Ziare.com

Cine controleaza promovarile judecatorilor la Inalta Curte

de Ionel Stoica, Redactor-sef adjunct Ziare.com
Duminica, 13 Octombrie 2019, ora 13:42

   

Cine controleaza promovarile judecatorilor la Inalta Curte
Sectia pentru judecatori din Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), condusa in prezent de Lia Savonea, desemneaza cu predilectie anumiti magistrati in comisiile de concurs in cazul promovarilor la Inalta Curte sau in functiile de conducere din instantele judecatoresti.

Este vorba in special de judecatori promovati in ultimii doi ani la Inalta Curte, sau de vicepresedinti sau presedinti de curti de apel, numiti si promovati in aceste functii tot de Sectia pentru judecatori din CSM. Un numar mic de oameni care au un rol decisiv in numirile unor magistrati in functii cheie.

O parte dintre acestia s-au remarcat in ultimii doi ani prin scrisori publice in care sustineau punctele de vedere ale Sectiei pentru judecatori din CSM.

Au rol cheieAceasta este concluzia studiului "Promovarea judecatorilor in functiile de varf din sistemul judiciar. In cautarea meritocratiei", publicat saptamana trecuta de Forumul Judecatorilor din Romania (FJR).

CSM si Sectia pentru judecatori a CSM au fost conduse in actuala componenta de: Mariana Ghena (2017), Simona Marcu (2018) si Lia Savonea (2019). Potrivit modificarilor legislative aduse Legilor Justitiei de coalitia PSD- ALDE, Sectia pentru judecatori din CSM numeste judecatorii si sefii Inaltei Curti - presedinte, vicepresedinti si sefi de sectie.

Aceste comisii au rolul de a analiza dosarele candidatilor si modul in care sunt redactate hotararile judecatoresti. Decizia finala in cazul acestor numiri apartine Sectiei pentru judecatori din CSM.

Lacunele procedurii"Numirea de CSM (in ultima perioada, dupa modificarile legislative, exclusiv de Sectia pentru judecatori, iar nu de Plen) a comisiilor de examen a determinat o practica de desemnare constanta a catorva judecatori, in aproape toate comisiile relevante.

Nu rezulta din hotararile CSM consultate faptul ca membrii comisiilor sunt desemnati prin tragere la sorti, neexistand o baza reala de suficienti potentiali membri si nici vreo procedura aleatorie de selectie reglementata in legislatia secundara", explica FJR.

"Alesii"FJR da exemple de mai multi judecatori care constant sunt numiti in aceste comisii.

Daniel Gradinaru - in prezent sef al Sectiei Penale a Inaltei Curti, fost vicepresedinte al Curtii de Apel Bucuresti (CAB) si fost purtator de cuvant al CAB, in perioada in care instanta era condusa de Lia Savonea. El figureaza ca supleant sau membru in mai multe comisii la concursuri pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor si procurorilor, dar si la patru concursuri, din patru organizate, in intervalul de referinta 2017-2019.

Carmen Popoiag - judecator la Inalta Curte.

Adrian Remus Ghiculescu - judecator la Inalta Curte, fost presedinte al Curtii de Apel Ploiesti.

Alexandra Rus - promovata judecator la Inalta Curte in 2018, fost presedinte al Curtii de Apel Alba Iulia. Interesant, Rus a fost supleant in cadrul unei comisii de concurs pentru numirea procurorilor cu functii de executie in cadrul Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ), alaturi de sotul sau, Andrei Claudiu Rus, membru plin. "In lipsa, din orice motiv, a celuilalt membru plin, Daniel Gradinaru, comisia ar fi fost practic una in familie", noteaza FJR.

Denisa Angelica Stanisor - judecator la Inalta Curte, fost presedinte de sectie la Curtea de Apel Bucuresti.

Simona Nenita - judecator la Inalta Curte.

Ana Hermina Iancu - judecator la Inalta Curte.

Stefan Pistol - judecator la Inalta Curte.

Lista finala a magistratilor pe site-ul "Revista Forumul Judecatorilor."

Predilectia pentru anumiti magistratiMulti dintre membrii acestor comisii au fost promovati in functia de judecator la Inalta Curte chiar de Consiliul Superior al Magistraturii actual: Adrian Remus Ghiculescu, Alexandra Rus, Andrei Claudiu Rus, Valentin Mitea, Elisabeta Rosu, Alin Sorin Nicolescu, Virginia Filipescu, Andreea Marchidan, Cristina Trutescu si Maria Speranta Cornea.

"Se poate observa o participare a unor judecatori, cu precadere de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca membri in mai multe comisii de concurs, desi doar aproximativ 1/3 dintre magistratii judecatori ai acestei instante au fost numiti membri ai comisiilor de examinare in perioada 2017-2019.

De asemenea, este vizibila o predilectie pentru numirea unor judecatori cu functii de conducere la nivelul curtilor de apel in astfel de comisii
", explica Forumul Judecatorilor din Romania.

Sefii curtilor de apel, la InaltaPe de alta parte, mai arata FJR, sunt de notorietate colaborarea sau sprijinul oferite de diversi presedinti sau vicepresedinti ai unor curti de apel sau tribunale in ceea ce priveste anumite initiative ale majoritatii din cadrul Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Un astfel de caz este cel al scrisorii sefilor ai 14 din cele 15 curti de apel din Romania, care s-au delimitat de magistratii care participau la protestele privind abrogarea OUG 7/2019 de modificare a Legilor Justitiei.

Citeste si: Asociatiile de magistrati: Presedintii tribunalelor si curtilor de apel reprezinta 0,8% din numarul procurorilor si judecatorilor

Fostii sefi de instante, promovati la InaltaDintre acesti presedinti sau vicepresedinti semnatari de memorii sau scrisori publice, se observa ca o parte au fost numiti frecvent in cadrul comisiilor pentru promovarea judecatorilor in functiile de varf din sistemul judiciar, unii fiind chiar promovati la instanta suprema in perioada 2017-2019:

Maria Violeta Chiriac - fost vicepresedintele Curtii de Apel Bacau.
Elena Barbu - presedintele Curtii de Apel Brasov.
Elisabeta Rosu - fost presedinte al Curtii de Apel Bucuresti, promovat la ICCJ in iunie 2019.
Luminita Cristiu- Ninu - presedintele Curtii de Apel Bucuresti.
Adina Ponea - presedintele Curtii de Apel Craiova.
Cosmin- Razvan Mihaila - presedintele Curtii de Apel Galati.
Cristina Trutescu - fost presedinte al Curtii de Apel Iasi, promovat la ICCJ in iunie 2019.
Maria Andries - fost presedinte al Curtii de Apel Suceava; numita inspector judiciar la Inspectia Judiciara in iulie 2019.
Erica Nistor - presedintele Curtii de Apel Timisoara.

Cum s-ar putea remedia aceste hibeFJR sustine ca trebuie reglementate mai multe aspecte, pentru a inlatura discutiile legate de lipsa caracterului meritocratic in cazul promovarilor judecatorilor.

In primul rand, instituirea unor examene meritocratice de promovare in functia de judecator la Inalta Curte, sustinute prin intermediul Institutului National al Magistraturii.

Apoi ar mai fi inlaturarea oricarei forme de implicare directa a CSM in examenele sau concursurile de promovare a judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie sau in functiile de conducere ale diverselor instante judecatoresti, prin abrogarea dispozitiilor care ii confera rolul de a desemna comisii de concurs.

Selectia comisiilor de concurs ar trebui sa fie realizata exclusiv prin tragere la sorti, la nivelul Institutului National al Magistraturii.

De asemenea, ar trebui sa existe o interdictie de numire ca membru in orice alta comisie constituita pentru selectia judecatorilor vreme de trei ani de la data la care acel judecator a fost desemnat membru al unei comisii de concurs privind functiile rezervate judecatorilor in sistemul judiciar.

In plus, o interdictie de numire ca membru in aceste comisii a persoanelor din afara corpului magistratilor care au desfasurat activitate politica sau cel putin aparenta de activitate politica, cel putin trei ani anterior numirii.

"In astfel de conditii, o reforma reala este absolut necesara si nu mai poate intarzia, modificarile legislative ignorand recomandarile Comisiei Europene formulate de-a lungul timpului in cadrul rapoartelor MCV, ca materializare a obligatiei pe care Romania si-a asumat-o, la momentul aderarii la Uniunea Europeana, de a crea un corp al magistratilor recrutat exclusiv pe criterii de performanta", conchide FJR.

Studiul "Promovarea judecatorilor in functiile de varf din sistemul judiciar. In cautarea meritocratiei" poate fi citit integral pe site-ul Revista Forumul Judecatorilor.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 21466 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
17 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ANTICIPATE !

Parlamentul actual nu mai reprezinta pe nimeni.
Un vot dibaci ii pune pe trintorii aroganti, ageamii si pitzipoance sa isi caute un loc de munca.
Trag de timp.
Se agatza de scaune.
Saboteaza majoritatea reala.
Iesiti afara !

 

Ai uitat sa mentionezi ca un procuror ca ala din Caracal, cel

cu statul pe trepte cistiga de 3 ori mai mult decit un parlamentar. Zi cu anticipatele, cu Muntii nostri...

excelent articol, indicand si problemele din

justitie, dar si solutii. pentru viitorul guvern abrogarea ordonantelor de urgenta ale psd in justitie (care au creat aceste probleme in incercarea de a subordona justitia), trebuie sa fie una din prioritati ca raspuns la referendum. oug de infintare a spectiei speciala trebuie abrogata in prima saptamana

Jos labele de pe justiție ...

Asaltul asupra justiției este total, vor să comande totul! Exact ca acum cațiva ani, iar o să avem spectacol cu cătușe!

ai perfecta dreptate

exact cum zicea dancila, psd si instrumentele ei savonea si florea vor sa controleze toata justitia. si tot cum zici, vom avea curand spectacol cu catuse pentru ca atacurile lui toader savonea si florea la justitie nu pot ramane neanchetate. din fericire a picat guvernul hotilor, asa ca ce e mai greu a trecut. vine nota de plata pentru ca nimeni nu e mai presus de lege

Ehei tzaraveci-ule ...

Spectacolul catuselor trebuie sa inceapa. Trebuie sa se procedeze la fel cum a procedat Rudy Giuliani cu familiile mafiote Genovese, Lucchese, si Colombo in anii 80.
Salutari vecinei de la III.

Matriarhatul

Observ ca majoritatea zdrobitoare a promovatilor sint femei.
E ceva putred.
Or fi toate din Teleorman, s-au care e smecheria?

 

Complexul Savonea

In psihiarie se cunoaste ca o serie de apucaturi, inclusiv dictatura la personaje celebre, se naste din complexe fizice. La Savonea complexul este clar: e frumoasa ca moartea.

 

Gresit

Moartea la pesre 100 de ani ,instantanee este frumoasă.

In realitate arata mai bine decit Codrula, asta e.

.

 

DEX explică clar

MAFIE sf [At: SADOVEANU, O. IX, 367 / Pl: ~ii / E: it mafia] 1 Organizație criminală constituită pe baza relațiilor dintr-o familie din Sicilia, care incearcă să caștige putere economică prin orice mijloace. 2 (Pgn) Grup de indivizi puternici, bogați, dar dubioși, cu indeletniciri ilicite. 3 (Fig) Grup de persoane legate intre ele prin preocupări comune, care-și apără cu orice preț interesele meschine.

 

Deranj mare ... ca nu maia jung prokurori judecatori la ICCJ

Sau judecatori gen Livia Stanciu, care poza ca merge cu metroul cand cerea condamnarea in cazuri pe care CEDO le-a considerat abuzuri.
Sau Tarcea, aia care decidea complete de judecata dupa bunul plac, cu incalcarea legii (dupa cum arata CCR si Curtea de Apel).

 

Exista trei posibilitati pentru judecatori

Sa fie cinstiti, sa fie corupti si sa fie controlati de sekuristi.
In primele doua cazuri exista posibilitatea sa scape vinovati. Si asta se cam intampla.
In al treilea caz exista posibilitatea sa fie condamnati nevinovati. Desi asta nu s-a prea intamplat (daca pornim de la teoria ca nimeni nu este nevinovat, dor indivizi de care nu ne-am ocupat inca). Dar exista posibilitatea justitiei selective si a controlului asupra politicului si asupra privilegiilor nesimtite de care se bucura cei din justitie (pentru ca politicul vrea sa-i cumpere).
Asadar, daca prokurorii sunt slabi si nu pot obtine condamnari in fata judecatorilor cinstiti, de ce mai sunt tinuti in procuratura. Sunt locuri destule ca avocati. Sa vina alti procurori care sunt buni si pot obtine condamnari ale vinovatilor, altfel decat prin santajarea judecatorilor cu dosare. In SUA nu raman mult timp ca procurori aia incapabili. la noi devine tot mai mult o institutie sociala. Prokurorii pot face dosare sabe pentru ca vin sekuristii si repara.

 

.

Orice articol despre L.S. are asociată o fotografie a la Morticia Addams. Oare de ce?

 

cand porti hainele altuia (la propriu si la figurat)

Cand mai are doar cateva saptamani de tras sfori pe Calea Plevnei si da in primire postul, conform legislatiei in vigoare, o figura sinistra (comportament, infatisare si vestimentatie) creaza haos intr-o institutie fundamentala a statului. Cine a propus-o, papusarii din umbra, probabil jubileaza acum, dar imaginea justitiei este terfelita.

 

Anticipate ? OK!!! Doua conditii sunt necesare:

1. Iohannis propune premier Orban. Parlamentul rosu respinge guvernul Orban 1.
2. Iohannis propune premier Orban 2 (sau guvern tehnocrat). Parlamentui rosu respinge guvernul Orban 2 sau tehnocrat.

Credeti ca sobolanii rosii sunt atat de fraieri incat sa-si taie craca parlamentara pe care sunt asezati? Mai au de supt 1 an la mamela nationala.
In consecinta, Veorica trebuie indepartata de la guvernare. Pzdistii sunt de acord sa nu-si reduca nivelul incasarilor generoase, chiar daca o sacrifica pe papusica lui Draknea! Buzunarul lor este mai aproape decat veorica sau draknea!

USR face dovada imaturitatii politice si lipsei de sens civic, pentru propriul comfort! Rezultatul se va vedea la cele doua alegeri care urmeaza. Romanii nu mai sunt legati la ochi!

Celor care indraznesc LAURII; celorlati... oasele.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor