Olguta Vasilescu vrea sa forteze firmele private sa creasca salariile: Romanii nu mai sunt sclavii nimanui!

Joi, 27 Aprilie 2017, ora 07:28
13881 citiri
Olguta Vasilescu vrea sa forteze firmele private sa creasca salariile: Romanii nu mai sunt sclavii nimanui!

Guvernul nu vrea sa atraga oameni din privat la stat gratie legii salarizarii, ci sa determine companiile sa inteleaga ca romanii nu mai sunt sclavii nimanui, sustine ministrul Muncii. Olguta Vasilescu si-a propus sa forteze firmele mari sa creasca si ele nivelul de salarizare.

"Marile companii private trebuie sa inteleaga faptul ca romanii nu mai sunt sclavii nimanui si ca trebuie sa munceasca si ei pe salarii decente. Poate ca nu vor putea din primii ani sa faca salariile cum sunt in Uniunea Europeana, dar in mod sigur isi vor permite sa creasca toate aceste venituri ale angajatilor lor, in conditiile in care statul roman le face facilitati fiscale. (...) Ne dorim de la mediul de afaceri sa-i dam cat mai multe facilitati fiscale, sa avem un mediu de afaceri prietenos, poate mai bun decat este peste tot in Uniunea Europeana din punct de vedere al fiscalizarii, dar in acelasi timp banii care nu mai revin statului, din TVA de exemplu, care s-a scazut de la 24% la 19%, din taxa de stalp care nu se mai colecteaza, din accizele scazute la inceputul anului, din impozitul pe profit, impozitul pe dividende, care a scazut de la 16% la 5% si de la anul o sa fie zero.

In conditiile in care dam mediului de afaceri toate aceste facilitati, ne asteptam ca banii respectivi sa se duca nu numai in profitul lor, in buzunarul lor, ci sa mearga si catre partea de investitii, sa mearga si catre partea de salarizare, ca sa poata aduce cat mai multi romani in clasa de mijloc", a spus Olguta Vasilescu, miercuri seara, la Antena3.

Intrebata daca Legea salarizarii unitare nu va crea o diferenta mare de salarizare intre sistemul de stat si cel privat, ministrul Muncii a precizat ca ideea nu este "sa-i abandonam pe cei din mediul privat", ci, dimpotriva, mediul privat sa fie fortat cumva sa creasca la randul sau veniturile angajatilor.

"In general, la stat sunt persoane cu studii superioare in proportie de 98%. Este logic ca macar din acest punct de vedere ar trebui sa fie sistemul de salarizare mai mare. Dar ideea nu este sa-i abandonam pe cei din mediul privat, care sa ramana cu niste salarii foarte mici.

Dimpotriva, fortam cumva mediul privat ca si ei sa creasca la randul lor veniturile angajatilor si pentru asta facem tot felul de formule de ajutor al oamenilor de afaceri (...) Cand vom schimba sistemul fiscal de anul viitor, o sa vedeti ca netul la angajatul din privat creste cu 17%, chiar daca angajatorul nu mai pune niciun leu fata de cat are acum in plata.

Deci sa nu creada cineva ca am abandonat mediul privat, ne-am concentrat doar pe sistemul bugetar si i-am lasat pe cei care lucreaza la privat sa moara de foame sau sa fie sclavii cuiva", a subliniat Olguta Vasilescu.

Citeste si

Pe de alta parte, aceasta a precizat ca vestea proasta pentru angajatori este aceea ca nu o sa se mai poata lucra la negru, in cadrul Inspectiei Muncii urmand sa fie creata o divizie speciala in acest sens.

"Vestea proasta pentru angajatori nu este aceea ca trebuie sa creasca salariile sau ca nu vor avea parte de deducerile fiscale si de facilitatile fiscale la care se asteapta. Vestea proasta este ca nu o sa se mai poata lucra la negru. Suntem in reorganizare cu Inspectia Muncii si vom crea o divizie speciala pentru munca la negru.

De acolo se pierd foarte multi bani de la stat, dar mai grav decat orice este ca acei oameni sunt nenorociti pe viata, pentru ca ei, neplatindu-li-se asigurarile medicale, nu pot sa beneficieze de servici medicale, contributiile la pensii, nu pot sa-si ia pensia cand vor iesi la pensie...nu pot sa mearga in somaj sa-si ia indemnizatie de somaj. Aici vom fi fara mila", a precizat ministrul Muncii.

Iata opinia Patronatului Investitorilor Autohtoni despre legea salarizarii care lasa firmele fara angajati calificati

Citeste si:
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă municipiul Buzău de localitatea Vadu Pașii, iar la un capăt, panglica a fost...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: AGERPRES