Olguta Vasilescu, retinuta de DNA: Goran Bregovici, mita anticipata - surse

Miercuri, 30 Martie 2016, ora 22:29
6415 citiri
Olguta Vasilescu, retinuta de DNA: Goran Bregovici, mita anticipata - surse
Foto: Facebook/ Goran Bregovic

Primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, a cerut unui om de afaceri sa achite toate cheltuielile legate de sustinerea unui concert de catre Goran Bregovici, in cadrul campaniei sale din 2012.

Lia Olguta Vasilescu a organizat in 2012, pentru sustinerea candidaturii sale la Primaria Craiovei, un concert al artistului Goran Bregovici in municipiu.

Potrivit unor surse judiciare citate de News.ro, costurile concertului si cheltuielile de deplasare ale artistului au fost achitate, la cererea Olgutei Vasilescu, de un om de afaceri, ce urmarea sa incheie contracte cu Primaria Craiova.

Olguta Vasilescu, primarul Craiovei, retinuta de DNA

In mai 2012, Lia Olguta Vasilescu anunta intr-o conferinta de presa la Craiova ca Goran Bregovici va sustine un concert la lansarea candidaturii sale.

"Am spus ca daca tot aducem lautari, macar sa fie unii de calibru. Cred ca s-au saturat oamenii sa il vada pe Matu (Petrica Matu Stoian - n.red.). Accesul la concert se face pe baza de invitatii, iar colegii mei impart in oras.

(...) Invitatia este a mea si a domnului Radu Mazare care m-a ajutat foarte mult in realizarea acestui eveniment. El va veni la Craiova si ne va prezenta proiectul de cartier de locuinte pentru tineri pe care l-a finalizat la Constanta si un alt proiect de locuinte sociale, o sa vedeti cum se poate construi fara bani de la buget locuinte pentru cei care nu au", spunea atunci Olguta Vasilescu.

Surse judiciare au mai declarat pentru News.ro ca Olguta Vasilescu a fost sustinuta in campania din 2012 "cu materiale de publicitate achitate de firme" iar "camioane incarcate cu produse de publicitate electorala" circulau in Craiova conform indicatiilor sale.

Ea ar fi beneficiat de tot acest sprijin din partea oamenilor de afaceri, deoarece acestia "au avut in vedere calitatea de senator si functia politica de vicepresedinte al organizatiei PSD Dolj si influenta pe care o putea exercita la nivel central si local, in raport cu diverse contracte cu primaria", au mai spus sursele citate.

Ce acuzatii i se aduc Olgutei Vasilescu

Primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, a fost retinuta de procurorii DNA, fiind acuzata ca si-a folosit influenta ca vicepresedinte al PSD Dolj pentru a obtine sponsorizari de la oameni de afaceri pentru campania electorala din 2012 pentru alegerea primarului municipiului Craiova si ca a primit apoi mita in calitate de primar.

Potrivit DNA, in cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai multi oameni de afaceri au fost determinati de candidatul Lia Olguta Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, sa efectueze diverse sponsorizari. In scopul obtinerii acestor foloase, ea s-a folosit de influenta pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, in calitatea sa de vicepresedinte al organizatiei judetene a unui partid politic, precizeaza procurorii.

Astfel, Vasilescu ar fi primit "donatii" in valoare de 135.907 euro, constand in realizarea de materiale electorale, dar si pentru organizarea unor spectacole in sustinerea campaniei.

Intr-un context diferit, in cursul anului 2014, Lia Olguta Vasilescu, aleasa primar al Craiovei, a pretins si primit de la mai multi oameni de afaceri, pentru si printr-o asociatie non profit, cu titlu de mita, suma totala de 544.209 lei, in legatura cu indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle sale de serviciu, mai spune DNA.

Olguta Vasilescu, retinuta de DNA: Cerea mita pentru a infrumuseta cladirile din Craiova - surse

Concret, in perioada respectiva, primarul Craiovei, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul lui Radu Cosmin Preda, administrator public al municipiului, si al Elenei Daniela Popescu, reprezentanta asocietiei non-profit in cauza, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau in derulare contracte cu Primaria Craiova, sa efectueze sponsorizari catre acest ONG, in vederea efectuarii unor lucrari de reabilitare a fatadelor unor cladiri din municipiul Craiova, mai spun procurorii.

Anchetatorii precizeaza ca oamenii de afaceri au acceptat solicitarile, in considerarea atributiilor pe care Olguta Vasilescu le avea in calitate de primar, pentru a nu intampina din partea edilului dificultati in buna desfasurare a contractelor, in efectuarea platilor si in receptionarea lucrarilor.

De asemenea, "edilul a beneficiat in mod direct de avantaje nepatrimoniale constand in acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja in spatiul public intr-o emisiune televizata din data de 02 martie 2016", se mai arata in comunicatul DNA.

Olguta Vasilescu va fi prezentata joi la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva.

Elena Popescu si Radu Preda au fost plasati sub control judiciar pentru 60 de zile.

Citește și:
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
După accidentul feroviar produs sâmbătă seara în Gara CFR Galaţi în urma căruia patru persoane au fost rănite, europarlamentarul Corina Creţu a preciza că este imperios necesară...
#Olguta Vasilescu plata Goran Bregovici, #Olguta Vasilescu concert Bregovici, #Olguta Vasilescu retinuta DNA, #Olguta Vasilescu luare mita , #primar Craiova