Primarul Craiovei cere Guvernului demiterea prefectului de Dolj

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 19:12
3092 citiri

Primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, cere Guvernului demiterea prefectului de Dolj, Elena Costea, care marti a dat aviz de nelegalitate dispozitiei de primar si hotararii de Consiliu Local prin care ar fi urmat sa fie demolate aproximativ 100 de chioscuri amplasate ilegal pe domeniul public.

"Cer public Guvernului sa o demita pe doamna prefect pentru decizia luata astazi. Doamna prefect nu stie legea. Eu insa pot sa spun ca am facut legi timp de 12 ani si stiu exact despre ce este vorba. Atat dispozitia de primar, cat si hotararea Consiliului Local prin care ar fi trebuit sa fie demolate chioscurile sunt legale si am si argumente pentru asta", a spus Lia Olguta Vasilescu.

Ea sustine ca multi dintre proprietarii de chioscuri au facut presiuni pentru a nu le fi demolate constructiile.

"Sunt foarte multe persoane sus-puse care au chioscuri si care au facut presiuni, dar cu toate acestea eu nu renunt la aceasta masura. Voi merge pana la capat pentru ca, daca nu, in Craiova va fi un adevarat haos. Inseamna ca oricine isi poate pune un chiosc oriunde vrea, fara ca cineva sa-i faca ceva", a spus Lia Olguta Vasilescu, intr-o conferinta de presa.

La randul sau, prefectul judetului Dolj, Elena Costea, considera actele administrative respective ca fiind nelegale intrucat primarul Lia Olguta Vasilescu si-a depasit atributiile prin emiterea acestora, sustinand ca decizia desfiintarii constructiilor provizorii revine de fapt Consiliului Local.

"Noi nu ne-am pronuntat asupra hotararii Consiliului Local al municipiului Craiova, ci doar asupra acestor dispozitii emise de primar. Am cerut in instanta suspendarea acestor decizii intrucat noi am considerat ca sunt nelegale", a declarat prefectul judetului Dolj.

In replica, Lia Olguta Vasilescu spune ca daca instanta va decide ca dispozitiile de primar sunt nelegale, atunci ii invita pe cetatenii Craiovei sa aiba cate un chiosc si sa nu plateasca nimic.

"Ceea ce a facut doamna prefect este nelegal, nu ceea ce a facut Consiliul Local. Eu nu merg pe zvonurile ca doamna avea o firma inainte sa fie prefect si livra produse la chioscari, iar acum aceasta firma e probabil in familie, ci merg pe faptul ca nu a cunoscut legea. Mi se pare un abuz in functie pe care l-a savarsit doamna Costea, se vede clar reaua-vointa cand mergi si dai in judecata Primaria si nu transmiti o adresa prin care sa mentionezi ce era nelegal pentru a intra in legalitate.

Eu cred ca trebuie sa aducem legalitatea in acest oras si nu sa ajungem sa ne temem ca sunt trei-patru femei care se tavalesc pe jos si trebuie sa le plangem de mila cand vin la mana cu ceas de 30.000 de euro la negocieri. Daca si instanta va decide ca dispozitiile de primar sunt nelegale, atunci ii invit pe cetatenii Craiovei, dar absolut pe toti, sa-si puna cate un chiosc sau cate un garaj unde vor ei, unde le place lor, si sa nu plateasca nimic", a spus Lia Olguta Vasilescu.

Consiliul Local Craiova a aprobat o hotarare de demolare a chioscurilor ilegale

Saptamana trecuta, Consiliul Local Craiova a aprobat o hotarare care prevede sa fie demolate toate chioscurile amplasate ilegal pe domeniul public sau pentru care contractele de concesiune sau inchiriere incheiate cu primaria au expirat.

Potrivit reprezentantilor Primariei Craiova, in acesta situatie sunt aproximativ 100 de chioscuri, iar miercuri municipalitatea ar fi urmat sa inceapa operatiunea de demolare a acestora.

De altfel, proprietarii chioscurilor au primit somatii inca de vineri sa le demoleze si sa elibereze spatiile. Patronii carora le-au expirat contractele cu Primaria, dar care si-au platit chiriile in continuare au primit un ragaz pana la 31 decembrie. Atunci, si acestia vor fi nevoiti sa isi demoleze constructiile, iar primaria va organiza o noua licitatie pentru spatiile care vor fie eliberate.

Aproximativ o suta de proprietari de chioscuri au protestat, vineri, dar si marti dimineata, in fata Primariei Craiova fata de decizia administratiei locale de a le demola constructiile.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Lia Olguta Vasilescu demisie prefect Dolj, #prefect Dolj demolare chioscuri, #primar Craiova demolare chioscuri , #primar Craiova