CSM motiveaza avizul negativ pe taxarea pensiilor speciale. Deputat USR: Lia Savonea ar incasa peste 21.000 lei

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 05 August 2019, ora 14:27
15667 citiri
CSM motiveaza avizul negativ pe taxarea pensiilor speciale. Deputat USR: Lia Savonea ar incasa peste 21.000 lei
Foto: Arhiva Ziare.com

Proiectul ordonantei de urgenta privind impozitarea sau taxarea pensiilor de serviciu in cazul magistratilor este profund discrimatoriu si vadit neconstitutional, motiveaza CSM de ce a avizat negativ actul normativ.

Decizia CSM a fost data vineri dupa-amiaza. In replica, deputatul USR, Claudiu Nasui, anunta ca formatiunea sa politica sustine eliminarea pensiilor speciale si ca, in timp ce justitia e la pamant, presedintele CSM este preocupat de pensiile speciale. Reactia parlamentarului, la finalul articolului.

Tot vineri, ministrul Muncii Marius Budai a anuntat ca Guvernul va finaliza, pana luni, schema de impozitare sau taxare a pensiilor de serviciu:

"Este o discutie care a fost asumata de intreg Guvernul. Nu mai exista chestiuni personale".

CSM: Nu mai sunt "pensii speciale"

Potrivit modificarilor propuse prin OUG, pensiile de serviciu ale magistratilor care depasesc 10.000 lei vor suferi taieri. Astfel, ar urma sa se perceapa o taxa de 30% pentru partea cuprinsa intre 7.000 lei si 10.000 lei si 900 lei + 50% pentru partea ce depaseste 10.000 lei.

Aplicarea acestor taxe va conduce la o reducere substantiala, care, fara indoiala, este in masura sa goleasca de continut notiunea de "pensie speciala", motiveaza CSM, conform deciziei publicate pe site-ul institutiei.

Magistratii fac trimitere la deciziile CCR

De ce CSM a avizat negativ OUG privind impozitarea sau taxarea pensiilor de serviciu?

Prevederile din proiectul de ordonanta de guvern prin care se urmareste aplicarea unei taxe pe veniturile din pensii si indemnizatii de varsta ale magistratilor contravin atat Constitutiei Romaniei, cate si normelor internationale, se arata in motivare.

Magistratii fac trimitere la mai multe decizii CCR.

"Proiectul de act normativ incalca jurisprudenta constanta a instantei constitutionale ce a stabilit fara echivoc ca independenta justitiei, ca garantie constitutionala, include securitatea financiara a magistratilor, care presupune si asigurarea unei garantii sociale, cum este pensia de serviciu a magistratilor.

Mai mult, nu exista niciun fel de justificare economica pentru un astfel de demers care ar interveni intr-un moment in care Guvernul sustine ca economia se afla pe un plan ascendent si chiar a luat masuri de majorare a pensiilor contributive, a adoptat masuri de amnistie fiscala si a prevazut beneficiul pensiei speciale si pentru alte categorii profesionale, fapt ce dovedeste existenta unor fonduri suficiente pentru a sustine aceasta obligatie asumata," motiveaza CSM.

Care sunt prioritatile?

Deputatul USR, Claudiu Nasui, considera ca Romania traverseaza una dintre cele mai puternice crize din domeniul ordinii publice, iar atacurile repetate la adresa justitiei incep sa isi arate efectele devastatoare.

"In acest context, insa, avem oameni ridicati la rang de lideri in aceste domenii care nu par sa inteleaga care sunt prioritatile reale.

Un exemplu este presedinta CSM, doamna Lia Savonea, care, in loc sa se sesizeze cu tot ceea ce cazul Caracal a adus la suprafata, da comunicate de presa despre nedreptatea impozitarii pensiilor speciale.

Da, ati citit bine! Aceasta este prioritatea dumneaei", conchide deputatul.

Pensie lunara de 21.000 lei

Claudiu Nasui prezinta veniturile incasate de sefa CSM si faptul ca o posibila OUG ar afecta-o direct.

"In timp ce justitia e la pamant, presedinta CSM este preocupata de pensiile speciale", spune parlamentarul.

In baza veniturilor declarate in 2018, pensia speciala a Liei Savonea ar putea depasi 21.000 de lei/luna, sustine Nasui.

"In declaratia de avere din iunie 2019, doamna Savonea mentioneaza suma de 473.627,89 lei pe an, aferenta drepturilor sale salariale.

Asta inseamna o medie lunara a salariului de 39.469 lei. Conform prevederilor legii 303/2004, estimam o pensie de serviciu cu un procent de (minim) 80%, astfel ajungem la suma de 31.575 lei pe luna - doar pensia speciala (denumita in lege "de serviciu"), careia i se adauga si pensia normala.

Propunerea la care se opune doamna Savonea este cea care prevede ca 900 lei + 50% pentru ceea ce depaseste suma de 10.000 de lei sa fie noul impozit.

Chiar si asa, pensia speciala in acest caz ar sari de 21.000 de lei pe luna," explica deputatul.

Dosarele

Claudiu Nasui face si un inventar al unor decizii date de Lia Savonea, atunci cand lucra la Tribunalul Bucuresti sau Curtea de Apel Bucuresti.

"Intrata in sistem, alaturi de sotul dumneai, pe filiera PSD, cateva din actiunile care au consacrat-o pe doamna Savonea sunt:

- Returnarea averii confiscate sotilor Ceausescu copiilor acestora;

- Gasirea unei exceptii de neconstitutionalitate in cazul Tender care dispunea suspendarea judecatii;

- Amanarea deciziei in cazul retrocedarilor ilegale de pe litoral de nu mai putin de 14 ori;

- Dispunerea eliberarii si cercetarii la domiciliu a unor interlopi cercetati pentru atentatul din Bucuresti din anul 2012," face bilantul deputatul USR.

Citește și:
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea prin care personalul Agenţiei Naţionale de Integritate primeşte spor de până la 25% pentru suprasolicitare...
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Senatoarea neafiliată Diana Șoșoacă a depus în Parlament o propunere legislativă care prevede modificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre...
#CSM pensii speciale, #Gabriel NAsui Lia Savonea, #Savonea pensii speciale , #CSM
Comentarii
R
RASPUTEA
rank 1
cu cat mai bogati,cu atat mai corupti ! bashe nu le-a facut pensiile