De ce a fost plasata Olguta Vasilescu in arest la domiciliu

Luni, 04 Aprilie 2016, ora 23:10
5442 citiri
De ce a fost plasata Olguta Vasilescu in arest la domiciliu
Foto: Arhiva B1 TV

Primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, a fost plasat in arest la domiciliu deoarece nu a mai avut probleme cu legea si nu reprezinta un pericol public, se arata in motivarea Tribunalului Bucuresti, care a dispus masura preventiva.

Judecatorul Valeriu Mihaila Terceanu de la Tribunalul Bucuresti arata ca din probele administrate in cauza "pana la acest moment (...) rezulta suspiciunea rezonabila ca inculpata (Lia Olguta Vasilescu - n.red.) ar fi savarsit infractiunile indicate in referatul cu propunerea de arestare preventiva", se precizeaza in motivarea instantei, conform News.ro.

Magistratul mentioneaza insa ca privarea de libertate a Olgutai Vasilescu "nu este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica pe care ar prezenta-o lasarea acesteia in libertate".

Olguta Vasilescu, primarul Craiovei, in arest la domiciliu

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, judecatorul avut in vedere gravitatea faptelor, modul si circumstantele de comitere, data savarsirii acestora, precum si mediul din care provine Vasilescu, situatia antecedentelor penale, dar si "alte aspecte privitoare la persoana acesteia".

Olguta Vasilescu, retinuta de DNA: Goran Bregovici, mita anticipata - surse

"Judecatorul de drepturi si libertati apreciaza ca, in raport de datele privind gradul de implicare a inculpatei in activitatea infractionala, tinand cont si de aspectul ca inculpata se afla la primul conflict cu legea penala, masura arestarii preventive solicitata de Parchet nu este proportionala cu gravitatea acuzatiilor aduse acestora si nici nu este necesara pentru asigurarea bunei desfasurari a procesului penal, al impiedicarii sustragerii inculpatei de la urmarirea penala sau de la judecata ori al prevenirii savarsirii unei alte infractiuni, propunerea de arestare preventiva a inculpatei urmand a fi respinsa ca neintemeiata", se mai arata in documentul citat.

Tribunalul Bucuresti a decis, joi, plasarea in arest la domiciliu a primarului Craiovei, Olguta Vasilescu, in dosarul in care este acuzat ca si-a folosit influenta ca vicepresedinte al PSD Dolj pentru a obtine sponsorizari de la oameni de afaceri pentru campania electorala din 2012 si ca a primit apoi mita in calitate de primar.

Olguta Vasilescu, de la "Justice for Craiova" din campania electorala 2012, la retinerea pentru luare de mita

Decizia instantei nu este definitiva, fiind contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Potrivit DNA, in cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai multi oameni de afaceri au fost determinati de candidatul Lia Olguta Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, sa efectueze diverse sponsorizari. In scopul obtinerii acestor foloase, ea s-a folosit de influenta pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, in calitatea sa de vicepresedinte al organizatiei judetene a unui partid politic.

Astfel, Vasilescu ar fi primit "donatii" in valoare de 135.907 euro, constand in realizarea de materiale electorale, dar si pentru organizarea unor spectacole in sustinerea campaniei.

Intr-un context diferit, in cursul anului 2014, Lia Olguta Vasilescu, aleasa primar al Craiovei, a pretins si primit de la mai multi oameni de afaceri, pentru si printr-o asociatie non profit, cu titlu de mita, suma totala de 544.209 lei, in legatura cu indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle sale de serviciu, mai spune DNA.

Olguta Vasilescu, retinuta de DNA: Cerea mita pentru a infrumuseta cladirile din Craiova - surse

Concret, in perioada respectiva, primarul Craiovei, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul lui Radu Cosmin Preda, administrator public al municipiului, si al Elenei Daniela Popescu, reprezentanta asocietiei non-profit in cauza, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau in derulare contracte cu Primaria Craiova, sa efectueze sponsorizari catre acest ONG, in vederea efectuarii unor lucrari de reabilitare a fatadelor unor cladiri din municipiul Craiova, mai spuneau procurorii.

Anchetatorii precizau ca oamenii de afaceri au acceptat solicitarile, in considerarea atributiilor pe care Olguta Vasilescu le avea in calitate de primar, pentru a nu intampina din partea edilului dificultati in buna desfasurare a contractelor, in efectuarea platilor si in receptionarea lucrarilor.

De asemenea, "edilul a beneficiat in mod direct de avantaje nepatrimoniale constand in acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja in spatiul public intr-o emisiune televizata din data de 02 martie 2016", se mai arata in comunicatul DNA.

Elena Popescu si Radu Preda au fost plasati sub control judiciar pentru 60 de zile.

Judecatorul Valeriu Mihaila Terceanu, de la Tribunalul Bucuresti, care a dispus masura arestului la domicliu in cazul primarului Lia Olguta Vasilescu, este sotul judecatorei Geanina Terceanu, arestata preventiv la cererea DNA.

Judecatoarea Geanina Terceanu este trimisa in judecata de DNA pentru ca ar fi luat mita in schimbul pronuntarii unor solutii favorabile in dosarul "Transferurilor" in care au fost judecati pentru coruptie fratii Becali.

Ea a fost arestata la cererea DNA pe 20 noiembrie 2015, de Curtea de Apel Bucuresti, fiind plasata in arest la domiciliu, la apel, de Inalta Curte.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, marti, decretul de eliberare din functie a Geaninei Terceanu, suspendata de CSM.

Citește și:
Ce spune Marcel Boloș despre momentul rotativei din luna mai, când ar trebui să cedeze ministerul PSD. „Responsabilitatea în exercitatea atribuţiilor nu poate fi stopată dintr-o dată”
Ce spune Marcel Boloș despre momentul rotativei din luna mai, când ar trebui să cedeze ministerul PSD. „Responsabilitatea în exercitatea atribuţiilor nu poate fi stopată dintr-o dată”
Ministrul Marcel Boloş a declarat, sâmbătă, 4 februarie, la Realitatea Plus, despre rotaţia premierilor, că dacă protocolul se respectă aşa cum este el, mandatul său se termină pe data...
Solicitare în Parlamentul European: „Ambasadorii ruşi trebuie expulzaţi. Este nevoie de o sancţionare mult mai dură a Rusiei în contextul agresiunii în Ucraina”
Solicitare în Parlamentul European: „Ambasadorii ruşi trebuie expulzaţi. Este nevoie de o sancţionare mult mai dură a Rusiei în contextul agresiunii în Ucraina”
Europarlamentarul PMP Eugen Tomac afirmă, sâmbătă, că rezoluţia europeană ce urmărea pregătirea summit-ului UE-Ucraina a adus ȋn dezbatere o idee ambiţioasă, şi anume expulzarea...