Ziare.com

Este demna Lia Olguta Vasilescu sa fie ministru?

Vineri, 08 Februarie 2019, ora 08:12

   

Este demna Lia Olguta Vasilescu sa fie ministru?
N-au constituit o surpriza explicatiile cu care presedintele Iohannis argumenteaza refuzul de a o numi pe doamna Lia Olguta Vasilescu in fruntea Ministerului Dezvoltarii. Argumentatia mi se pare logica, se bazeaza pe principii etice si morale, respectate de multe generatii si greu de combatut.

Atat de greu, incat nu le vad contestate nici de doamna Olguta Vasilescu, nici de inversunatii aparatori ai domniei sale din partid. Toti au devenit juristi, cu totii incearca sa buchiseasca litera legii si sa faca ei dreptate intr-o cauza care inca nici n-a ajuns in vreo instanta.

Ei cauta gaselnite si chichite nu pentru aflarea adevarului, nu pentru a face dreptate, ci pentru a-l infunda pe presedinte, chiar si infrangand logica, morala sau etica. N-as spune vorbe mari, dar parca vor sa infranga si bunul simt.

Aparatorii doamnei Lia Olguta Vasilescu sunt de tot rasul


Din capul locului, as zice ca echipa de aparatori e slaba. Este, de exemplu, un domn deputat Catalin Radulescu, zis "Mitraliera", condamnat el insusi cu suspendare pentru coruptie: "punctul meu de vedere a fost foarte clar, de a-l suspenda 10-15 zile (pe presedinte n.red.), eu asa am propus".

E clar ca vorbeste neintrebat. In Constitutie nu scrie de suspendarea presedintelui decat pentru cazul de inalta tradare. Nenumirea doamnei Olguta in ravnitul post de ministru nu este asa ceva.

Un alt deputat, domnul Eugen Nicolicea, isi spune si el parerea: "Sesizarea Curtii Constitutionale pentru generarea unui conflict juridic de natura constitutionala trebuia facuta demult".

Demult, de cand? Dinainte de a cunoaste argumentatia presedintelui? Domnul Nicolicea se arata revoltat mai ales pentru intarzierea raspunsului dat de presedinte in cazul Lia Olguta Vasilescu (LOV), dar nu se revolta deloc legat de intarzierea prezentarii bugetului de catre Guvern (cateva luni bune), intarzierea ridicarii imunitatii senatorului C. P. Tariceanu, ceruta de DNA (tot cateva luni bune) si alte multe intarzieri.

Cine e vinovat de inalta tradare in aceste cazuri? Sau ai nostri sunt cu totii gigea, iar ai vostri numa rai si haini? Iar domnul Nicolicea se pretinde jurist! Mai mare rasul!

Pana la urma, LOV ia personal taurul de coarne


Constienta probabil de faptul ca argumentele aparatorilor sai sunt subtirele de tot, doamna Olguta ia personal taurul de coarne si hotaraste sa depuna plangere penala "pentru abuz in serviciu" la adresa presedintelui.

Mi se pare jalnic. LOV piere pe mana ei. Si asta nu numai prin prisma aspectului juridic, legat de imunitatea presedintelui, garantata de Constitutie, ci mai ales sub aspectul fondului moral si etic, in fata caruia doamna Olguta nu se apara deloc.

Este drept ca domnia sa da publicitatii cateva afirmatii care i-ar fi in aparare, dar frizeaza ridicolul in asemenea masura incat ar merita comentate (fara sa reproduc decat partial textul, care insa poate fi lecturat intreg pe site) . Toate mi se par subrede.

Prima afirmatie subreda


LOV: "Este evident ca nu exista niciun motiv de legalitate pentru respingerea mea la functia de ministru al Dezvoltarii".

Raspuns: Propunerea aceleiasi persoane ba la Ministerul Muncii, ba la cel al Transporturilor, ba la cel al Dezvoltarii sugereaza ideea de Hopa-Mitica, un fel de "oriunde, numai ministru sa fiu". Se vede si din avion ca scopul nu este asigurarea bunei guvernari, ci capatuirea unei persoane careia cineva i-a promis functia de ministru.

Si asta - culmea - in numele legalitatii. Mimarea respectarii legii nu se confunda cu respectarea insasi. In afara de lege, avem si alte obligatii fata de societate - morala, etica, bunele moravuri - a caror respectare nu incumba incalcarea legii. Si nici respectarea obtuza a legii nu se justifica impotriva acestor principii sociale. Ele se ajuta unele pe altele.

Doamna Olguta se agata de lege, dandu-si seama ca nimic altceva nu o poate apara. Dar dansa nu este jurist, este literat si in aceasta calitate ar trebui sa cunoasca aforismul lui Mihai Eminescu, exprimat foarte sugestiv prin urmatoarele cuvinte: "Moravurile fara legi pot totul, legea fara moravuri, aproape nimic".

Nu incerc sa sfidez legea folosind autoritatea poetului national, dar nici n-as minimaliza asemenea cuvinte cu talc, in numele legii.

LOV incearca insa sa treaca peste morala si etica, atunci cand ii convine si cand i se pare ca o avantajeaza hotarari anterioare, deja date. Sunt speculatii. Corect ar fi din partea respectivei doamne sa lase apararea pe mana avocatilor - daca vrea sa se apere - iar domnia sa sa explice pretentiile la portofoliul ministerial prin argumente din zona profesionalismului, a expertizei, experientei si a politicului.

A doua afirmatie la fel de subreda


LOV: "Scrie (presedintele n. red.) despre faptul ca nu am experienta in administratie, omitand, in text, un amanunt semnificativ din CV-ul meu, transmis si la dosar, ca am fost primar al unuia dintre cele mai mari orase din Romania".

Raspuns: Minciuna, pardon, doamna Olguta. Citez din argumentarea documentului prezidential: "...nu are experienta in materie necesara promovarii si gestionarii politicilor publice guvernamentale la nivel national in domeniul complex al dezvoltarii regionale si administratiei publice".

Primar intr-un oras nu inseamna gestionarea politicilor publice guvernamentale la nivel national. Inseamna gestionarea la nivel local si atat. Asta n-o neaga nimeni.

A treia afirmatie si mai subreda


LOV: "...experienta mea e chiar ceva mai consistenta decat a lui Klaus Johannis pana a ajunge presedinte".

Raspuns: Deocamdata, nu doamna Olguta este in situatia de a-l aproba pe domnul Iohannis pentru o inalta functie, ci invers. Dl. Iohannis este legitimat cu voturile a milioane de romani, ceea ce nu este cazul la doamna Olguta, legitimata la nivel de judet.

Domnul Iohannis a ajuns presedinte in baza voturilor, doamna Olguta vrea sa ajunga ministru in baza deciziei presedintelui. Diferenta este mare.

A patra afirmatie, tot subreda


LOV: "Motivul real pentru care ma respinge Klaus Johannis se refera la declaratiile politice facute in decursul anilor, drept garantat de Constitutie, la art. 72, alin. 1. De altfel, acest motiv mi se pare a fi cel mai stalinist posibil".

Raspuns: Ca sa vorbesti despre un "motiv real", trebuie sa te referi la ceva, cat de cat. Domnia sa nu se refera. Art. 72, al 1 din Constitutie prevede ca "Deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului".

In limbaj popular, as zice hodoronc-tronc. A incercat cineva s-o traga la raspundere juridica pe doamna Olguta? Nu? Atunci despre ce vorbim? Presedintele n-o cheama in judecata. Nu-i emite un act administrativ si atat. Asta n-are nici in clin nici in maneca cu art. 72, al. 1.

Iar acuzatia de stalinism e mai mult decat stranie. Ce legatura au toate acestea cu fostul dictator sovietic? De ce stalinism si nu hitlerism? Sau brejnevism? Sau ceausism? Stie doamna Olguta despre ce este vorba in propozitiune?

A cincea afirmatie


LOV: "A invoca un comunicat CSM care se referea tot la declaratii ale mele, in conditiile in care nu mai putin de sase Instante judecatoresti mi-au dat ulterior dreptate, mi se pare de-a dreptul stupid pentru argumentatia respingerii pentru functia de ministru, mai ales ca vine din partea unei persoane dovedita de Instantele de judecata ca a obtinut prin fals imobile si a carei sotie refuza sa se prezinte la organele de ancheta pentru a da explicatii.

Raspuns:

1. Sase spete anterioare nu constituie baza pentru o noua speta aparuta in alte condiiti.

2. Este josnic din partea doamnei Olguta sa puna un fals in sarcina domnului Iohannis, cand este de notorietate faptul ca falsul l-au comis cei care i-au vandut imobilul. Cumparatorul este victima, nu faptuitor.

3. Este si mai josnica trimiterea la cazul sotiei, caz pe care inteleg ca nici nu-l cunoaste. In plus, chestiunea este privata. Ce ar zice doamna Olguta, daca m-as referi in acest cadru la imobilul din Craiova, de 230.000 euro, pentru care doamnia sa declara presei ca a platit "din cont" 150.000 euro, iar viitorul sot declara tot presei ca s-a indatorat "in stanga si-n dreapta", urmand sa restituie o buna parte din imprumuturi dupa nunta, care desigur ca va fi "cu dar"?

Nu ca as insinua ceva, dar problema nu ma intereseaza, asa cum nici pe LOV n-ar trebui s-o intereseze programul sotiei presedintelui.

A sasea afirmatie subreda


LOV: "Comunicarea presedintelui se refera si la reputatia si imoralitatea mea....".

Raspuns: Nu se refera comunicarea presedinteluui la asa ceva. Dar s-ar putea s-o faca simplii cetateni, amintindu-si, de exemplu, despre reputatia de traseista a doamnei Olguta, provenita de la un partid de extrema dreapta si mutata la unul de stanga, sau despre discursurile sale cu carcater xenofob.

In opinia mea, presedintele tarii ii aduce doamnei LOV acuze grave, de care dansa nu se apara cu nimic altceva decat cu faptul ca ar fi ocrotita de lege. Slab. Foarte slab. Daca era cu adevarat tare, asa cum se pretinde, se apara pe fond. De exemplu, afland acuzatia ca in calitate de ministru al Muncii promova un cadru lipsit de transparenta, ar putea demonstra contrariul, macar prin exemple.

Mai este acuzata de un anumit profil conflictual, ilustrat prin declaratiile razboinice, limbajul folosit si atacurile sustinute la adresa justitiei, retinute inclusiv de catre Consiliul Superior al Magistraturii. Ce raspunde LOV la toate acestea? Nimic.

Dar domnul Iohannis o descalifica total in profilul profesional. Documentul enumera domenii de activitate ale ministerului complex pe care doreste sa-l conduca. Pregatirea doamnei Olguta si experienta ei profesionala sunt complet straine de toate acestea.

La citirea acuzatiilor, LOV ar trebui sa explice, macar in principiu, cum motiveaza pretentia de a conduce treburile tarii in domenii precum, citez partial: "dezvoltare regionala, coeziune si dezvoltare teritoriala, cooperare transfrontaliera, transnationala si interregionala, amenajarea spatiului maritim si inca multe altele.

Concluzie


Se pare ca speranta doamnei Olguta nu este nici in motivatia dorintei de a conduce Ministerul Dezvoltarii, nici in propriul profesionalism, nici in competenta sau expertiza, ci in interpreatarea legii. Conteaza pe cazurile precedente de la CCR.

Foarte frumos, pentru ca legea ii apara pe cei slabi. Daca nu se poate apara cu altceva, este nevoita sa se adreseze instantelor. Numai ca asta imi aduce aminte de cuvintele unui mare om de litere, Schiller, care constata in tragedia sa "Logodnica din Messina" ca Legea este prietenul celui slab.

Frumoase cuvinte! Intr-adevar, legea este prietenul celui slab, ea il ocroteste, atunci cand el nu s-ar putea ocroti singur. Corect, spre lauda marelui Schiller.

Numai ca cel slab, oricat de ocrotit ar fi el de catre lege, tot slab ramane. Iar ministrul trebuie sa fie puternic, impunator, profesionist, nu slab. Altfel nu e nici bun, nici demn. Cred ca asta intelege si doamna Olguta, ca doar l-a citit pe Schiller!
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 15034 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
46 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Comentariu plin de 1/2 adevăruri = Minciună & Manipulare III

Numirile politice nu au nimic de a face cu competentele profesionale ale celui desemnat. După cum nici multimea de voturi nu reprezintă vreun avantaj constitutional. Competentele cetăteanului Klaus Werner Iohanis ca profesor de fizică au fost nerelevante la candidatura dumnealui pentru aceederea in demnitatea de primar a Sibiului. Ceea ce a contat a fost apartenenta dumisale la FDGR. Pentru a candida la pesedentiale nu a contat decat "renumele", iar pentru a ajunge in demnitatea de Presedinte a Romaniei (nu a romanilor ori a "romanilor mei") a contat doar numărul voturilor valid exprimate acordate de cetătenii cu drept de vot. Desemnarea pentru numire a ministrilor este de competenta Premierului, iar Presedintele conform Constitutiei face oficiul de ratificare a Numirii, nu are competente decizionale de apreciere a moralitătii ori a profesionalismului, ci doar desemnarea persoanei pentru un portofoliu ministerial. Restul ceea ce face k.w.i. este ceva de băgatul bătului prin gard ca copilandul să haraie pe cutu. Mă indoiesc asupra faptului că K.W.Iohanis nu cunoaste snoava cu burgmastrul Geothe si podetul. Insă se pare că se comportă in continuare doar ca burgmaistrul din povestioară.

 

Dom'ne, cine pretinde că duoamna olguta

nu-i demnă să fie ministreasă, ie dujman al boborului, plătit de Soros, de Johannis, de Brucsăl, de multinationalele care nu ne lasă să facem autostrăzi si de statu' paralelogramic!

 

Comentariu plin de 1/2 adevăruri = Minciună & Manipulare

Nu mai comentez că a devenit chiar obositor să descalcesti oare ce a dorit să zică scribul ăsta Pitigoi V. in asa-zisa opinie a zilei. Scurt 1/2 este că Olguta V. nu are cum să-i facă plangere penală lui k.w.i. deoarece ea nu poate fi parte procesual activă, deoarece ea este tertă parte in calitate de Desemnată la un portofoliu Ministerial!

 

categoric NU !!!

poate sa lucreze la centura capitalei,daca la craiova s-a terminat !

 

Bai, Putigoi tu esti demn sa scrii despre Olguta Vasilescu?

Priveste si invata sa fi obiectiv si nu denigra oameni care nu ti-au facut nimic pentru faptul ca sustii opozitia. Obiectivitatea vine de la cei 7 ani de acasa, dar tie iti lipsesc cu desavarsire. Cand scrii ceva in primul rand trebuie sa te informezi si sa fii corect si impartial si nu sobolan. Priveste Guvernul Ciolos venit dupa atentatul militar international de la Colectiv si numirea lui Cristina Pasca Palmer Ministru Mediului apelor si padurilor care este ilegala pentru ca incalca prevederile constitutiei, dar tu te stergi cu ea la nas sau nu ai auzit de ea. Palmer a fost numita de Ciolos si admisa de Joahannis pentru a proteja operatiunile infractionale ale companiei austriece Schweighofer in domeniul exportului de lemn taiat in Romania cu ajutorul Cristinei Palmer si a jefei DNA Kovesi si asta o spune: Deutsche Welle. Nu stiu cine iti canta in freza pentru ca ataci PSD-ul, dar esti pe alaturi si denigrator, nu ai nimc profesional si corect. Nu sunt fan PSD, dar imi place adevarul si realitatea, pentru ca datoritat unora ca tine avem apa otravita si mancare otravita si proteste in strada. Nu am vazut proteste ca apa sa devina un bun national sau petrolul si energia, ci sa plece PSD si sa vina Ciolos sau Blaga si Orban si ce sa faca? Sa fure in continuare. Priveste si invata si informeazate inainte sa vomiti vomitatura Sorosista satanista. Numirea Cristinei Palmer ca ministru s-a facut prin incalcarea Constitutiei art. 16, al. 3: Functiile si demnitatile publice civile sau militare, pot fi ocupate, de persoanele care au cetatenie romana si domiciliu in tara. Cristina Palmer are domiciliul in Bruxelles, Belgia. Mai mult, nu are nici un fel de experienta in domeniul pe care l-a pastorit. Nu o simpatizez pe Olguta Vasilescu, dar pregatirea ei si studiile si demnitatile pe care le-a avut ca deputat si ministru se sterge la poponet cu Johannis 6 case. Cand scrii sa fi in primul rand informat si nu fa albul negru sau prin scrierile tale sa schimbi cursul Dunarii. Oamenii ca tine ne aduc numai rau si satanisti si sorosisti la putere. Totul este rau, vrei schimbarea, dar cine sa vina? Udrea, Boc, Basescu, Orban, Videanu, Blaga, Turcanu Kill Bill al Romaniei ori fosila Stolojan care a cedat resursele din Marea Neagra impreuna cu Basescu in 1992 la EXXON si amnadoi au actiuni la Exxon de milioane de euro si noi avem paguba. Esti in eroare, ai citit ceva, dar nu ai inteles nimic. Legea si adevarul sunt ale oamenilor, iar hotia si mincina si crima sunt ale oamenilor prosti, rai si neputinciosi. Cand mergi in instanta sa te apere legea? Atunci cand esti talharit, furat, inselat, jefuit sau mai rau. Daca tu nu stii ca nu te duce capul si lipsa celor 7 ani de la bordei, legea si constitutia au fost fabricate sa fie respectate de toti oamenii care sunt cu mintea la ei si nu pentru handicapati, hoti, sobolani sau crimnali. Urasc oamenii care dau cu bata in balta si se stropesc singuri sau aia care o fac contra vantului. Successuriiliii... la vomitat.

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor