Toti bugetarii vor avea cate doua norme de hrana si un voucher de vacanta

Joi, 09 Martie 2017, ora 15:57
26696 citiri
Toti bugetarii vor avea cate doua norme de hrana si un voucher de vacanta
Foto: Ziare.com

Toti bugetarii vor avea incluse in sporuri un voucher de vacanta si doua norme de hrana, a precizat, joi, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, subliniind ca proiectul Legii salarizarii va fi gata probabil la finele lunii martie.

"Toti bugetarii vor avea in sporuri un voucher de vacanta si doua norme de hrana, absolut toti bugetarii.

Dar asta nu ridica probleme, pentru ca se reduce nivelul de sporuri, adica vor fi 30% pe ordonator de credite.

Ce ne asiguram noi cu aceasta ocazie este ca absolut toata lumea va avea o distributie corecta a sporurilor. Nu se mai intampla ca pana acum, cand unii, doar pentru ca erau sefi, luau niste sporuri foarte mari fata de restul angajatilor.

Fiind obligatoriu ca fiecare bugetar sa aiba norma de hrana si sa aiba acest voucher de vacanta, atunci in nivelul sporurilor trebuie sa fie prinse pentru toata lumea. Consideram ca este o varianta mai corecta", a explicat Olguta Vasilescu, la finalul discutiilor cu sindicalistii din Educatie pe marginea proiectului Legii salarizarii bugetarilor.

Aceasta a precizat ca la elaborarea proiectului au fost luate in calcul datele de la ministere, dar si de la sindicate, privind numarul de angajati si salariile in plata la ora actuala.

"Noi am lucrat pe datele pe care ni le-au dat ministerele. Le consideram pe acelea corecte. Am cerut date si de la sindicate, ca sa avem un control incrucisat asupra a ceea ce inseamna numarul de personal si salariile care sunt la ora actuala in plata. Deci nu ar trebui sa fie niciun fel de probleme.

Discutiile cu toata lumea au fost de maniera: sunt niste sume in aceste anexe, daca nu ne vom incadra in anvelopa de 32 de miliarde lei, vom mai scadea din ele si toata lumea a fost de acord. Sigur ca diferentele fata de anexele pe care ei le-au primit deja nu vor fi foarte mari", a precizat ministrul Muncii.

Aceasta a reafirmat ca, in urma cu o saptamana si jumatate, reprezentantii Ministerului de Finante au facut un calcul si atunci anvelopa iesea "undeva la 31 de miliarde". Dupa discutiile cu partenerii sociali, datele vor fi reanalizate de MFP pentru a nu fi depasit plafonul de 32 miliarde de lei.

"Draftul de lege il vom avea cel mai probabil undeva la finele lunii martie, cand vom finaliza discutiile cu absolut toti partenerii", a mai spus Vasilescu.

Un politist din strada poate avea spor de 70%

Intrebata daca este vorba despre o lege de la zero sau despre amendarea celei din 2010, Olguta Vasilescu a precizat ca nu s-a putut merge pe aceeasi anvelopa salariala, deci porneste de la zero.

"De la zero, in sensul ca nici nu am putut sa pornim de pe aceeasi anvelopa salariala, pentru ca proiectul pe care l-a avut doamna Rovana Plumb a fost pe o anvelopa salariala de 42 de miliarde lei, proiectul nostru este pe 32 de miliarde lei, proiectul tehnocratilor era pe 19 miliarde lei. Va dati seama ca in aceste conditii a trebuit sa regandim totul, aproape de la zero.

Sigur ca niste principii s-au pastrat de acolo, de exemplu, o idee foarte buna in legea doamnei Rovana Plumb a fost 5%, un fel de fond de premiere, pe care sa il aiba la dispozitie ordonatorul de credite si pe care sa il distribuie impreuna cu sindicatele. O idee foarte buna, pana la urma, dar am lucrat si la regulamentul de sporuri. Nu este voie sa se mai treaca de 30% decat in institutiile care au parte de resurse proprii, acolo e alta discutie.

Asta inseamna, ca sa ne intelegem foarte clar, ca la nivelul ordonatorului de credite nu se poate merge din total salarizare cu mai mult de 30%. Un politist care este in strada sigur ca poate sa primeasca un spor de 70%. Cert este ca alt functionar, care va fi la birou, nu va putea sa aiba acelasi spor, pentru ca pe medie ei trebuie sa se inchida la 30%", a explicat ministrul Muncii.

In ceea ce priveste afirmatiile lui Victor Ponta, care s-a intrebat de unde o sa ia Guvernul bani pentru majorarea salariilor, Olguta Vasilescu a mentionat ca temerile sunt nejustificate, in conditiile in care anvelopa bugetara este cu 10 miliarde lei mai mica fata de cea din varianta Guvernului Ponta.

Citeste mai multe despre majorarile de salarii anuntate de PSD:

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Olguta Vasilescu bugetari norme hrana, #ministrul Muncii voucher vacanta, #bugetari voucher vacanta, #bugetari norma hrana Ministerul Muncii , #ministrul Muncii