Puterea Liei Savonea, in declin! Mai multi judecatori apropiati sefei CSM au fost respinsi la promovarea la Inalta Curte

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 13 Decembrie 2019, ora 15:14
13173 citiri
Puterea Liei Savonea, in declin! Mai multi judecatori apropiati sefei CSM au fost respinsi la promovarea la Inalta Curte
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Mai multi judecatori cu grad de curte de apel, considerati apropiati ai sefei CSM, Lia Savonea, au fost respinsi in ultimile doua zile la interviul pentru promovarea la Inalta Curte de catre Sectia pentru judecatori a CSM.

Este o noua infrangere majora pentru Lia Savonea, a carei influenta in CSM este in declin in ultima perioada. Asta dupa ce, la inceputul acestei saptamani, Lia Savonea nu a reusit sa o impuna pe Nicoleta Tint in fruntea CSM, iar Adina Florea, pe care a sustinut-o la sefia Sectiei Speciale, a fost nevoia sa faca pasul inapoi si s-a retras din procedura de numire.

Surse din magistratura au explicat pentru Ziare.com ca o parte dintre membrii CSM care au fost alaturi de Savonea incearca sa schimbe tabara si sa realizeze o noua majoritate in jurul sefei Inaltei Curti, Corina Corbu - membru de drept in CSM.

Nume celebre pe lista celor respinsi

Cele mai cunoscute nume de magistrati care au fost respinsi, apropiati de Lia Savonea, sunt Alina Ghica - vicepresedinte la Curtea de Apel Bucuresti, Victor Hortolomei, Vasile Bicu, Erica Nistor - presedintele Curtii de Apel Timisoara si Marius Cristian Epure - vicepresedintele Curtii de Ape Constanta.

Gasiti lista cu judecatorii admisi si respinsi la concursul de promovare la Inalta Curte la finalul articolului.

Alina Ghica - fosta sefa a CSM, in prezent vicepresedinte la Curtea de Apel Bucuresti, fieful Lie Savonea, a candidat la un post de judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal de la Inalta Curte.

Judecatorul a dat anul acesta o decizie mediatizata cu impact asupra activitatii Inaltei Curti. Aina Ghica a anulat o decizie a Colegiului de Conducere a ICCJ si a suspendat activitatea completurilor de 5 judecatori, intr-un proces deschis de Liviu Dragnea.

Dosare mediatizate

Vasile Bicu este judecator la Sectia de contencios administrativ de la Curtea de Apel Bucuresti. Magistratul a dat mai multe decizii mediatizate in ultimul an in dosare cu impact.

Vasile Bicu trebuia sa solutioneze dosarul in care Dragnea contesta decizia Colegiului de Conducere al Inaltei Curti, dar si-a depus cerere de concediu inaintea procesului, iar in locul lui a intrat in sala de judecata Alina Ghica.

Este vorba despre un complet celebru - EXCLUSIV Misterul completului 17 in ziua norocoasa a lui Liviu Dragnea

Recent el a respins ca neintemeiata cererea fostului procuror general Augustin Lazar de redeschidere a verificarilor disciplinare in cazul procurorului Adina Florea.

In ianuarie 2019, a suspendat decretul prezidential privind prelungirea cu un an a mandatului generalului Nicolae Ciuca la sefia Statului Major al Armatei. Nicolae Ciuca ocupa in prezent functia de ministru al Apararii.

Citeste ce alte decizii a mai dat Vasile Bicu in articolul - Schimbarea sefului Armatei: Cum a jonglat MApN cu dosarele pentru ca decizia sa fie luata de judecatorul Vasile Bicu

Decizii discrete cu efect asupra Justitiei

Victor Hortolomei a dat mai multe decizii discrete, dar cu impact asupra sistemului judiciar.

In primul rand, a suspendat Regulamentul Inspectiei Judiciare si a blocat numirea unor noi sefi ai institutiei. Decizia care in esenta era favorabila sefului Lucian Netejoru, care a ramas in functie, dupa ce Tudorel Toader a dat o ordonanta de urgenta in acest sens.

Magistratul a anulat si hotararea CSM prin care Consiliul a incetat detasarea procurorului Oana Schmidt Haineala in functia de secretar de stat in Ministerul Justitiei (in mandatul lui Florin Iordache) cu obligarea CSM la plata unor daune morale.

Tot judecatorul Victor Hortolomei a anulat si Hotararea CSM de anul trecut prin care s-a modificat acelasi regulament, in sensul ca inspectorii judiciari sefi sa fie desemnati direct de plen.

Mai multe informatii in articolul - Ungherele intunecate ale diviziei speciale de teroare a lui Tudorel Toader

Cine a promovat

Pe de alta parte, la Inalta Curte au promovat magistrati care au sustinut demersurile Liei Savonea, cum ar fi Elena Barbu, presedintele Curtii de Apel Brasov, sau vicepresedintele Curtii de Apel Constanta, Cristina Eleni Marcu. Ambii judecatori au fost promovati la Sectia Penala.

Vicepresedintele Curtii de Apel Alba Iulia, Emil Adrian Hancas, este considerat a fi apropiat de familia judecatorilor Alexandra si Andrei Rus, de la Inalta Curte. Alexandra Rus a ocupat anterior promovarii la Inalta Curte functia de presedinte la Curtea de Apel Alba Iulia.

Sotii Rus au fost cununati de doua perechi de nasi, potrivit unui obicei din Ardeal: de catre familia sefei Curtii de Apel Timisoara, Erica Nistor, si de catre familia vicepresedintelui Curtii de Apel Bucuresti, Alina Ghica. Dupa cum am aratat, "nasii" Nistor si Ghica nu au promovat la Inalta Curte.

Bucuria promovarii

Un alt candidat care promoveaza la Inalta Curte este Ana Roxana Tudose, sotia fostuui sef al Parchetului Curtii de Apel Ploiesti - Liviu Tudose, implicat in dosarul lui Sebastian Ghita. Liviu Tudose a fost arestat in cazul lui Sebastian Ghita, judecat si achitat in faza de fond. Decizia de achitare a ramas definitiva dupa ce Sectia Speciala nu a formulat apel.

Imediat ce a aflat ca a promovat la Inalta Curte, Ana Roxana Tudose a postat un mesaj pe Facebook: "Am promovat examenul la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Va multumesc, oamenilor dragi! stiti voi cui si stiti de ce❤"

Sursa: Facebook/ Ana Roxana Tudose

12 posturi scoase la concurs

Judecatorii au candidat pentru 12 posturi la Inata Curte: 1 post la Sectia Civila, 4 la Sectia Penala si 7 posturi la Sectia de contencos administrativ. Toti cei trei candidati pentru Sectia Civila au fost respinsi.

Acest concurs urmeaza sa fie validat de Sectia pentru judecatori din cadrul CSM.

Sursa: CSM

Sursa: CSM

Citește și:
Momentul în care i s-a tăiat microfonul lui Traian Băsescu, în timp ce se dezlănțuise în Parlamentul European. „Păstrați ordinea” VIDEO
Momentul în care i s-a tăiat microfonul lui Traian Băsescu, în timp ce se dezlănțuise în Parlamentul European. „Păstrați ordinea” VIDEO
Fostul președinte Traian Băsescu, în prezent europarlamentar, a avut un discurs miercuri, 5 octombrie, în Parlamentul European, în care a vorbit despre foști lideri europeni care ”s-au pus...
Noi beneficii pentru parlamentari: Au votat o excepție pentru a putea face angajări la stat, cu toate că ele sunt suspendate
Noi beneficii pentru parlamentari: Au votat o excepție pentru a putea face angajări la stat, cu toate că ele sunt suspendate
Parlamentarii au introdus în ordonanța de urgență votată ieri în Camera Deputaților ce prevede suspendarea ocupării funcțiilor publice până la sfârșitul lui 2022, un amendament care...
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
"Puterea Liei Savonea, in declin!"
Poza Gigi Contra
Gigi Contra
rank 1
Wow! La Inalta Curte sunt toti frati, cumnati si nasi!