PSD ameninta cu motiunea de cenzura daca Guvernul se atinge "de o singura virgula din Legea pensiilor". Pozitia lui Tariceanu

Joi, 28 Mai 2020, ora 12:59
12890 citiri
PSD ameninta cu motiunea de cenzura daca Guvernul se atinge "de o singura virgula din Legea pensiilor". Pozitia lui Tariceanu
Foto: Facebook/Lia Olguta Vasilescu

Lia Olguta Vasilescu a transmis, miercuri seara, pe o retea sociala ca PSD va depune motiune de cenzura impotriva Guvernului daca PNL va modifica Legea pensiilor.

"Daca PNL se atinge de o singura virgula din Legea pensiilor publice, PSD va depune imediat motiune de cenzura! Nu vom tolera ca acest guvern sa isi bata joc de o lege care are o rata de acceptabilitate de 90 la suta! Nu e o lege care ii priveste doar pe pensionari, ci e o lege de care vor beneficia si generatiile urmatoare!", a scris Lia Olguta Vasilescu pe Facebook.

Fostul ministru a sustinut pe reteaua sociala ca aceasta lege nu prevede numai cresterea punctului de pensie cu 40% din septembrie, ci este o lege care va corecta toate inechitatile din sistem, incepand de anul viitor, cand se va intra pe noua formula de calcul.

"Pentru a beneficia de toate prevederile bune, insa, Casa Nationala de Pensii va trebui sa recalculeze toate cele aproximativ 5 milioane de pensii, iar recalcularea trebuia sa inceapa de la 1 ianuarie 2020. Nu au facut nimic pana acum! Nu au recalculat nici macar un dosar pe noua formula, desi au trecut 5 luni din acest an!", a punctat ea.

Vasilescu a precizat ca PSD nu e de acord cu impozitarea suplimentara a pensiilor din sistemul public si ca "Guvernul PNL a promis ca va respecta legea, iar Vasile Citu a spus ca banii de pensii sunt prinsi in buget. In functie de acest lucru s-a calculat deficitul acestui an si, drept urmare, Guvernul s-a imprumutat la dobanzi mai mari. Cum e posibil sa se spuna acum ca nu mai sunt bani de pensii?".

"Vreti sa impozitati pensiile speciale? Dati ordonanta de urgenta! V-ati laudat ca veti face asta din prima zi de guvernare! Nu numai ca nu ati facut nimic pentru taieri, dar ati solicitat Parlamentului si abrogarea OUG 59/2017 care plafona pensiile speciale!", a mai scris ea.

Vasilescu considera ca, daca legea pensiilor publice se va aplica in integralitatea ei, pensiile din sistemul public se vor apropia in cuantum de valoarea multor pensii speciale.

"Conform simularilor, pensia unui profesor universitar va fi de 8.100 lei, iar cea a unui medic de 5.000 de lei, in conditiile in care simularile sunt facute la valoarea salariilor din 2017. Si atunci care ar mai fi rostul pensiilor speciale, din moment ce prin adoptarea acestei legi am vrut ca toata lumea sa beneficieze de o pensie decenta? Da! Dar pentru asta nu trebuie prorogate termene si trebuiesc recalculate toate cele 5 milioane de pensii.

Poate o trezeste cineva pe Violeta care de 5 luni ne spune ca nu stie cu cat se cresc pensiile, dar se va informa la Finante. Voi va informati cate o silaba pe saptamana?

Respectati legea! Varstnicilor le-ati cerut sa stea inchisi in casa si sa nu isi vada doua luni copiii, ca sa se respecte legea. Nu e valabil si pentru voi?", a incheiat ea.

Tariceanu: Ce se intampla daca se maresc pensiile cu 40% de la 1 septembrie

Si Calin Popescu Tariceanu a comentat acest subiect. Intr-un comunicat remis joi Ziare.com, liderul ALDE sustine ca "orice om politic care, in aceasta clipa, sustine marirea pensiilor cu 40%, conform legii, este considerat un sinucigas politic" si ca aceasta este o abordare, in timp ce cealalta ar fi una cu adevarat curajoasa.

In comunicat, Tariceanu noteaza ce se intampla daca marirea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie va avea loc.

El spune ca in acest fel se va face dreptate sociala pentru mai mult de un milion de pensionari care traiesc cu mai putin de 800 lei pe luna, ca vor mai fi cel putin alte 2,5 milioane de romani care sunt acum cu pensii pana in 1.500 lei si care vor primi o suma de bani care le va face viata mai buna, iar altii vor putea face economii.

"Daca guvernantii nu ar pleca de la premisa gresita ca marirea pensiilor este doar o pomana pe care o fac pensionarilor, le-ar fi mai usor sa ia decizia corecta. Daca s-ar gandi ca pensionarii de azi au sustinut la randul lor alti pensionari, nu li s-ar parea ca marirea pensiilor este un cadou nemeritat.

Abia marirea cu 10% a pensiilor ar fi un cadou otravit! Pentru ca aceasta marire nu acopera nici macar cresterea preturilor din septembrie 2019 in septembrie 2020, ca sa nu mai vorbim de inflatia care ne asteapta dupa colt", spune el.

Liderul ALDE a precizat ca stie ca va fi "pus la colt de oamenii sistemului, de politrucii Guvernului, de analistii care isi iau soldele de la padure, de toti neavenitii care nu au creat un loc de munca si nu au platit o chenzina in viata lor, dar realitatea este cea pe care v-o spun: marirea pensiilor cu 40% poate fi una dintre cheile relansarii noastre".

Ministrul Finantelor, Florin Citu, a transmis marti ca Legea pensiilor este nesustenabila si trebuie avuta mare grija, intrucat Romania trebuie sa existe si dupa 1 septembrie 2021. El a punctat ca pensiile vor creste de la 1 septembrie, dar procentul se va stabili in functie de executia bugetara.

Anterior, si premierul Ludovic Orban spusese ca pensiile vor creste, dar cu atat cat va permite economia, precizand ca sustenabilitatea sistemului de pensii este fundamentala.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#PSD motiune cenzura PNL, #PSD Motiune PNL pensii , #PSD