Sefa CSM a explicat ce contine proiectul de modificare a OUG 7 si cum s-a desfasurat intalnirea cu premierul Dancila

Vineri, 01 Martie 2019, ora 17:26
9696 citiri
Sefa CSM a explicat ce contine proiectul de modificare a OUG 7 si cum s-a desfasurat intalnirea cu premierul Dancila

Proiectul de modificare a OUG 7 a fost trimis de Ministerul Justitiei catre CSM. Acesta contine mai multe modificari decat cele anuntate initial de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, vineri, presedintele CSM, Lia Savonea, intr-o conferinta de presa.

Savonea a aratat ca CSM a primit vineri proiectul de modificare a OUG 7, iar acesta "aduce clarificari substantiale pe zonele care au generat stare de ingrijorare si conflict". Unele articole sunt abrogate, altele sunt reformulate, a spus sefa SMS.

Modificarile anuntate de sefa CSM:

- Se propune revenirea la forma anterioara a articolului 54, procurorii de rang inalt vor fi numiti numai din randul procurorilor si cu avizul Sectiei de procurori din CSM, nu al Plenului CSM.

- Se propune abrogarea articolului 57, care interzicea delegarea in functii de varf de la nivelul parchetelor.

- Se elimina ca posibilitate de excludere din magistratura a procurorilor si judecatorilor pe motiv de neindeplinire a conditiei bunei reputatii.

- Se revine la forma anterioara a textelor care vizeaza drepturile salariale ale specialistilor IT.

- Se abroga un text tranzitoriu in privinta delegarilor in functii de conducere la nivelul parchetelor.

Acest proiect a fost transmis instantelor si parchetelor sa-si spuna punctele de vedere si un aviz din partea CSM va fi dat saptamana viitoare, a anuntat sefa CSM.

CSM nu a propus OUG 7, am cerut abrogarea

In conditiile in care mai multi oficiali ai PSD-ALDE au sustinut, dupa izbucnirea scandalului OUG 7, ca schimbarile aduse au fost la initiativa CSM, Lia Savonea a explicat cum s-au intamplat, de fapt, lucrurile.

Savonea a spus ca propunerile CSM vizau doar doua aspecte: admiterea in magistratura si concursul de promovare in functie de executie si la ICCJ.

"OUG adoptata a cuprins si alte modificari decat cele solicitate de catre CSM, modificari care apoi au generat o serie de ingrijorari in randul magistratilor", explica sefa CSM.

De asemenea, Savonea a explicat si cum a decurs intalnirea cu premierul Viorica Dancila, de la Guvern, unde a reprezentat CSM-ul.

"Am cerut sa fie abrogata OUG in ceea ce priveste textele care nu proveneau de la CSM. In cadrul intalnirii, am mai insistat asupra nevoii acordarii unui termen rezonabil, care sa tina seama atata de caracterul urgent al actului, dar si de asigurarea posibilitati reale de a emite un aviz atunci cand se solicita asemenea avize pentru proiecte de acte normative.

Reprezentantii Guvernului si-au manifestat disponibilitatea de a respecta pe viitor astfel de cerinte", sustine Savonea.

"Acest proiect de modificare a OUG 7 aduce niste clarificari substantiale, exact pe zonele care au generat o stare de ingrijorare si de conflict", a mai spus Lia Savonea.

Solicitarea de revocare

Jurnalistii au intrebat-o pe Lia Savonea si de demersul magistratilor de la Curtea de Apel Brasov, care au demarat procedura de revocare a sa din CSM.

"Respect opiniile colegilor mei. Sunt in masura sa raspund la orice imi cer, la orice imputare mi-ar face, in orice moment. Si nu le comentez. Astept sa-si finalizeze demersul si apoi vom urma procedurile prevazute de lege", declara Savonea.

Presedintele CSM sustine ca ea a respectat, in cazul OUG 7/2019, mandatul dat de Plenul CSM si dispozitiile legale in discutiile de la Guvern, cat si in procedurile interne cand a sesizat Guvernul Romaniei.

Sute de judecatori si procurori si-au exprimat nemultumirile, vineri, intr-unul dintre cele mai mari proteste ale magistratilor din Romania.

In acelasi timp, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a promis ca va abroga doar o mica parte din articolele controversatei ordonante 7/2019, un proiect in acest sens urmeaza sa fie prezentat premierului Viorica Dancila chiar azi.

Citeste si:
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Senatul a adoptat luni, 23 mai, un proiect de lege prin care partidele sunt nevoite să pună pe listele de la parlamentare cel puțin o treime de candidați femei. Inițiativa a împărțit însă...
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Persoanele care în trecut au suferit condamnări penale definitive ar putea avea interdicție în a mai candida la alegerile parlamentare decât dacă nu a intervenit o reabilitare, amnistie sau...