Olguta Vasilescu: Protestatarii ar trebui sa stie ca legea le interzice sa isi ia copiii la mitinguri. Amenda e pana la 10.000 de lei

Miercuri, 15 Februarie 2017, ora 18:07
23599 citiri
Olguta Vasilescu: Protestatarii ar trebui sa stie ca legea le interzice sa isi ia copiii la mitinguri. Amenda e pana la 10.000 de lei
Foto: Facebook/Lia Olguta Vasilescu

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat, miercuri, ca cei care au iesit in strada pentru ca vor sa se respecte legea ar trebui sa respecte, la randul lor, Legea 272/2004 care prevede ca parintii nu au voie sa isi ia copiii la mitinguri.

"Cei care au iesit in strada au iesit pentru ca vor sa nu se mai incalce legea. Exista Legea 272/2004 care prevede foarte clar ca parintii nu au voie sa isi ia copiii la mitinguri, sa-i expuna. Deci, daca au iesit in strada pentru respectarea legii, ar trebui sa stie si ei ca exista o lege care le interzice sa isi ia copiii acolo", a spus Vasilescu intr-o conferinta de presa.

Potrivit ministrului Muncii, ziaristi, reprezentanti ai unor ONG-uri pentru apararea drepturilor copilului, precum si persoane fizice au depus sesizari la Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului privind expunerea copiilor la mitinguri.

"Nu a fost niciun fel de politie din partea Ministerului Muncii si Justitiei Sociale. In subordinea ministerului exista Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului. Inca din primele zile de mitinguri, au sosit pe adresa acestei autoritati foarte multe sesizari. Saptamana aceasta, presa a solicitat, pe legea 544 (privind informatiile publice-n.red.) sa se precizeze exact numarul si atunci am trimis prin biroul de presa o adresa catre ANPC sa ne comunice cu exactitate acest numar.

Stiu ca alaltaieri erau depuse 29 de astfel de sesizari doar la Bucuresti, nu am cuantificat si ce este in teritoriu. Parte din aceste sesizari sunt facute de presa, parte de ONG-uri, parte de persoane fizice", a spus Vasilescu.

Ministrul Muncii a precizat ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului transmite mai departe aceste sesizari la politie si, conform Legii 272, aceasta trebuie sa identifice parintii care au fost la miting si eventual sa ii amendeze.

"Au fost cateva sesizari si impotriva domnului Nicusor Dan, care a venit cu copilul la miting. Sunt ONG-uri pentru apararea drepturilor copilului, ziaristi sau persoane fizice", a mentionat ministrul Muncii.

Vasilescu a mai spus ca amenzile sunt intre 5.000 si 10.000 lei si sunt aplicate de politie.

"Nu ii amendeaza Olguta, ci politia, iar amenzile sunt intre 5.000 lei si 10.000 lei. Iar legea este foarte clara. Cititi Legea 272/2004 si veti vedea acolo ca se precizeaza foarte clar ca parintii nu au voie sa isi expuna copiii la mitinguri. A iesit chiar presedintele Romaniei si a inflamat spiritele, pentru ca nu a facut altceva decat sa ceara sa se incalce o lege in Romania, or in momentul in care iesi in strada si spui ca te lupti pentru lege si ordine, iar tu esti primul care incalca legea, ceva aici nu este in regula (...)

Dar sigur ca acum e la moda sa spui ca Guvernul ti-a facut ceva. Nu ti-a facut nimic. Dar cred ca trebuie sa fim mult mai responsabili ca parinti, pentru ca, aduceti-va aminte, intr-o noapte, la unul dintre acele mitinguri neautorizate, iarasi o incalcare a legii din partea celor care spun ca respecta legea - unui jandarm i-a fost taiat piciorul, un jandarm era in pericol sa isi piarda ochiul... Nici nu vreau sa ma gandesc ce s-ar fi intamplat daca, Doamne fereste, unui copil i s-ar fi intamplat ceva", a mai afirmat Lia Olguta Vasilescu.

Citeste si Plangeri anonime la Protectia Copilului cu privire la copiii care au participat la proteste - UPDATE

Amintim ca 25 de sesizari privind prezenta copiilor la protestele din ultima perioada au fost facute la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA), iar la nivelul a 39 de Directii Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, au fost inregistrate alte patru reclamatii.

Articolul 27, aliniat (4) al Legii 272/2004 prevede ca: "Copiii nu pot fi folositi sau expusi de catre parinti, reprezentanti legali, alte persoane responsabile de cresterea si ingrijirea lor, organisme private acreditate ca furnizori de servicii sociale, institutii publice sau private, in scopul de a obtine avantaje personale/institutionale sau de a influenta deciziile autoritatilor publice".

La acelasi articol alin.2 se mai spune ca "Este interzisa orice actiune de natura sa afecteze imaginea publica a copilului sau dreptul acestuia la viata intima, privata si familiala" si ca incalcarea alin. 2-4 ar fi contraventii si se sanctioneaza cu amenda intre 5.000 lei la 10.000 lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, despre bâlbele coalției privind candidatul comun la Capitală: ”Lupta s-a polarizat între mine și Piedone”
Nicușor Dan, despre bâlbele coalției privind candidatul comun la Capitală: ”Lupta s-a polarizat între mine și Piedone”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni, 22 aprilie, că lupta pentru Primăria Capitalei s-a polarizat deja între el și Cristian Popescu Piedone, primii clasați, în contextul în...
Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis a fost inclus pe lista posibililor înlocuitori ai Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene, într-o analiză a Euronews Italia, citată de Rador Radio România, în...
#Olguta Vasilescu copii proteste, #Olguta Vasilescu proteste, #Olguta Vasilescu lege copii , #ministrul Muncii