Animozitatea personala a Liei Savonea? Sefa CSM s-a razgandit in cazul conflictului cu Ana Birchall de la CCR

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 12 Noiembrie 2019, ora 13:16
12994 citiri
Animozitatea personala a Liei Savonea? Sefa CSM s-a razgandit in cazul conflictului cu Ana Birchall de la CCR
Foto: Arhiva Ziare.com

Magistratul-asistent de la CCR a declarat luni ca presedintele CSM, Lia Savonea, a depus la dosarul cauzei un inscris prin care arata ca, prin schimbarea titularului portofoliului de ministru al Justitiei, ar fi inoportuna solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala intervenit intre fostul ministru al Justitiei Ana Birchall, respectiv MJ si CSM.

Practic, Lia Savonea cere CCR sa inceteze acest caz. Un punct de vedere similar a avut si reprezentantul Ministerului Justitiei. Magistratii constitutionali au amanat pana pe pentru 27 noiembrie pronuntarea in acest caz.

"Actualmente, doamna Ana Birchall nu mai ocupa functia de ministru al Justitiei. In acest context, subscrisul apreciaza ca schimbarea titularului portofoliului, persoana in raport de actiunile careia subscrisul a sesizat Curtea Constitutionala, face inoportuna solutionarea conflictului de natura constitutionala intervenit intre ministrul Justitiei, doamna Ana Birchall, respectiv Ministerul Justitiei, ca parte a autoritatii executive, si autoritatea judecatoreasca reprezentata de CSM.

In consecinta, CCR urmeaza a evalua finalitatea practica a stabilirii unei conduite de urmat in acord cu prevederile constitutionale, in situatia constatarii unui confict de natura constitutionala," scrie Lia Savonea, in adresa inaintata la CCR.

Sursa: Adresa Liei Savonea

Birchall a venit la CCR

Ana Birchall a fost in sala in calitate de fost ministru al Justitiei, cerand permisiunea sa ia cuvantul.

"Conflictul este intre autoritatile in functiune (...) punctul dumneavoastra de vedere pe care l-ati exprimat in scris cand s-a declansat conflictul exista la dosar, in prezent dumneavoastra nu mai aveti o calitate procesuala in aceasta cauza", a mentionat presedintele CCR, Valer Dorneanu.

"O cerere abuziva"

Potrivit unor surse judiciare, fostul ministru al Justitiei a aratat in documentele depuse ca nu exista un conflict juridic de natura constitutionala in acest caz si a cerut respingerea cererii Liei Savonea ca neintemeiata.

"Motivele invocate in cererea formulata de presedintele Consiliului Superior al Magistraturii nu sunt sustinute de elemente de fapt si de drept, astfel incat aceasta cerere apare ca fiind in mod evident abuziva, incercandu-se transformarea unor animozitati personale fata de ministrul Justitiei in argumente care sa sustina existenta unui conflict juridic de natura constitutionala.

Consideram ca un comportament al autoarei cererii in spiritul cooperarii loiale intre autoritatile si institutiile statului, asa cum a fost acest principiu explicitat in jurisprudenta instantei de contencios constitutional, ar fi fost de natura a preveni prezenta sesizare," scrie Ana Birchall, in actele depuse la CCR, potrivit surselor citate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Lia Savonea CCR, #Lia Savonea CSM, #Lia Savonea Ana Birchall CCR , #CSM