Sefa CSM cere Guvernului sa spuna public daca intentioneaza sau nu sa desfiinteze SSIJ

Luni, 24 Iunie 2019, ora 18:03
6358 citiri
Sefa CSM cere Guvernului sa spuna public daca intentioneaza sau nu sa desfiinteze SSIJ
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele CSM, Lia Savonea, a trimis o scrisoare publica, luni, premierului Viorica Dancila si ministrului Justitiei, Ana Birchall, in care le cere celor doua membre ale Executivului sa spuna daca guvernul intentioneaza sa adopte un act normativ prin care sa desfiinteze sectia speciala care investigheaza infractiunile din Justitie.

Intr-un comunicat postat pe site-ul CSM se precizeaza ca "demersul urmareste buna functionare a institutiilor din cadrul autoritatii judecatoresti in raport de care Plenul Consiliului are atributii concrete".

In plus, in comunicat se mai face referire la amanarea repetata a sedintelor plenului CSM in care trebuia, printre altele, sa se voteze numirea Adinei Florea la sefia SSIJ. Reamintim ca sedintele nu s-au putut tine din lipsa de cvorum.

Astfel, se subliniaza faptul ca "Sedinta de plen reclama urgenta in considerarea catorva lucrari, printre care nevoia finalizarii unor proceduri indispensabile concursului de admitere in magistratura in curs de derulare, precum si punctele inscrise pe ordinea de zi cu referire la organizarea activitatii Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie".

"In ceea ce priveste solicitarea formulata in cadrul comunicatului emis astazi, in sensul amanarii chestiunilor ce tin de activitatea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, dupa organizarea unor dezbateri publice privind respectarea de catre autoritatile romane a recomandarilor organismelor internationale, aceste aspecte urmeaza a fi decise de catre Plenul Consiliului Superior al Magistraturii", mai arata sursa citata.

Reamintim ca raportul GRECO in care este foarte dur criticata infiintarea SSIJ nu a fost inca publicat de guvernul Dancila, conform procedurilor specifice, in ciuda faptului ca Opozitia si mai multe asociatii ale magistratilor si ale societatii civile au cerut insistent acest lucru.

In plus, sapte membri ai CSM au cerut amanarea oricarei decizii referitoare la sectia speciala pana dupa publicarea rapoartelor Comisiei de la Venetia si GRECO, care cer desfiintarea SSIJ.

Surse din presa au relatat ca noul ministru al Justitiei, Ana Birchall, ar intentiona sa evalueze activitatea SSIJ, in timp ce premierul Dancila a spus in repetate randuri ca Guvernul nu va mai da ordonante de urgenta pe justitie, dupa referendumul din 26 mai, la care romanii s-au pronuntat impotriva lor.

Citeste mai multe despre:

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Lia Savonea scrisoare sectia speciala, #CSM Guvern desfiintare sectia speciala , #CSM