Cum s-au impartit taberele in cazul votului pentru sefia CSM. Procurorii, acuzati de santaj

Marti, 10 Decembrie 2019, ora 17:21
8241 citiri
Cum s-au impartit taberele in cazul votului pentru sefia CSM. Procurorii, acuzati de santaj
Foto: Administratia Prezidentiala

Alegerea noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost amanata pentru saptamana viitoare, a anuntat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, in timpul sedintei de Guvern.

Decizia de amanare a fost luata pentru a nu se crea un al treilea blocaj in cazul votului pentru numirea judecatoarei Nicoleta Tint, pentru sefia Consiliului. De doua ori la rand, votul pentru Tint a iesit la egalitate: 9 voturi "pentru", 9 "impotriva" si 1 vot nul.

O infrangere pentru tabara fostei sefe CSM, Lia Savonea, care a incercat sa o propulseze in aceasta functie pe Nicoleta Tint.

Votul este secret in aceasta procedura, insa surse judiciare au explicat pentru Ziare.com cum s-au pozitionat membrii CSM in timpul dezbaterii.

Sursele citate au spus ca votul nul i-ar fi apartinut lui Catalin Predoiu.

Cele doua tabere

Cele noua voturi "pentru" ar fi venit de la: Nicoleta Tint, Lia Savonea, Simona Marcu, Gabriela Baltag, Evelina Oprina, Corina Corbu (presedintele Inaltei Curti - n.red.), procurorul Codrut Olaru si membrii societatii civile, Victor Alistar si Romeo Chelaru.

Voturi contra ar fi venit de la: Mariana Ghena, Andrea Chis, Bogdan Mateescu, Mihai Balan, Nicolae Solomon, Cristian Ban, Florin Deac, Tatiana Toader si Bogdan Licu (procuror general interimar- n.red.).

Citeste cum s-a desfasurat sedinta la CSM- CSM a amanat numirea unui nou sef, dupa ce votul a esuat de 2 ori in cazul favoritei Liei Savonea

Trei membri CSM isi exprima nemultumirea

Trei membri ai Consiliului Superior al Magistraturii si-au aratat marti nemultumirea fata de blocajul privind alegerea ca presedinte al CSM a judecatoarei Nicoleta Margareta Tint.

"Un prim motiv este acela ca nu s-au respectat dispozitiile art. 19 alin. (2) din Regulamentul de organizare si functionare al CSM care spune ca, daca, dupa reluarea votului intr-o sedinta de plen se merge in continuare pe paritate, la urmatoarea sedinta a plenului, punctul pe ordinea de zi se resupune votului si s-a refuzat includerea pe ordinea de zi a celui de-al doilea plen, cel convocat pentru 14,30, desi regulamentul dispune in mod clar si imperativ", a explicat, dupa sedinta CSM, Victor Alistar, citat de Agerpres.

Si judecatoarea Evelina Oprina a reactionat, afirmand ca decizia de a nu se respecta regulamentul CSM conduce la infrangerea vointei Sectiei pentru judecatori, care marti dimineata a desemnat ca unic candidat la sefia Consiliului pe Nicoleta Tint.

"Aceasta atitudine si perpetuarea blocajului in care ne aflam astazi nu are drept consecinta decat asigurarea conducerii pe viitor a Consiliului de catre procurorul desemnat ca viitor vicepresedinte al CSM. Conditia de a nu se include pe ordinea de zi de la 14,30 reluarea votului a fost conditionat de colegii procurori, care nu mai doreau sa revina in sala si sa participe la aceasta de-a doua sedinta", a spus Evelina Oprina.

Acelasi lucru l-a sustinut si judecatoarea Gabriela Baltag.

"Imaginati-va ca nu putem sa acceptam un astfel de santaj, care ne este cunoscut, pentru ca de altfel s-a mai intamplat, luni de zile am patit acelasi lucru cand a trebuit sa validam candidatura doamnei procuror Florea la SIIJ, din nou retraiam aceeasi situatie. Cum ati putea crede dumneavoastra ca noi, CSM, cei care trebuie sa asiguram si sa garantam independenta sistemului judiciar, am putea accepta vreodata ca independenta sistemului judiciar si protectia drepturilor si libertatilor cetatenilor (...) sa fie garantate de un procuror. Nu este posibil, un procuror, care stim foarte bine ca nu are independenta deplina, independenta unui judecator. Nu vom putea accepta si din acest considerent", a afirmat Gabriela Baltag.

Baltag a facut referire la anul 2013 cand in fruntea CSM a fost un procuror, ea atentionand ca, daca nu se va rezolva acest blocaj, Consiliul va fi condus, din 6 ianuarie 2020, de vicepresedintele ales - procurorul Tatiana Toader.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Nicoleta Tint CSM, #Nicoleta Tint voturi, #CSM Savonea , #CSM