Ziare.com

Netejoru scapa de revocare? Discutiile din CSM despre situatia dezastruoasa de la IJ au fost amanate pana in martie 2020

de Ionel Stoica
Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 15:52

   

Netejoru scapa de revocare? Discutiile din CSM despre situatia dezastruoasa de la IJ au fost amanate pana in martie 2020
Seful Inspectiei Judiciare, Lucian Netejoru, trebuie sa realizeze o evaluare asupra situatiei actiunilor disciplinare respinse sau anulate si asupra strategiei de comunicare a Inspectiei Judiciare, pana la data de 1 martie 2020.

Decizia a fost luata de membrii Comisiei nr.1 - Legislatie si cooperare interinstitutionala din CSM, dupa o discutie la care a participat si Lucian Netejoru, potrivit minutei sedintei din 13 noiembrie.

De asemenea, CSM va face o analiza similara cu privire la actiunile disciplinare respinse sau anulate. Potrivit sursei citate, pe 1 martie 2020 ar trebui discutate cele doua analize, dar si rapoartele de audit ale Inspectiei Judiciare pentru anii 2016 si 2018.


Sursa: CSM


I se solicita demisia

Discutiile au avut loc in contextul in care 7 membri CSM ii solicita judecatorului Lucian Netejoru sa-si dea demisia din functia de sef al Inspectiei Judiciare.

"In ultimul raport MCV sunt retinute aspecte extrem de grave in privinta Inspectiei Judiciare, ceea ce, o data in plus, ne obliga sa va solicitam public asumarea responsabilitatii, prin prezentarea demisiei din calitatea dumneavoastra de conducator al unei institutii cu rol esential in sistemul judiciar," se arata in cererea de demisie.

Cererea de revocare

In plus, membrul CSM, Bogdan Mateescu, a solicitat sa se puna in discutie o cerere de revocare a lui Lucian Netejoru de la sefia IJ.

Din 1 septembrie 2015, la conducerea IJ este judecatorul Lucian Netejoru, apropiat de gruparea sefei CSM, Lia Savonea. Pentru o perioada de cateva luni, Netejoru a condus IJ in baza unei OUG promovate de Tudorel Toader.

Cererea de revocare nu a mai ajuns insa pe ordinea de zi a plenului CSM.

Plenul CSM nu s-a mai intrunit de aproape o una, din 22 octombrie. Mandatul Liei Savonea se incheie la sfarsitul acestui an.

Citeste si: Judecatorul Bogdan Mateescu ii cere Liei Savonea sa demareze procedura pentru revocarea sefului Inspectiei Judiciare

Statistica ingrijoratoare

In plus, mass-media a dezvaluit o statistica ingrijoratoare in ce priveste actiunile disciplinare deschise de Inspectia Judiciara impotriva magistratilor care au fost respinse sau anulate in ultimii 3 ani.

Cele mai grave date sunt in anul 2018, in cazul Sectiei pentru procurori.

In 2018, IJ a exercitat 16 actiuni disciplinare si o solicitare de suspendare din functie. 8 actiuni au fost solutionate definitiv: 6 "achitari" - 5 respinse ca neintemeiate si 1 anulata. Asta inseamna un procent de 75% de achitari.

Citeste si: Bilant dezastruos pentru Inspectia Judiciara in epoca Netejoru: A pierdut 75% din actiunile deschise in 2018 impotriva procurorilor
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2004 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor