diminuata pentru niste considerente de politica marunta", a afirmat Klaus Iohannis.

Citeste si Guvernul contesta suspendarea sedintei CSAT si cere desecretizarea discutiilor

Citeste si:
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
În ultimele luni scena politică din România a devenit înghesuită cu numeroase noi partide care vor la alegerile din 2024 să detroneze PSD și PNL în opțiunile electoratului. Cu toate astea,...
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, duminică, la premierea echipelor finaliste ale unui concurs sportiv desfăşurat între şcolile bucureştene, că dezvoltarea sportului de...