Olguta Vasilescu ataca MAI: Peste 50% din populatie a ramas fara asistenta politiei

Duminica, 06 Noiembrie 2011, ora 23:54
2005 citiri
Olguta Vasilescu ataca MAI: Peste 50% din populatie a ramas fara asistenta politiei

Desfiintarea celor 2.685 de posturi de politie rurala ca urmare a deciziei CSAT privind reorganizarea Ministerului Administratiei si Inernelor a lasat fara asistenta politiei peste 50% din populatia Romaniei, sustine senatorul social democrat Lia Olguta Vasilescu.

"Peste 60% din populatia Romaniei spune ca nu se mai simte aparata pe strazi, iar 77% dintre craioveni spun acelasi lucru. Am vrut sa vedem daca noile masuri luate de CSAT pentru reconfigurarea sistemului de ordine publica, prin transferul de personal si responsabilitati in coordonare administratiei locale, va ajuta populatiei Romaniei sa fie mai protejata pe strazi, iar cifrele pe care le-am aflat sunt absolut ingrijoratoare, cel putin pentru mine.

Intr-o prima etapa a subminarii activitatii politiei s-au desfiintat 2.685 de posturi de politie rurala, masura fara precedent in Romania, care a lasat fara asistenta politiei 13.285 de sate si aproximativ 10.250.000 de locuitori din mediul rural, ceea ce inseamna peste 50% din populatia Romaniei daca ar fi sa ne luam dupa datele care se prefigureaza a fi in ultimul recensamant efectuat", a afirmat Lia Olguta Vasilescu.

Aceasta a mai subliniat si ca efectivele politiei sunt insuficiente, ceea ce ar situa Romania pe locul 23 intre tarile UE, in contextul in care celelalte state aflate in urma noastra in acest top au decis reducerea numarului de politisti intr-un moment in care infractionalitatea era in scadere.

"In ciuda acestei stari de fapt, salariile personalului din politie au scazut cu aproximativ 40 la suta, iar ultima lovitura este aceasta trecere a politiei de ordine publica si a politiei rutiere in subordinea primarilor. In conditiile in care primarul va coordona activitatile informativ - operative ale politistilor, va evalua politistii fara sa aiba studii de specialitate, in mod sigur va fi un efect devastator pentru ceea ce va insemna infractionalitatea in perioada urmatoare.

De asemenea, primarul va avea acces la date informativ-operative pe care le va putea exploata in interes propriu. In conditiile in care poti sa evaluezi politistul, este foarte clar ca si aceasta structura va fi politizata foarte mult in perioada urmatoare", a sustinut Vasilescu.

Senatorul social-democrat a mai spus ca in CSAT nu a fost luat in seama nici schimbul permanent de informatii intre formatiunile operative si cele de ordine publica pe segmentul persoanelor disparute in imprejurari suspecte, persoanelor care sunt urmarite la nivel local si national.

"Politia nationala va suferi o pierdere de circa 10.000 de lucratori care vor trece in subordinea administratiei locale si evolutia in politie a celor trecuti in subordinea primarilor este cvasi-blocata, pentru ca ei nu vor putea sa creasca in cariera nefiind evaluati de persoane care se pricep la acest lucru, ci vor fi evaluati de primari, cel mai probabil pe criterii politice. Chiar nu realizez ce au avut in cap cei din CSAT cand au luat aceasta masura care va duce nu la stoparea infractionalitati, ci, dimpotriva, la cresterea acestui fenomen in perioada urmatoare", a conchis Lia Olguta Vasilescu

Citește și:
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
PNL și PSD se află în mijlocul mai multor tensiuni, atât din cauza legilor Educației criticate în spațiul public de mai mulți social-democrați, dar și a taxei de solidaritate față de...
George Simion despre candidatura la prezidențiale: ”Nu aş putea să vă dau un răspuns”
George Simion despre candidatura la prezidențiale: ”Nu aş putea să vă dau un răspuns”
Liderul PSD George Simion a declarat, marţi, în emisiunea Proiect de Ţară România de la Prima News TV, despre o candidatură la prezidenţiale, că mai demult excludea dar acum nu exclude în...