Replici acide in CSM. Lia Savonea, nervoasa ca unii colegi din CSM au postat pe Facebook concluziile Avocatului general al CJUE

Vineri, 25 Septembrie 2020, ora 13:48
17622 citiri
Replici acide in CSM. Lia Savonea, nervoasa ca unii colegi din CSM au postat pe Facebook concluziile Avocatului general al CJUE
Lia Savonea/FOTO/ HeptaPhoto

Ultima sedinta a Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii s-a transformat intr-un schimb acid de replici dupa ce, fosta sefa a institutiei, Lia Savonea a acuzat-o pe judecatoarea Andrea Chis de subminarea independentei justitiei. Asta dupa ce Chis a postat, pe Facebook, o reactie la concluziile avocatului general al CJUE cu privire la o ordonanta de urgenta a Guvernului Dancila, prin care seful Inspectiei Judiciare a fost mentinut in functie dupa expirarea mandatului.

Avocatul general a criticat ordonanta, despre care a spus ca ridica semne de intrebare cu privire la intentiile guvernului de a pune in functie o anumita persoana, iar in postarea sa de pe Facebook, judecatoarea Andrea Chis, membra CSM, a subliniat ca a criticat in trecut aceasta ordonanta.

"Am avertizat (...) ca exista riscul ca ordonanta sa fie declarata neconstitutionala "cu consecinta compromiterii unor anchete disciplinare vizand magistrati sau a altor tipuri de verificari si controale ce tin de competenta Inspectiei Judiciare". (...) Reamintesc ca am facut parte din comisia de concurs pentru aceasta functie, pentru care singurul candidat inscris a fost inspectorul sef numit interimar de executiv. Impreuna cu colegul procuror Florin Deac, am acordat note care ar fi determinat un punctaj sub cel cerut de lege pentru promovarea concursului. Notele noastre au fost anulate nelegal in aprecierea mea de catre ceilalti 3 membri ai comisiei de concurs, doamnele judecator Lia Savonea si Evelina Oprina, precum si domnul Victor Alistar, reprezentant al societatii civile in CSM. Acestia au acordat note maxime domnului inspector Lucian Netejoru", a scris Chis, pe Facebook.

Judecatoarea a sustinut ca Inspectia Judiciara reprezinta o vulnerabilitate pentru independenta magistratilor.

"Inspectia Judiciara constituie in continuare, asa cum am avertizat constant mai multi membri CSM, una din vulnerabilitatile majore la adresa independentei magistratilor. Este nevoie clara de o reformare a acesteia, lucru care presupune in mod necesar o modificare legislativa", a mai scris Chis.

Lia Savonea s-a sesizat imediat

A doua zi, joi, Lia Savonea, una din sustinatoarele modificarilor legislative promovate de guvernarea social-democrata, a lansat critici la adresa judecatoarei Chis.

"Doamna judecator a facut anumite afirmatii care, in opinia mea, se indeparteaza simtitor de la obligatia de rezerva, de prudenta, pe care trebuie sa o avem in calitatea noastra. Cred ca afirmatiile doamnei judecator, prin care isi spune parerea pe chestiuni ce fac obiectul unui litigiu intre Consiliul Superior al Magistraturii si o asociatie sau doua profesionale trebuie sa fie analizata din perspectiva potentialului pe care aceste opinii exprimate de doamna judecator s-ar putea circumscrie in presiuni pe care le exercitam in felul acesta asupra judecatorilor investiti cu solutionarea unor cauze", a afirmat Savonea.

"Si pe mine m-a surprins neplacut iesirea colegei noastre pentru ca noi blamam, sanctionam politicienii atunci cand isi dau cu parerea cu privire la dosare aflate pe rolul instantelor juducatoresti si nu mi se pare potrivit ca fix un membru al Consiliului sa emita judecati de valoare cu privire la aceste cauze. (...) Ca sa spun ca e o vulnerabilitate majora la adresa independentei magistratilor, eu, membru CSM, care ma confrunt cu tot felul de actiuni disciplinare, cereri de aparare a reputatiei, cereri in materie de deontologie profesionala, mi se pare, sa zic asa, nepotrivit, ca sa nu zic mai mult", a spus si Simona Marcu, o apropiata a Liei Savonea.

Andrea Chis a spus ca Inspectia Judiciara trebuie reformata

"Din perspectiva mea, cea mai importanta propozitie este: e nevoie clara de o reformare a Inspectiei, lucru care presupune o modificare legislativa. Inspectia este o vulnerabilitate pentru felul in care e reglementata in lege (...), pentru ca ea e subordonata inspectorului sef in totalitate. (...) Am criticat constant acest lucru", s-a aparat Andrea Chis.

Mai mult decat atat, judecatoarea Chis s-a aratat nemultumita pentru ca a fost intrerupta de Lia Savonea. Intre cele doua a urmat un schimb de replici.

"Nu imi retrag nimic. (...) Eu pot sa inteleg, pentru ca dumneavoastra ati promovat aceste reforme, ati fost de acord cu ele", a spus Chis.

"As vrea sa incetam cu referiri la persoana, nu este cadrul, nu despre asta discutam", a intervenit si Savonea.

"Ba este cadrul", a reactionat Chis.

O alta apropiata a Liei Savonea, judecatoarea Gabriela Baltag, s-a aratat nemultumita ca Andrea Chis nu a reactionat similar si la inceputul anilor 2000, in contextul unor modificari facute atunci.

"Eu nu cred ca dumneavoastra cunoasteti toata activitatea mea din 2002, pentru ca nu am fost chiar din 2002 angajata in asociatii profesionale, dar din momentul in care am fost (...) am spus tot ce am crezut ca nu e in regula cu legile privind sistemul judiciar, in opinia mea", a reactionat Chis.

Baltag: Nu ma simt deloc incremenita!

La randul sau, judecatorul Bogdan Mateescu a ridicat problema numeroaselor lipsuri din sistemul judiciar si a spus ca, in anumite situatii, pentru ca sistemul sa poata raspunde nevoilor cetatenilor, se poate vorbi si despre ordonante de urgenta.

"Sistemul nu poate fi incremenit si nu putem, cred eu, sa folosim rezultatul referendumului, care a fost, intr-adevar, in majoritate contra modificarilor prin ordonanta de urgenta, exprimat votul fiind in anumite circumstante (...). Nu putem sa ramanem incremeniti, sistemul judiciar este un serviciu public si trebuie servit cetateanul in aceasta calitate de un sistem judiciar puternic, iar nu incremenit, nu lovit de lipsa de personal sau cu personal auxiliar insuficient", a spus Mateescu.

Replica Gabrielei Baltag a venit imediat.

"Nu ma simt deloc incremenita, dimpotriva! Fac foarte multe demersuri alaturi de dumneavoastra si nu impartasesc ideea unei ordonante de urgenta, ci a unei proceduri parlamentare accelerate. (...) Trebuie sa respectam vointa poporului si sa nu ne apucam sa incitam sa fie date ordonante de urgenta pe justitie, incalcand, astfel, expresia vointei poporului", a spus judecatoarea Baltag.

La randul sau, Chis a punctat ca trebuie facuta diferenta intre situatiile in care a fost justificata urgenta si cele in care nu s-a intamplat acest lucru.

In cele din urma, dupa discutiile aprinse, Sectia pentru judecatori a trimis cererile formulate de Lia Savonea, cu privire la "posibila afectare a independentei puterii judecatoresti prin afirmatiile doamnei judecator Andrea Chis", la comisiile de specialitate din cadrul CSM.

"Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, dupa suplimentarea ordinii de zi, a hotarat inaintarea la comisiile de specialitate din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, in vederea discutarii, a cererilor formulate de doamna judecator LIA SAVONEA, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, cu privire la posibila afectare a independentei puterii judecatoresti prin afirmatiile doamnei judecator ANDREA ANNAMARIA CHIS, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, postate pe pagina sa de Facebook si preluate de presa, precum si cu privire la analizareaposibilitatii redeschiderii fazei orale a proceduriiin cauza aflatape rolul CJUE. (8 Da, 1 abtinere doamna judecator Andrea-Annamaria Chis)", potrivit ordinii de zi solutionate.

La momentul ordonantei in discutie, conducerea Inspectiei Judiciare era formata din judecatorul Lucian Netejoru (inspector-sef), si procurorul Gheorghe Stan (adjunct). Acesta din urma a ajuns, ulterior, la sefia Sectiei Speciale si, in cele din urma, la Curtea Constitutionala.

Inregistrarea sedintei Sectiei pentru judecatori poate fi urmarita aici.

CSM discută astăzi propunerea de suspendare a judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai
CSM discută astăzi propunerea de suspendare a judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai
Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii discută, miercuri, propunerea Inspecţiei Judiciare de suspendare din funcţie, până la finalizarea...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#CSM, #Lia Savonea, #chis, #Justitie, #CJUE, #inspectia judiciara , #CSM
Comentarii
Poza FrumoasaTara
FrumoasaTara
rank 5
Cu respect pentru sexul feminin, ii rezerv duamnei savonea o placuta