Olguta Vasilescu, primarul Craiovei, retinuta de DNA

Miercuri, 30 Martie 2016, ora 16:32
26199 citiri
Olguta Vasilescu, primarul Craiovei, retinuta de DNA
Foto: B1TV

Olguta Vasilescu, primarul Craiovei, a fost retinuta miercuri de DNA.

Edilul Craiovei este acuzat de 4 infractiuni de luare de mita, 3 infractiuni de folosire a autoritatii sau influentei in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite si spalare de bani.

"De asemenea, procurorii anticoruptie au mai dispus punerea in miscare a actiunii penale si masura controlului judiciar pentru 60 de zile, incepand cu data de 30 martie 2016, fata de inculpatii:

Preda Radu Cosmin, administratorul public al Craiovei, sub aspectul savarsirii a doua infractiuni de complicitate la luare de mita,

Popescu Elena Daniela, reprezentant al unei asociatii non profit, sub aspectul savarsirii a patru infractiuni de complicitate la luare de mita", informeaza un comunicat DNA remis Ziare.com.

Joi, Lia Olguta Vasilescu va fi prezentata Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Procurorii sustin ca exista "date si probe" potrivit carora in cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru Primaria Craiova, "mai multi oameni de afaceri au fost determinati de candidatul Vasilescu Lia Olguta, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, sa efectueze diverse sponsorizari".

Pentru a obtine aceste foloase, Lia Olguta Vasilescu "s-a folosit de influenta pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, in calitatea sa de vicepresedinte al organizatiei judetene a unui partid politic", sustin procurorii, in conditiile in care ea este vicepresedinte al PSD si a candidat in 2012 din partea acestui partid.

"'Donatiile' respective, estimate la 135.907 euro, facute in conditiile de mai sus, s-au concretizat atat in realizarea de materiale electorale, dar si pentru organizarea unor spectacole in sustinerea campaniei inculpatei.

Materialele respective au fost folosite de inculpata, cunoscand ca provin din savarsirea infractiunii de folosirea autoritatii sau influentei in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite", se mai arata in comunicatul DNA.

Avocatul Olgutei Vasilescu dezvaluie cine a facut denuntul care i-a adus clienta dupa gratii

Pe de alta parte, intr-un context diferit, dupa cum se subliniaza in comunicatul DNA, "in cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguta a pretins si primit de la mai multi oameni de afaceri, pentru si printr-o asociatie non profit, cu titlu de mita, suma totala de 544.209,33 lei, in legatura cu indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle sale de serviciu".

"Concret, in perioada respectiva, inculpata Vasilescu Lia Olguta, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul celorlalti inculpati, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau in derulare contracte cu Primaria Craiova, sa efectueze sponsorizari catre asociatia reprezentata de inculpata Popescu Elena Daniela, in vederea efectuarii unor lucrari de reabilitare a fatadelor unor cladiri din municipiul Craiova.

Oamenii de afaceri au acceptat solicitarile formulate de inculpata Vasilescu Lia Olguta in considerarea atributiilor pe care aceasta le avea in calitate de primar, pentru a nu intampina din partea edilului dificultati in buna desfasurare a contractelor, in efectuarea platilor si in receptionarea lucrarilor.

De asemenea, edilul a beneficiat in mod direct de avantaje nepatrimoniale constand in acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja in spatiul public intr-o emisiune televizata din data de 02 martie 2016", se mai arata in comunicatul citat.

Inculpatilor Preda Radu Cosmin si Popescu Elena Daniela li s-a atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care le revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu arestul preventiv sau la domiciliu, se mai arata in comunicatul DNA.

C.B.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#Lia Olguta Vasilescu retinuta DNA , #primar Craiova