Olguta Vasilescu si bugetarii part-time: Discutam modalitatile sa iesim din aceasta situatie pe care efectiv nu o intelegem

Marti, 06 Februarie 2018, ora 17:36
5075 citiri
Olguta Vasilescu si bugetarii part-time: Discutam modalitatile sa iesim din aceasta situatie pe care efectiv nu o intelegem

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a sustinut din nou, marti, ca angajatii part-time din sistemul bugetar nu vor fi afectati de modificarile din Legea Salarizarii, pentru ca le vor fi platite contributii la nivelul salariului minim, insa a precizat ca in mediu privat statul nu poate interveni.

"In sectorul bugetar sunt mai multi angajati in regim part-time. Legea Salarizarii nu afecteaza sub nicio forma drepturile salariale ale acestora. Dar in OUG nr. 79/2017 s-a stabilit ca angajatii platesc contributii la nivelul salariului minim.

Sunt exceptate in OUG o serie de categorii cum ar fi: elevii, studentii ucenicii pana la 18 ani, persoane cu dizabilitati, pensionari pentru limita de varsta, mai putin cei care au pensii speciale si daca mai au o slujba de 8 ore sau cumuleaza din mai multe slujbe nivelul salariului minim si alte categorii de persoane carora, prin lege, li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi.

Intrucat in sectorul bugetar sunt angajati part-time pe ocupatii cum ar fi femei de serviciu, contabili, profesori etc., s-a luat decizia ca ministerele de resort sa incerce intregirea normei la 8 ore, sa constate daca vreunul dintre acesti angajati poate fi incadrat la exceptiile din OUG 79/2017. De asemenea, in proxima sedinta de Guvern, pentru cei care nu se incadreaza in aceste conditii, va fi emisa o ordonanta de urgenta. Putem considera acest capitol in curs de rezolvare.

As vrea sa amintesc ca prevederile OUG 79/2017 au dus la un transfer de la capitolul munca part-time la norma intreaga pentru peste 185.000 de angajati, evitandu-se astfel munca la gri", a spus Vasilescu.

Cu privire la salariul de pe luna ianuarie al celor angajati part-time, Vasilescu a precizat ca daca se va da OUG in urmatoarea sedinta de guvern nu va exista nicio problema ca acestia sa isi primeasca drepturile pentru prima luna a anului 2018.

"Se discuta modalitatile juridice pentru a vedea cum iesim din aceasta situatie pe care efectiv nu o intelegem", a spus ea.

Ministrul Muncii a dat vina si pe sindicate, sustinand ca, desi ele au fost cele care au cerut rapid solutii, in sedinta Consiliul Economic si Social (CES) de azi nu au pus problema pe ordinea de zi, astfel incat sa se dea aviz.

"Azi de la CES a venit o veste proasta, desi sindicatele au cerut sa gasim o modalitate sa rezolvam problema si imediat am intocmit OUG, azi CES nu a pus-o pe ordinea de zi. Si daca ne gandim si ca reprezentanti ai sindicatelor au votat sa nu fie, ma face sa ma gandesc daca acesti reprezentanti chiar ii reprezinta pe salariati", a acuzat Vasilescu.

In ceea ce priveste persoane cu fractiune de norma din privat, ministrul a sustinut ca "statul nu poate sa intervina in procesul de negociere al salariilor", dar ca masura din Codul Fiscal este in vigoare din septembrie 2016 si pana acum ea nu a auzit ca cineva sa fi suferit vreo scadere a netului in aceasta categorie.

Modificarile in ce priveste sistemul cu jumatate de norma au fost impuse pentru ca, sustine Olguta Vasilescu, au fost descoperiti oameni care munceau opt ore pe zi, desi aveau contract part-time, si din cauza aceasta nu beneficiau de asigurare de sanatate sau de pensie.

Acum, pentru cei care sunt angajati part-time, trebuie platite contributiile la nivelul salariului minim pe economie. Salariul minim brut pe economie s-a majorat de la 1 ianuarie la 1.900 de lei pe luna.

Citeste si:
De ce insistă PSD pe modificarea Constituției privind alegerea președintelui și ce riscuri sunt ignorate. „Frustrare și tehnică de negociere”
De ce insistă PSD pe modificarea Constituției privind alegerea președintelui și ce riscuri sunt ignorate. „Frustrare și tehnică de negociere”
Încă din primele zile în care se năștea noua coaliție formată din PSD, PSD și UDMR, social-democrații au lansat în spațiul public ideea unei reforme constituționale, precum și o...
Kelemen Hunor, despre încrederea între membrii coaliției: ”Suntem pe un drum bun, dar nu așteptați minuni”
Kelemen Hunor, despre încrederea între membrii coaliției: ”Suntem pe un drum bun, dar nu așteptați minuni”
Liderul UDMR Kelemen Hunor susține că relația între membrii coaliției de guvernare este la început de drum. Președintele UDMR a spus marți seara că a propus coaliției instituirea unei...