Judecatorul Bogdan Mateescu ii cere Liei Savonea sa demareze procedura pentru revocarea sefului Inspectiei Judiciare

Joi, 07 Noiembrie 2019, ora 11:28
9100 citiri
Judecatorul Bogdan Mateescu ii cere Liei Savonea sa demareze procedura pentru revocarea sefului Inspectiei Judiciare

Magistratul Bogdan Mateescu a solicitat, joi, in sedinta Sectiei pentru judecatori a CSM, condusa de Lia Savonea, suplimentarea ordinii de zi cu desemnarea a trei judecatori din Consilu pentru a face parte din comisia care urmeaza sa analizeze activitatea sefului Inspectiei Judiciare, Lucian Netejoru.

Lucian Netejoru este considerat unul dintre apropiatii sefei CSM, Lia Savonea, cea care l-a sustinut in obtinerea acestei functii.

Solicitarea lui Bogdan Mateescu vine in contextul in care 7 membri CSM i-au solicitat public lui Netejoru, dupa publicarea raportului MCV, sa demisioneze din functie. Printre cei care i-au solicitat demisia se numara si Bogdan Mateescu.

Saptamana trecuta, Bogdan Mateescu a anuntat public ca o sa solicite in CSM revocarea din functie a lui Netejoru.

Care este procedura de revocare

Potrivit Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, "inspectorul-sef poate fi revocat din functie de catre plenul Consiliului Superior al Magistraturii, in cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a atributiilor manageriale".

Revocarea se dispune pe baza unui raportului de audit, realizat de o comisie formata din 3 judecatori si un procuror.

"Propun sa-i desemnam pe cei trei membri ai comisiei. Acestia nu pot fi judecatorii care au participat la procedura de numire in functie a sefului Inspectiei Judiciare," explica Mateescu.

Cei trei membri ai Sectiei pentru judecatori care au participat la interviul lui Netejoru sunt: Lia Savonea, Evelina Oprina si Andrea Chis.

Iata cum a decurs desemnarea sefului IJ - Eforturi disperate in CSM pentru ca Netejoru sa ramana sef la Inspectia Judiciara: Detalii de culise si manevre de neimaginat

Solicitarea lui Mateescu

Bogdan Mateescu a mai cerut suplimentarea ordinii de zi si cu situatia de la Sectia Penala de la Inalta Curte, dupa ce mass-media a scris ca s-au dat mai multe decizii contradictorii.

Sectia pentru judecatori din cadrul CSM a suspendat sedinta mai multe minute. Dupa reluare, Lia Savonea a explicat ca in aceasta dupa-masa se va evalua posibilitatea intalnirii Sectiei in vederea constituirii unei comisii.

Solicitarea de revocare vine in contextul in care activitatea IJ a fost criticata dur in cel mai recent raport MCV, dar si al datelor statistice din ultimii 3 ani, care releva un bilant dezastruos al actiunilor disciplinare promovate de IJ.

Citeste si:
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă, marţi seară, că este nemulţumit de modul în care se comună în coaliţie, aşteptând mai mult fair-play din partea partenerilor. Cîţu susţine...
Comentarii
MacGigi
rank 5
Incepeti cu Sapunika si apoi va ocupati si de restul pzdistilor
eu-ca
rank 5
Asta are dosare, a la portocala. Nu ne inteteseaza.