CSM amana pentru a sasea oara numirea Adinei Florea in fruntea SS. Lia Savonea vrea sa schimbe urgent legea CSM

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 08 Octombrie 2019, ora 16:56
24882 citiri
CSM amana pentru a sasea oara numirea Adinei Florea in fruntea SS. Lia Savonea vrea sa schimbe urgent legea CSM
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Sefa CSM, Lia Savonea, solicita in regim de urgenta amendarea Legii 317/2004 privind CSM, prin care sa fie modificat cvorumul necesar pentru sedinta plenului. Plenul CSM a decis marti dupa masa amanarea sedintei CSM, deoarece nu au realizat marti cvorumul.

Dupa o ora de discutii in contradictoriu, sedinta a fost amanata initial timp de o ora. Membrii CSM care erau prezenti la sedinta au zis ca sunt de acord sa se duca la sediul Parchetului General, unde se afla patru dintre membri, care au intalniri cu sefii marilor parchete.

La ora 12:10, dupa reluarea sedintei, Lia Savonea a declarat ca Bogdan Licu nu i-a raspuns la telefon, dar ca a transmis la CSM, pe fax, programul intalnirilor de la Parchetul General, care dureaza pana la ora 16:00.

Asa ca sedinta a fost amanata pentru ora 16:30. "Timp suficient pentru ca procurorii sa ajunga de la Parchetul General, sa particpe la sedinta", a explicat Savonea.

Pe de alta parte, procurorii din CSM sustin ca au primit invitatia pentru a participa la evenimentul de marti de la Parchetul General, inainte ca Lia Savonea sa anunte ordinea de zi. Ei sustin ca au ales sa participe la aceste intalniri, si sa nu-si modifice agenda, deoarece nu au fost prima oara pusi in situatia de a-si reorganiza activitatea, din cauza convocarii imprevizibile a sedintelor Plenului CSM.

Asadar, se pare ca nici la 16:30 nu va fi vreo sedinta, de vreme ce de la Consiliu presa a fost anuntata ca la ora 17:00 Lia Savonea va sustine o conferinta de presa.

"Nici la aceasta a treia incercare nu s-a putut realiza cvorumul", a declarat Lia Savonea.

Sefa CSM a cerut in regim de urgenta amendarea Legii 317/2004 privind CSM, astfel incat sedintele de Plen sa se poata desfasura legal cu numai doua treimi din totalul membrilor, daca sunt membri permanenti care lipsesc de la sedinta fara aprobarea ei.

Mai mult, cei care au lipsit fara aprobare si au impiedicat astfel desfasurarea sedintei isi vor pierde mandatul, conform propunerii prezentate de sefa CSM.

De asemenea, Savonea a anuntat la finalul zilei ca va sesiza CCR privind un conflict juridic cu ministrul Justitiei, Ana Birchall.

Sedinta importanta

La sedinta de astazi, cand trebuia sa se discute numirea Adinei Florea la sefia SS, au fost prezenti 13 membri CSM, iar plenul se poate desfasura in prezenta a minimum 15 din cei 19 membri.

"Vi s-a prezentat vreun motiv pentru cei care nu au venit la sedinta. De ce lipsesc?", l-a intrebat nervoasa Savonea pe secretarul general al CSM. Acesta a ridicat din umeri.

Savonea precizeaza ca a citit in presa ca mai multi procurori s-au dus la o intalnire cu sefii marilor parchete, eveniment organizat de procurorul general interimar, Bogdan Licu.

Detalii despre aceasta intalnire - Savonea nu prea are sanse de cvorum: 5 membri CSM nu pot participa la validarea Adinei Florea la sefia SS

"Trebuie sa reamintesc faptul ca la patru sedinte, legal convocate, s-a refuzat prezenta de catre anumiti membri, in principal procurori. Noi nu avem parghii pentru respectarea legii.

Va propun sa solicitam ca in regim de urgenta sa fie adoptate masuri legislative pentru a se remedia aceasta problema. Printr-o procedura legislativa, parlamentara, nu stiu", a reactionat Savonea.

Potrivit acesteia, este necesara modificarea prevederii legale privind cvorumul necesar pentru organizarea plenului CSM.

"Suntem in fata unei actiuni de coordonare"

Savonea a reactionat si la ultimele demersuri facute de ministrul Ana Birchall si l-a criticat dur pe procurorul general interimar al Romaniei, Bogdan Licu, care a organizat marti intalnirea de la Parchetul General, "peste activitatea plenului".

"Am vazut semnalele ministrului Justitiei. Nu pot sa nu observ aceasta stranie coincidenta. Ministrul Justitiei pleaca si procurorul general suprapune aceasta activitate cu procurorii Cristian Ban, Tatiana Toader si procurorul Deac. Suntem in fata unei actiuni de coordonare.

Procurorii Ban, Deac si Toader nu au adus la cunostinta nicio situatie de absenta sau imposibilitatea de prezentare. Suntem in fata unei actiuni coordonate de blocare a activitatii CSM", insista Savonea.

"Trebuie sa fie impiedicati membrii Consiliului sa-si faca propria lege. Mai propun ca membrii CSM, in aceste cazuri, sa-si piarda de drept mandatul", spune Savonea.

Gabriela Baltag a solicitat ca sedinta de marti a plenului sa fie amanata din ora in ora, pana vin toti membrii CSM.

In acelasi timp, Savonea a solicitat sa-l contacteze pe Licu: "Sa vorbim cu Licu. Este indispensabila prezenta celor trei procurori la acest eveniment?". Sefa CSM a aratat ca daca este nevoie o sa tina sedinta CSM la sediul Parchetului General, doar sa se faca cvorumul.

Vor sa tina sedinta la Parchetul General

Gabriela Baltag a propus ca toti membrii CSM sa mearga la Parchetul General, unde sunt patru dintre membrii CSM, pentru a desfasura acolo sedinta.

"Acei membri CSM primesc o indemnizatie consistenta si diurne, in limitele legii fiecare. Deci va fac aceasta propunere, daca sunteti de acord, invitam si presa, sa mergem pana la Parchetul General si sa facem sedinta acolo. Am mai facut la INM, au mai fost si alte locuri, la Iasi, unde Consiliul si-a desfasurat sedinta de plen.

Si desigur sa aveti in vedere, in situatia in care nu agreati o astfel de propunere, sa amanati in cursul zilei de astazi, din ora in ora, sedinta de plen. Poate totusi constiinta colegilor nostri se desteapta si vor veni sa-si indeplineasca atributiile de serviciu. Din cate stim noi, ei sunt in prezent, functioneaza in CSM, nu in Parchetul General", declara Baltag.

Judecatorul Margareta Tant arata ca aceasta situatie, lipsa cvorumului CSM, a inceput de cand au aparut pe ordinea de zi temele privind validarea concursurilor de la Sectia Speciala: "Sunt de acord sa reluam sedinta de astazi la orice ora, oriunde doriti. Trebie sa facem institutia aceasta sa functioneze".

Judecatorul Evelina Oprina: "Sunt dispusa sa stau astazi pana la ora 24:00, ne putem duce si in alta parte sa facem sedinta. Ne putem duce acolo sa facem sedinta (la Parchetul General - n.red.)".

Simona Marcu: "Lipsa colegilor de astazi mi se pare necolegiala. Si eu sunt de acord sa amanam sedinta din ora in ora. Sunt de acord sa mergem si sa derulam aceasta sedinta intr-o alta locatie".

Savonea cere contactarea lui Licu

Lia Savonea a solicitat aparatului tehnic al CSM sa ia legatura cu procurorul general interimar al Romaniei, Bogdan Licu.

Victor Alistar (ironic - n.red.): Sa ne zica (sic!) cand au pauza de pranz, poate ne strecoara si pe noi.

Lia Savonea (nemultumita - n. red.): Dl. procuror general a suprapus o activitate peste o sedinta a plenului CSM.

Lia Savonea: Sedinta se amana o ora.

Licu nu i-a raspuns la telefon

A doua tentativa de intrunire a cvorumului a fost esuata, a declarat Lia Savonea, dupa reluarea sedintei CSM.

"L-am sunat pe dl. procuror general, nu mi-a raspuns. El a inteles sa transmita secretarului general o adresa din care rezulta programul intalnirilor de astazi din Parchetul General. Aceste activitati se deruleaza pana la orele 16:00.

Vreau doar sa mentionez faptul ca si procurorul general a fost invitat pe 4 octombrie la sedinta de plen, nicio clipa nu a anuntat CSM ca avea aceasta activitate programata. Propun sa amanam sedinta de plen pentru orele 16:30, timp suficient pentru ca procurorii sa ajunga de la Parchetul General, sa particpe la sedinta", declara Savonea.

Licu i-a trimis un fax

Intr-o precizare transmisa presei, CSM arata ca procurorul general al Romaniei, Bogdan Licu, nu a raspuns la telefonul initiat de sefa CSM, Lia Savonea, si a "comunicat printr-o adresa, transmisa prin fax la ora 11:42, programul intalnirii de astazi ce au loc la sediul Parchetului General, care se vor desfasura pana la ora 16:00".

Astfel, sedinta Plenului CSM a fost amanata astazi, pentru ora 16:30.

Procurorii contesta declaratiile Liei Savonea

Potrivit unui comunicat de presa remis Ziare.com, membrii Sectiei pentru procurori din CSM si-au exprimat dezacordul fata de "acuzatiile neprobate si nefondate" facute de sefa CSM, Lia Savonea.

"Sectia pentru procurori a primit in 3 octombrie 2019 invitatia de a participa la evenimentul convocat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie la 2 octombrie 2019, trei membri confirmand prezenta in dimineata de 4 octombrie 2019, un al patrulea membru al Sectiei fiind in concediu aprobat din luna septembrie 2019 de catre Presedintele CSM.

Facem precizarea ca Plenul a fost convocat in dupa-amiaza zilei de 4 octombrie 2019, neexistand o consultare prealabila si nicio informare cu privire la o data a Plenului, asa cum sustine Presedintele CSM", arata sursa citata.

Membrii care au confirmat participarea la intrunirea organizata de Procurorul General au inteles sa nu isi modifice agenda stabilita pentru 8 octombrie 2019, nefiind prima oara pusi in situatia de a-si reorganiza activitatea, din cauza convocarii imprevizibile a sedintelor Plenului CSM.

"Sectia pentru procurori isi manifesta disponibilitatea unui dialog real cu privire la calendarul activitatilor Consiliului Superior al Magistraturii", concluzioneaza comunicatul.

Amanare

Plenul CSM a constatat la ora 16.30 ca nu s0a realizat cvorumul si a amanat sedinta. Mai multi membri CSM au tinut sa faca declaratii.

Lia Savonea: Nici la aceasta a treia incercare nu s-a putut realiza cvorumul.

Gabriela Baltag: Boicotul de astazi dovedeste ca colegii din Sectia de procurori, cu exceptia lui Codrut Olaru, nu doresc sa dezbata temele importante care erau pe ordinea de zi... Doamna Chis a spus ieri o informatie, nu stiu de unde a avut-o, ca CJUE desfiinteaza SIIJ-ul. Nu stiu de unde a aflat aceasta informatie, poate de la intalnirile de taina de la Ministerul Justitiei. Avem foarte multe lucruri de discutat, de asemenea situatia cu raportul GRECO. Ne-au fost imputate multe de doamna Birchall, de curand revocata din functie, revocare confimata de CCR. Suntem la a treia intrunire de astazi.

Victor Alistar: Situatia este greu de imaginat la nivelul unei institutii cum este CSM....Se evita discutarea unor teme, este ca si cum judecatori refuza sa intre in sala de judecata deoarece au opinii divergente...Blocarea cu bune intentii a unei autoritati publice din punctul meu de vedere incalca Codul deontologic al magistratului. Nu este o conduita acceptabila.

Lia Savonea: O sa vedem zilele urmatoare cum sa remediem gravele disfunctionalitati ale activitatii institutiei. O sa discutam cand o sa fie data urmatoarei sedinte.

Eveniment Quarterly Report

Primar filmat când jignește o persoană seropozitivă: "Mie mi-e frică să stau lângă un om de genul ăsta! Nu vă apropiați!" VIDEO
Primar filmat când jignește o persoană seropozitivă: "Mie mi-e frică să stau lângă un om de genul ăsta! Nu vă apropiați!" VIDEO
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) va analiza comportamentul primarului din judeţul Bacău filmat când îi spunea unei persoane seropozitive: ”Aveţi o boală...
Cum va rezolva România problema exportului de cereale din Ucraina. Întâlnire între șefii de Guvern la Kiev
Cum va rezolva România problema exportului de cereale din Ucraina. Întâlnire între șefii de Guvern la Kiev
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat, vineri la Buzău, că partea ucraineană s-a ţinut de cuvânt cu privire la exportul cerealelor din Ucraina. Ciolacu a anunţat o deplasare la Kiev, unde...
#Lia Savonea modifcarea legii, #Lia Savonea CSM, #Lia Savonea Adina Florea , #CSM