Olguta Vasilescu, retinuta de DNA: Cerea mita pentru a infrumuseta cladirile din Craiova - surse

Miercuri, 30 Martie 2016, ora 21:43
4775 citiri
Olguta Vasilescu, retinuta de DNA: Cerea mita pentru a infrumuseta cladirile din Craiova - surse
Foto: Hepta.ro

Primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, a cerut mai multe sponsorizari patronilor unor firme care aveau contracte cu primaria pentru a reabilita fatade ale unor cladiri din oras, inainte de a avea loc editia din 2014 a Festivalului Shakespeare.

Potrivit surselor judiciare citate de News.ro, in primavara anului 2014, primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, "cunoscand ca o societate comerciala avea in derulare cu municipiul Craiova doua contracte din 2013", i-ar fi cerut reprezentantului acestei societati sa efectueze o sponsorizare pentru reabilitarea unor fatade de imobile din centrul Craiovei.

Sponsorizarea a fost facuta de firma in primavara anului 2014 in cuantum de aproximativ 54.000 de lei, prin intermediul Asociatiei Pro Craiova.

Despre sponsorizare a stiut si Radu Preda, administratorul municipiului Craiova.

Olguta Vasilescu, primarul Craiovei, retinuta de DNA

In primavara aceluaiasi an, Olguta Vasilescu, in prezenta lui Radu Preda, i-a cerut reprezentantului firmei care executa lucrari la Teatrul National "Marin Sorescu" din Craiova sa faca o sponsorizare pentru reabilitarea unor fatade de imobile din centrul Craiovei, inainte de Festivalul Shakespeare din luna mai.

Si in acest caz s-a incheiat intre firma si Asociatia Pro Craiova contractul de sponsorizare, pentru executie lucrari in valoare de 74.000 lei, mai arata sursele citate.

"Vasilescu a pretins si primit, pentru si prin Asociatia Pro Craiova, cu titlu de mita, sumele mentionate in contractele de sponsorizare, in legatura cu indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle sale de serviciu", spun surse judiciare.

Ce acuzatii i se aduc Olgutei Vasilescu

Primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, a fost retinuta de procurorii DNA, fiind acuzata ca si-a folosit influenta ca vicepresedinte al PSD Dolj pentru a obtine sponsorizari de la oameni de afaceri pentru campania electorala din 2012 pentru alegerea primarului municipiului Craiova si ca a primit apoi mita in calitate de primar.

Potrivit DNA, in cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai multi oameni de afaceri au fost determinati de candidatul Lia Olguta Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, sa efectueze diverse sponsorizari.

In scopul obtinerii acestor foloase, ea s-a folosit de influenta pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, in calitatea sa de vicepresedinte al organizatiei judetene a unui partid politic, precizeaza procurorii.

Astfel, Vasilescu ar fi primit "donatii" in valoare de 135.907 euro, constand in realizarea de materiale electorale, dar si pentru organizarea unor spectacole in sustinerea campaniei.

Intr-un context diferit, in cursul anului 2014, Lia Olguta Vasilescu, aleasa primar al Craiovei, a pretins si primit de la mai multi oameni de afaceri, pentru si printr-o asociatie non profit, cu titlu de mita, suma totala de 544.209 lei, in legatura cu indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle sale de serviciu, mai spune DNA.

Concret, in perioada respectiva, primarul Craiovei, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul lui Radu Cosmin Preda, administrator public al municipiului, si al Elenei Daniela Popescu, reprezentanta asocietiei non-profit in cauza, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau in derulare contracte cu Primaria Craiova, sa efectueze sponsorizari catre acest ONG, in vederea efectuarii unor lucrari de reabilitare a fatadelor unor cladiri din municipiul Craiova, mai spun procurorii.

Anchetatorii precizeaza ca oamenii de afaceri au acceptat solicitarile, in considerarea atributiilor pe care Olguta Vasilescu le avea in calitate de primar, pentru a nu intampina din partea edilului dificultati in buna desfasurare a contractelor, in efectuarea platilor si in receptionarea lucrarilor.

De asemenea, "edilul a beneficiat in mod direct de avantaje nepatrimoniale constand in acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja in spatiul public intr-o emisiune televizata din data de 02 martie 2016", se mai arata in comunicatul DNA.

Olguta Vasilescu va fi prezentata joi la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva.

Elena Popescu si Radu Preda au fost plasati sub control judiciar pentru 60 de zile.

Citește și:
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 20 martie, la Bruxelles, la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria afectate de...
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Ministrul Afacerilor Externe a declarat luni, 20 martie, că limba moldovenească nu există, fiind doar o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică. ”Această așa-numită limbă...
#Olguta Vasilescu mita cladiri Craiova, #Olguta Vasilescu retinuta DNA, #Olguta Vasilescu retinuta luare mita , #primar Craiova