Inca un lider PSD acuzat de plagiat de expertii Universitatii Bucuresti

Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 10:04
12443 citiri
Inca un lider PSD acuzat de plagiat de expertii Universitatii Bucuresti
Foto: Facebook/Lia Olguta Vasilescu

Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti s-a autosesizat si in cazul suspiciunii de plagiat cu privire la teza de doctorat a Liei Olguta Vasilescu, primar al Craiovei si vicepresedinte PSD.

Aceasta a fost instiintata prin intermediul unei adrese trimise miercuri, la care a fost atasat si referatul de expertiza privind teza de doctorat "Contributia lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Comisia a luat in discutie acest caz in 2013, dar nu a fost in masura atunci, din motive obiective, sa se prinunte. Comisia a solicitat un referat de expertiza privind suspiciunea de plagiat. Referatul a fost realizat de catre doamna conf.univ. dr. Cosima Rughinis de la Facultatea de Sociologie. Referatul demonstreaza existenta mai multor pasaje neatribuite conform normelor academice de catre autoarea tezei. Totodata, un capitol intreg, al 7-lea, este preluat de pe Internet, fiind vorba de un text care nu are autor", se mai arata in comunicatul Universitatii Bucuresti.

Deoarece, conform OUG 28/2011 "institutiile de invatamant superior nu au dreptul sa examineze suspiciunile de abateri de la conduita stiintifica si de cercetare produse de persoanele cu demnitate publica", ci numai Consiliul National de Etica (CNE), Universitatea Bucuresti a solicitat CNE sa analizeze cazul acestei lucrari de doctorat, se mai arata in comunicatul semnat de prof.dr. Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti.

Universitatea din Bucuresti "isi exprima speranta ca CNE va da curs acestei solicitari si va lua act de referatul de expertiza anexat".

Intr-o precizare referitoare la raportul de expertiza in cazul tezei de doctorat a doamnei Olguta Vasilescu transmisa ulterior redactiei Ziare.com de catre Biroul de Presa al Universitatii Bucuresti se arata urmatoarele: "Raportul realizat de catre doamna profesor Cosima Rughinis, specialist reputat in sociologie, atat in tara, cat si in strainatate, prezinta o analiza a tezei de doctorat Contributia lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne elaborata de Lia Olguta Vasilescu sub conducerea prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, in ceea ce priveste normele de buna practica de autorat stiintific in lucrarile academice. Raportul a fost solicitat de Scoala doctorala a Facultatii de Sociologie si inaintat, la cerere, Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti".

Lia Olguta Vasilescu este absolventa a Facultatii de Litere din Craiova, sectia italiana, si are un doctorat in sociologie.

In ianuarie 2013, in presa au aparut informatii conform carora teza sa de doctorat ar fi un plagiat dupa lucrarea originala a italianului Pareto, publicata in 1916. Scandalul a izbucnit dupa ce un profesor din Craiova a comparat cele doua lucrari, constatand ca Lia Olguta Vasilescu nu a pus nici macar o nota de subsol, iar textele erau identice, diferenta fiind de limba, scrie Evenimentul Zilei.

Mai mult, Vasilescu ar fi facut si cateva gafe, traducand gresit anumite expresii. In context, Lia Olguta Vasilescu a declarat public ca "intr-o teza de doctorat ai voie sa copiezi 30 % dintr-o carte".

De asemenea, intr-o postare pe blog, Lia Olguta Vasilescu a negat acuzatiile aduse.

"Toti scriitorasii craioveni care traiesc din ciosvarta aruncata de mafia imobiliara si-au dat mana sa ma acuze de ceva ce nu exista: plagiatul. Asta dupa ce l-au terorizat cu telefoane pe conducatorul meu de doctorat, ca sa recunoasca faptul ca mi-a scris el lucrarea.Fiindca plagiatul era greu de dovedit, din moment ce nimeni in Romania nu a scris mai mult de 20 de pagini despre Pareto si din moment ce singura traducere a "Tratatului de sociologie generala" se afla in posesia mea (doar primele doua volume au fost publicate), din simplul motiv ca eu l-am tradus in romana.

Ce sa plagiezi, daca nimeni nu a facut o lucrare atat de ampla pana acum despre acest sociolog, cel putin in Romania, iar in Europa a fost evitat din cauza simpatiei pentru fascismul italian, de care s-a dezis doar in ultimii ani de viata?", s-a aparat Lia Olguta Vasilescu.

In urma cu cateva zile, premierul Victor Ponta a scris pe Facebook ca renunta la titlul de doctor in drept, ca urmare a acuzatiilor de plagiat aduse in urma cu doi ani. Universitatea Bucuresti a solicitat, joi, pentru a doua oara Ministerului Educatiei sa intreprinda demersurile legale pentru ca titlul sa fie retras.

Universitatea Bucuresti cere din nou Ministerului sa ii retraga titlul de doctor lui Victor Ponta

Reactia ministrului Educatiei dupa noua solicitare de retragere a titlului de Doctor detinut de Ponta

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Lia Olguta Vasilescu plagiat, #Olguta Vasilescu plagiat Universitatea Bucuresti , #primar Craiova
Comentarii
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Noroc ca Iohanis nu-i acuzat de plagiat, desi citeste dupa hirtia
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5