Birchall o acuza pe Savonea de incalcarea Constitutiei si-i reaminteste ca judecatorii au cerut revocarea ei din acest motiv

Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 10:17
7726 citiri
Birchall o acuza pe Savonea de incalcarea Constitutiei si-i reaminteste ca judecatorii au cerut revocarea ei din acest motiv

Ministrul Justitiei, Ana Birchall, continua disputa cu sefa CSM, Lia Savonea, in cazul modificarii Legii ANI.

Ministrul ii explica judecatorului ca CSM, "si cu atat mai putin presedintele acestei institutii, nu are initiativa legislativa si nici nu poate transmite propuneri de modificari legislative decat prin intermediul ministrului Justitiei."

Intr-o postare pe Facebook, Ana Birchall trece in revista prevederile din Constitutie, legi si regulamente care demonstreaza punctul sau de vedere.

Potrivit art. 74 din Constitutie: "Initiativa legislativa apartine, dupa caz, Guvernului, deputatilor, senatorilor sau unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot. Cetatenii care isi manifesta dreptul la initiativa legislativa trebuie sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, trebuie sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative".

"Astfel, prin dispozitiile constitutionale anterior mentionate sunt determinati limitativ subiectii exclusivi ai dreptului de exercitare a initiativei legislative, respectiv: Guvernul, deputatii, senatorii sau un numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot", explica Birchal.

"CSM, si cu atat mai putin presedintele acestei institutii, nu are initiativa legislativa si nici nu poate transmite propuneri de modificari legislative decat prin intermediul ministrului justitiei," mai precizeaza ministrul.

Episodul revocarii

Birchall reitereaza necesitatea respectarii de catre fiecare autoritate publica, inclusiv de catre Consiliul Superior al Magistraturii, a atributiilor constitutionale si legale.

Ministrul face trimitere la un demers aproape similar, cand Lia Savonea a trimis mai multe modificari la Codurile Penale direct la Comisia Iordache din Parlament. Din acest motiv, Curtea de Apel Brasov a solicitat revocarea ei din functia de membru CSM.

"In acest context, reamintim ca, la inceputul acestui an, Adunarea generala a judecatorilor Curtii de Apel Brasov a initiat procedura de revocare a doamnei Lia Savonea din functia de membru al CSM pentru incalcarea de catre presedintele CSM a atributiei referitoare la competenta plenului de a sesiza ministrul Justitiei privitor la initierea unor modificari legislative.

Constatam, astfel, ca presedintele CSM recidiveaza in incalcarea atributiilor plenului CSM, ale ministrului Justitiei si ale Ministerului Justitiei," reaminteste Birchall.

Citeste detalii despre initiativa CSM de modificare a Legii ANI - Tabara Savonea din CSM a incercat sa amputeze Legea ANI, fara consultarea magistratilor. Ministerul Justitiei critica pe linie toate propunerile

I.S.

Citeste si:
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a anunţat, sâmbătă, 21 mai, că şi-a lansat oficial candidatura la preşedinţia formaţiunii. "Cred că USR are nevoie de organizare, energie...
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
PSD și UDMR au reînviat în ultima săptămână discuția privind modificarea Constituției, mai exact pe subiectul alegerii președintelui, fiind în favoarea modelului de republică...