25 de organizatii civice solicita demisia din CSM a judecatorilor Lia Savonea, Simona Marcu si Gabriela Baltag

Joi, 20 Iunie 2019, ora 15:45
5587 citiri
25 de organizatii civice solicita demisia din CSM a judecatorilor Lia Savonea, Simona Marcu si Gabriela Baltag

25 de organizatii civice solicita demisia din CSM a judecatorilor Lia Savonea, Simona Marcu si Gabriela Baltag, pe care le acuza ca ar fi ar avut pozitionari in flagranta contradictie cu mandatul primit la alegerea lor in CSM din partea asociatiilor de magistrati-judecatori de la diferitele instante din tara.

Potrivit unui comunicat de presa, in acest moment, asistam la incercari de intimidare a magistratilor onesti si, tocmai de aceea, neagreati si prigoniti de coalitia de guvernare PSD-ALDE prin instrumente institutionale special create in acest scop, asa cum este cazul Sectiei Speciale de Investigare a Infractiunilor din Justitie/SIIJ.

Asociatiile civice solicita incetarea imediata a hartuirii la care sunt supusi de catre SIIJ si IJ procurorii Bogdan Ciprian Pirlog si Sorin Marian Lia, membri in consiliul de conducere al Asociatiei Initiativa pentru Justitie, "pentru faptul ca au avut indrazneala sa ia atitudine si sa vorbeasca, in virtutea dreptului la libera exprimare garantat de Constitutie, despre problemele cu care se confrunta sistemul judiciar din Romania in ultimii 2 ani si jumatate."

Comunicatul asociatiilor civice

"La mai putin de 30 de zile de la votul covarsitor pro justitie independenta si pro stat de drept al romanilor din tara si Diaspora, observam ca politicienii din arcul guvernamental nu au invatat nimic din lectia alegerilor europarlamentare.

Asistam in continuare la incercari de intimidare a magistratilor onesti si, tocmai de aceea, neagreati si prigoniti de coalitia de guvernare PSD-ALDE prin instrumente institutionale special create in acest scop (asa cum este cazul Sectiei Speciale de Investigare a Infractiunilor din Justitie/SIIJ) sau in fruntea carora au fost numite, prin OUG sau proceduri obscure, persoane care si-au demonstrat obedienta si servilismul fata de mai marii politici ai zilei (asa cum este cazul Inspectiei Judiciare/IJ).

Facem un apel catre Consiliul Superior al Magistraturii sa iasa din letargia indusa de doamnele judecator Lia Savonea, (in calitate de presedinte), Simona Marcu si Gabriela Baltag (in calitate de membre) si sa isi indeplineasca rolul constitutional de garant al independentei justitiei.

Pe aceasta cale, solicitam demisia din cadrul CSM a doamnelor judecatoare mai sus mentionate care, in repetate randuri, au avut pozitionari in flagranta contradictie cu mandatul primit la alegerea lor ca membre in CSM din partea asociatiilor de magistrati-judecatori de la diferitele instante din tara.

Solicitam incetarea imediata a hartuirii la care sunt supusi de catre SIIJ si IJ domnii procurori Bogdan Ciprian Pirlog si Sorin Marian Lia, membri in consiliul de conducere al Asociatiei Initiativa pentru Justitie, pentru faptul ca au avut indrazneala sa ia atitudine si sa vorbeasca, in virtutea dreptului la libera exprimare garantat de Constitutie, despre problemele cu care se confrunta sistemul judiciar din Romania in ultimii 2 ani si jumatate, supus unui asalt continuu si brutal din partea coalitiei PSD-ALDE cu unicul scop de a-i face scapati de dosare penale si condamnari pe politicienii aliantei aflate la guvernare.

Cerem liderilor aflati in fruntea PSD si ALDE sa inceteze imediat orice declaratii sau atacuri la adresa independentei justitiei si a statului de drept si sa se conformeze cerintelor exprimate prin tratatele si acordurile la care statul roman este parte - Tratatul UE si MCV - precum si a solicitarilor venite din partea asociatiilor de magistrati, a societatii civile, a partenerilor occidentali ai Romaniei (ambasade, Comisia Europeana, Comisia de la Venetia) cu privire la necesitatea respectarii obligatiilor si angajamentelor asumate odata cu dobandirea calitatii de membru UE si NATO cu drepturi depline."

Asociatii civice semnatare:

 1. #activAGPitesti (membra a federatiei civice Contract Romania)
 2. Actiunea Civica Galati
 3. Asociatia Aradul Civic (membra a federatiei civice Contract Romania)
 4. Asociatia Culturala "Noul Horizont" din Valencia
 5. Asociatia Platforma Oradea Civica 2017 (membra a federatiei civice Contract Romania)
 6. Alianta Romanilor Uniti din Madrid (membra a asociatiei Diaspora Unita Ajuta Romania)
 7. Asociatia Voci pentru Democratie si Justitie - VeDemJust
 8. Civica Iasi
 9. Brasovul Civic (membra a federatiei civice ContractRomania)
 10. Democracy Next Level din Milano
 11. DiasporaPadova (membra a asociatiei Diaspora Unita Ajuta Romania)
 12. Diaspora Romana din Italia (membra a asociatiei Diaspora Unita Ajuta Romania)
 13. Diaspora Milano
 14. Diaspora Unita Ajuta Romania/DUAR
 15. Grupul Civic Madrid Ro
 16. EuRo Aleg2.0
 17. Initiativa Timisoara (membra a federatiei civice Contract Romania)
 18. Maramuresul se aduna
 19. Miscarea pentru Dezvoltarea Moldovei
 20. Muresul Civic (membra a federatiei civice Contract Romania)
 21. Munchen pentru Romania (membra a asociatiei Diaspora Unita Ajuta Romania)
 22. Reactiv Brasov
 23. Rezistenta din Valencia
 24. Rezist Zurich
 25. Romania Unita (membra a asociatiei Diaspora Unita Ajuta Romania)

Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...