Judecatorul Bogdan Mateescu ii cere Liei Savonea sa demareze procedura pentru revocarea sefului Inspectiei Judiciare

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 07 Noiembrie 2019, ora 11:28
9851 citiri
Judecatorul Bogdan Mateescu ii cere Liei Savonea sa demareze procedura pentru revocarea sefului Inspectiei Judiciare
Foto: Arhiva Antena3 TV

Magistratul Bogdan Mateescu a solicitat, joi, in sedinta Sectiei pentru judecatori a CSM, condusa de Lia Savonea, suplimentarea ordinii de zi cu desemnarea a trei judecatori din Consilu pentru a face parte din comisia care urmeaza sa analizeze activitatea sefului Inspectiei Judiciare, Lucian Netejoru.

Lucian Netejoru este considerat unul dintre apropiatii sefei CSM, Lia Savonea, cea care l-a sustinut in obtinerea acestei functii.

Solicitarea lui Bogdan Mateescu vine in contextul in care 7 membri CSM i-au solicitat public lui Netejoru, dupa publicarea raportului MCV, sa demisioneze din functie. Printre cei care i-au solicitat demisia se numara si Bogdan Mateescu.

Saptamana trecuta, Bogdan Mateescu a anuntat public ca o sa solicite in CSM revocarea din functie a lui Netejoru.

Care este procedura de revocare

Potrivit Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, "inspectorul-sef poate fi revocat din functie de catre plenul Consiliului Superior al Magistraturii, in cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a atributiilor manageriale".

Revocarea se dispune pe baza unui raportului de audit, realizat de o comisie formata din 3 judecatori si un procuror.

"Propun sa-i desemnam pe cei trei membri ai comisiei. Acestia nu pot fi judecatorii care au participat la procedura de numire in functie a sefului Inspectiei Judiciare," explica Mateescu.

Cei trei membri ai Sectiei pentru judecatori care au participat la interviul lui Netejoru sunt: Lia Savonea, Evelina Oprina si Andrea Chis.

Iata cum a decurs desemnarea sefului IJ - Eforturi disperate in CSM pentru ca Netejoru sa ramana sef la Inspectia Judiciara: Detalii de culise si manevre de neimaginat

Solicitarea lui Mateescu

Bogdan Mateescu a mai cerut suplimentarea ordinii de zi si cu situatia de la Sectia Penala de la Inalta Curte, dupa ce mass-media a scris ca s-au dat mai multe decizii contradictorii.

Sectia pentru judecatori din cadrul CSM a suspendat sedinta mai multe minute. Dupa reluare, Lia Savonea a explicat ca in aceasta dupa-masa se va evalua posibilitatea intalnirii Sectiei in vederea constituirii unei comisii.

Solicitarea de revocare vine in contextul in care activitatea IJ a fost criticata dur in cel mai recent raport MCV, dar si al datelor statistice din ultimii 3 ani, care releva un bilant dezastruos al actiunilor disciplinare promovate de IJ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#revocare Lucian netejoru, #demitere Lucian Netejoru, #Mateescu Netejoru, #Netejoru Savonea , #CSM