Cum a scapat Adina Florea de ancheta disciplinara in cazul protocolului clasificat publicat de Valcov

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 07:21
22545 citiri
Cum a scapat Adina Florea de ancheta disciplinara in cazul protocolului clasificat publicat de Valcov
Foto: Marian Ilie/ Meediafax/ Hepta

Judecatorul Vasile Bicu de la Curtea de Apel Bucuresti a motivat, saptamana trecuta, de ce a respins ca neintemeiata cererea fostului procuror general Augustin Lazar de redeschidere a verificarilor disciplinare in cazul Adinei Florea, candidata la functia de sef al Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie (SIIJ), cunoscuta si ca Sectia Speciala (SS).

Potrivit magistratului, procurorul general al Romaniei si-a pierdut dreptul de titular al actiunii disciplinare, odata cu intrarea in vigoare a Legilor Justitiei, modificate de coalitia PSD si ALDE.

Este vorba de un amendament discret facut de CSM si ALDE la Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii si care a intrat in vigoare la scurt timp dupa ce Augustin Lazar sesizase Inspectia Judiciara.

Cronologia

Practic, pe 27 septembrie 2018, Augustin Lazar sesizase Inspectia Judiciara pentru a face cercetari disciplinare in cazul Adinei Florea, in cazul protocolului semnat in 2016 de Parchetul General cu SRI si publicat pe Facebook de Darius Valcov.

Pe 8 octombrie 2018 au fost publicate in Monitorul Oficial modificarile legislative, iar trei zile mai tarziu, pe 11 octombrie, acestea au intrat in vigoare.

In baza acestei prevederi, Inspectia Judiciara a clasat sesizarea lui Augustin Lazar pe 16 ianuarie. Pe 18 februarie 2019, seful Inspectiei Judiciare, Lucian Netejoru, a confirmat aceasta clasare.

"Avand in vedere ca normele juridice noi, cuprinse in Legea nr. 234/2018 (pentru modificarea si completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii - n.red.), sunt norme de procedura, in virtutea principiului aplicarii imediate a legii noi, sunt de imediata aplicare.

De aceea, de la 11 octombrie 2018, reclamantul (procurorul general al Romaniei - n.red.) nu mai are calitatea de titular al actiunii disciplinare, calitate in care reclamantul a formulat sesizarea adresata paratei (Inspectia Judiciara - n.red.)", motiveaza judecatorul Vasile Bicu.

Decizia poate fi contestata la Inalta Curte. Minuta Curtii de Apel Bucuresti, pe portalul instantelor.

Vasile Bicu candideaza la Inalta Curte

Judecatorul Vasile Bicu este considerat a fi apropiat al sefei CSM, Lia Savonea, care a ocupat anterior functia de presedinte al Curtii de Apel Bucuresti. El candideaza in prezent pentru un post de judecator la Inalta Curte si urmeaza sa sustina interviul in fata Sectiei pentru judecatori din CSM.

Potrivit noilor legi ale Justitiei, numirile la Inalta Curte le face Sectia de judecatori a CSM, condusa de Lia Savonea.

Vasile Bicu este cunoscut in mass-media dupa ce in ianuarie 2019 a suspendat decretul prezidential privind prelungirea cu un an a mandatului generalului Nicolae Ciuca la sefia Statului Major al Armatei. Nicolae Ciuca ocupa in prezent functia de ministru al Apararii.

Citeste ce alte decizii a mai dat Vasile Bicu in articolul-Schimbarea sefului Armatei: Cum a jonglat MApN cu dosarele pentru ca decizia sa fie luata de judecatorul Vasile Bicu

Marturiile acuzatoare

Potrivit cererii de chemare in judecata a lui Augustin Lazar, din declaratiile unui procuror si a doi grefieri de la Parchetul Curtii de Apel Constanta ar rezulta ca Adina Florea a fost cea care a fotocopiat documentul clasificat care a ajuns la Darius Valcov. Aceste declaratii au fost date in cadrul anchetei penale, dupa ce Parchetul General si DIICOT au deschis dosare in 2018.

Iata declaratiile fostilor colegi de serviciu ai Adinei Florea-Cazul protocolului clasificat publicat de Valcov: Trei martori sustin implicarea Adinei Florea, aceasta neaga toate acuzatiile

Dosarele au fost declinate la Sectia de investigare a infractiunilor din Justitie (SIIJ), cunoscuta ca Sectia Speciala, dupa operationalizarea acestei structuri de parchet. Pe 15 mai 2019, procurorii SIIJ au clasat ancheta in cazul Adinei Florea in baza articolului 16, litera a), din Codul de procedura penala, adica "fapta nu exista".

In paralel, procurorul general a sesizat, pe 27 septembrie 2018, Inspectia Judiciara, condusa de Lucian Netejoru. Lazar a cerut sa se faca verificari in cazul Adinei Florea. Potrivit acestuia, in timpul in care Adina Florea activa la Parchetul Curtii de Apel Constanta, a solicitat, "contrar dispozitiilor ce reglementeaza materia documentelor clasificate", o copie a protocolului, "fapt ce intersecteaza sfera ilicitului disciplinar".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Adina Florea Inspectia Judiciara, #Adina Florea Lia Savonea, #vasile Bicu Inalta Curte , #CSM