Scrisoare deschisa impotriva cenzurarii comentariilor pe Internet

Miercuri, 18 August 2010, ora 15:26
2177 citiri
Scrisoare deschisa impotriva cenzurarii comentariilor pe Internet
Foto: Arhiva

Organizatia "Reporteri fara frontiere" si ActiveWatch, organizatia-partenera din Romania, isi exprima intr-o scrisoare deschisa ingrijorarea fata de intentia exprimata de senatorul PSD Lia Olguta Vasilescu privind ingradirea prin lege a comentariilor injurioase postate pe Internet.

"Consideram ca o astfel de masura pune in pericol libertatea de exprimare, iar un eventual proiect legislativ pe aceasta tema este o solutie care afecteaza libertatea autoreglementarii site-urilor si forumurilor", se arata in textul acestei scrisori deschise.

De asemenea, cele doua organizatii semnaleaza faptul ca initiatorii acestui proiect au invocat legislatia internationala in sprijinul demersului de a reglementa comentariile utilizatorilor de Internet.

"Exista, intr-adevar, cazuri, dar acestea sunt putin reprezentative. De exemplu, o astfel de lege a fost adoptata de curand in Iordania, stat care nu are un istoric bun in respectarea drepturilor omului. O legislatie restrictiva a Internetului exista si in Turcia, tara a carei aderare la Uniunea Europeana este intarziata, in mare parte din cauza incalcarilor drepturilor omului", se precizeaza in comunicatul citat.

Parlamentarii vor sa le interzica forumistilor sa injure pe net. Pericol de cenzura?

De asemenea, se arata ca reperul incontestabil in cazul respectarii libertatii de exprimare, Curtea Europeana a Drepturilor Omului, a dat castig de cauza in numeroase situatii jurnalistilor care au folosit un limbaj socant, exagerat sau injurios.

"De multe ori, libertatea de exprimare a avut intaietate in raport cu argumentele celor care s-au declarat lezati. Acelasi principiu este aplicat si de Curtea Suprema a Statelor Unite ale Americii.

In calitatea sa de membru al Uniunii Europene, Romania are datoria sa incurajeze un mediu virtual liber si independent, care sa nu se supuna unor reguli contrare libertatilor pe care le promoveaza. Este esential atat sprijinul parlamentarilor europeni, cat si al celor nationali, pentru apararea viitorului Internetului si a credibilitatii promovarii drepturilor fundamentale ale omului de catre Europa", se mai arata in scrisoarea deschisa adresata de "Reporteri fara frontiere" si ActiveWatch senatorului PSD Lia Olguta Vasilescu, careia i se cere sa retraga aceasta initiativa legislativa.

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#scrisoare deschisa cenzura Internet, #reporteri fara frontiere, #Lia Olguta Vasilescu Internet , #stiri Lia Olguta Vasilescu
Comentarii
Poza ORD
ORD
rank 5
Si o sa dispara si cenzura de la ZIARE.COM zis si ,,CENZURA.COM ,, ?
Poza ioana1
ioana1
rank 5
SA SE CREEZE UN SITE SPECIAL UNDE FIECARE SA EXPRIME INJURIOS SAU NU TOT CEEA CE SIMTE SI CREDE CA IL DERANJEAZA